Spelt(brood) is razend populair; ondertussen heeft iedereen het wel eens gegeten. Ook vind je tegenwoordig van elk tarweproduct wel een speltvariant, tot aan pepernoten toe. Veel mensen hebben hun gewone bruine boterham dan ook ingewisseld voor het duurdere spelt. Maar is spelt nou ook echt gezonder dan normale tarwe?
Wat is spelt?
Spelt is één van de drie hoofdgroepen van het tarweras [1]. Verrassend nieuws: het is dus gewoon een tarwe en niet een speciaal soort graan, zoals wel vaker gedacht wordt.
Dit ras komt van oorsprong uit het Midden-Oosten en is vervolgens geëxporteerd naar de rest van de wereld [2]. Het voordeel van dit tarweras is dat het onder veel omstandigheden kan groeien.
De uiterlijke kenmerken zijn ongeveer hetzelfde als dat van tarwe. Net als tarwe bestaat het namelijk uit drie hoofdonderdelen: de meelkern, de zemel en de kiem [1].
Speltbrood is gezond – maar niet gezonder dan tarwebrood
Wanneer je de voedingswaarden van een speltkorrel vergelijkt met een andere tarwekorrel, zijn er opvallend weinig verschillen [1]. Zetten we spelt en tarwe naast elkaar, dan valt het volgende op:
- Spelt bevat net iets meer eiwitten en vetten dan tarwe.
- Spelt bevat minder voedingsvezels dan tarwe.
- Daarnaast bevatten beide graansoorten ongeveer net zo veel mineralen en vitamines.
- Verder bevat spelt net zoals tarwe gluten. Oftewel, mensen met coeliakie, tarweallergie en glutensensitiviteit kunnen beter geen spelt eten [1].
Kortom: spelt en elke andere soort tarwe zijn ongeveer even gezond. Maar of spelt an sich echt gezond is kun je natuurlijk niet zeggen. Dat hangt er namelijk altijd van af hoeveel je ervan eet of hoe vaak je het eet. Daarnaast krijg je nooit met één voedingsproduct alle mineralen en vitamines binnen. Als je alleen maar brood eet mis je natuurlijk andere voedingsstoffen.
Wat je wel kunt vaststellen is of een product past in een gezond voedingspatroon. En dan is het geval bij speltbrood. Je kunt dus gerust speltbrood eten – of elk ander brood dat volkoren is.
Wil je meer weten over waar een gezond voedingspatroon uit bestaat? Lees dan het volgende artikel over wat je moet eten op een dag.
Let op
Sommig speltbrood dat verkocht wordt als volkoren of bruin brood is eigenlijk wit speltbrood. Het bevat dan minder vezels, vitamines en mineralen. Het is daarom belangrijk om op de verpakking te letten. Check of in de ingrediëntenlijst alleen ’tarwemeel’ staat en geen ’tarwebloem’. Met tarwemeel zit je namelijk goed.
Hoe kun je speltbrood bakken?
Speltbrood kun je eenvoudig zelf bakken. Je hebt hiervoor speltmeel, water, zout en gist nodig. Online zul je veel recepten vinden!
Is spelt het geld waard?
Een nadeel van speltbrood is de hoge prijs. Je betaalt er namelijk veel meer voor dan volkoren of bruinbrood. Ik vind speltbrood daarom niet het geld waard.
Elke keer als ik een mail van Fitness-tips krijg lees ik de titels van de artikels en denk ik : “oh dit wil ik nu echt weten!”
Zo trok ook dit artikel mijn aandacht en zal ik voortaan toch voor gewoon tarwebrood kiezen.
Bedankt voor de nuttige info !!
Wat leuk om te horen 🙂 Ik ben benieuwd of je ook verschil merkt als je speltbrood eet, voel je je dan ook gezonder?
Nog een andere tip. Let er op dat je een product neemt met tarwemeel in plaats van tarwebloem. Tarwemeel is namelijk gezonder dan tarwebloem. Tarwebloem is namelijk gewoon witbrood. Dus dan is een volkorenbrood niet volledig volkoren.
de naam vokorenbrood is beschermd. dat moet volkoren zijn. alleen als je volkoren, of volkoren crackers hebt, dan mogen ze in principe 1% volkoren in doen en de rest bloem/meel.
Bedankt voor de aanvulling!