

Dit artikel bevat 2 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Auteur: Onderzoeker en coach

Gepubliceerd: 12 februari 2015
Laatste update: 7 februari 2023
Wat is het placebo-effect?
Het placebo effect is het niet specifieke effect van de de verwachting van het individu dat een bepaald supplement of medicijn een positief effect heeft. Door het verwachte effect, vertrouwen, geloof en de hoop kan het daadwerkelijk een positief effect hebben op je lichaam. Vaak is het gevoel dat mensen geholpen of gehoord worden door een behandelaar al voldoende voor een positief effect op het welbevinden of gezondheid.
Hoe groot is het placebo-effect bij sportprestaties?
Een recente meta-analyse laat zien dat sporter beter presteren als gevolg van een placebo [1]. Dit effect is duidelijk groter dan de controle groep. Verder kwam uit deze studie dat het tegenovergestelde ook waar is. Een negatieve verwachting kan ook leiden tot slechtere prestaties. Populair gezegd: ‘Angst maakt ziek’. Oftewel dat onderzoekers vertellen dat een bepaalde pil (zonder inhoud) slecht is voor prestaties, leidt dit ook tot verminderde sportprestaties [1]. Dit wordt ook wel het nocebo-effect genoemd.
Aanvullend kwam een meer recente studie uit die liet zien dat sporters die het gevoel hadden dat ze in een speciale interventiestudie zaten sterker werden dan de controlegroep die niet dit bericht kregen. Kortom, diegene die dachten dat ze een speciale programmering werden duidelijk sterker op de 1rm squat test [2]. Sprint- en spiermetingen verschilden niet tussen de controlegroep en placebogroep. Mogelijk is het placebo-effect dus ook van toepassing bij krachtsport.