

Dit artikel bevat 3 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Auteur: Onderzoeker en coach

Gepubliceerd: 27 februari 2020
Laatste update: 16 augustus 2022
Inhoudsopgave
Wat is glucosamine?
Glucosamine (C6H13NO5) is een aminosuiker en een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam. De stof komt bij mens en dieren vrijwel in alle lichaamsweefsels voor. De concentraties zijn het hoogste in het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof, pezen en ligamenten. Het is een bouwstof voor onder andere glycosaminoglycanen, een type suiker dat sterkt water aantrekt en bindt. In het lichaam worden deze suikers gebruikt voor smering en als schokdemper in combinatie met andere eiwitten.
Het wordt als supplement verkocht in capsules en vaak in combinatie met chondroïtine. Glucosamine in supplementen wordt voornamelijk gemaakt van schilden van krabben en garnalen of door de fermentatie van maïs of tarwe.
Werking van glucosamine
Het supplement wordt vooral gebruikt door ouderen die last hebben van gewrichtspijn in het knie- of heupgewricht als gevolg van artrose. Het is een veel verkocht supplement en uit de ervaring van familieleden en kennissen lijkt het goed te werken.
In theorie zou het helpen de gewrichten te smeren en het kraakbeen meer schokdempend te maken, met als resultaat minder gewrichtspijn. Hoog tijd om eens uit te zoeken wat er bekend is in de wetenschappelijke literatuur over dit veelbelovende middeltje.
Bijwerkingen van glucosamine
Vooralsnog lijkt het dat suppletie niet schadelijk is of tot ernstige bijwerkingen leidt. Mogelijke niet-ernstige bijwerkingen zijn maag-darmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree, verstopping, hoofdpijn en vermoeidheid.
De meeste supplementen worden gemaakt uit schilden van krabben en garnalen, en in de supplementen kunnen eiwitten zitten waar sommige mensen gevoelig voor zijn. Uit onderzoek blijkt dat tot 2000mg per dag een veilige hoeveelheid is. Neem niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid.
Onderzoek over pijn en beweging
Tot op heden zijn er redelijk veel onderzoeken uitgevoerd naar het effect op gewrichtspijn. Kleinere cohortstudies rapporteren een effect op pijn- en artroseklachten, maar dit effect valt weg in grote placebogecontroleerde studies en meta-analyses [1].
De conclusie van een overzichtsartikel geeft aan dat een preparaat niet leidt tot minder stijfheid, betere functie of minder pijn [2].
Het valt ons op in de praktijk dat sommige patiënten beweren positieve effecten te merken van suppletie. Dit kan doordat de symptomen van artrose op een natuurlijke manier bijtrekken of door het placebo-effect.
Uitgaande van de resultaten van de twee hiervoor genoemde artikelen lijkt het dat suppletie niet echt (goed) werkt voor het verhelpen van artrose als er gekeken wordt naar de gemiddelde werking.
Betekent dit dat het nemen van een supplement helemaal geen zin heeft? Nee. Omdat in dit geval suppletie niet schadelijk is kan het placebo-effect voor sommigen genoeg reden zijn om het te proberen.
Glucosamine-sulfaat versus glucosaminehydrochloride
Bij glucosaminesupplementen wordt onderscheid gemaakt tussen glucosaminesulfaat en de hyrdrochlidevorm. Beide vormen hebben een andere hoeveelheid aan werkzame stof. Hydrochloride bevat namelijk meer pure glucosamine.
Omdat aan glucosaminesulfaat het zout van zwavelzuur wordt toegevoegd, wordt deze gezien als de meest waardevolle variant. Zwavel is een belangrijk deel van bindweefsels als kraakbeen en huid en zorgt ervoor dat dit soepel en sterk blijft. Glucosaminesulfaat lijkt beter opgenomen te worden [3]. Om die reden raden wij dan ook aan om een glucosaminesulfaat te kiezen als je het supplement wilt proberen.
Conclusie
Onze conclusie is dat het mogelijk is als individu een klein verschil te merken bij artrose, zeer waarschijnlijk door het placebo-effect, maar niet voldoende om op grote schaal verschillen te zien. Wij raden aan om eerst te starten met spierversterkende oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Door sterkere spieren ontlast je de gewrichten bij dagelijks gebruik.