Je bent doordeweeks druk en je vindt het lastig om een gezonde maaltijd op tafel neer te zetten? Met de volgende 6 tips helpen we je op weg om ondanks een drukke dag toch gezond te koken.
Inhoudsopgave
Tip 1: Voeg meer groente toe
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen om meer groente toe te voegen aan een maaltijd.
Groenten leveren namelijk weinig calorieën ten opzichte van hun gewicht. Dit komt doordat groente veel water bevat. Daarnaast bevatten groenten veel vezels, die voor een vol gevoel zorgen. De richtlijn van het Voedingscentrum is om 250 gram groente per dag te eten.
Tip 2: Voeg minder vet toe aan je eten en kies voor minder vette producten
Je kunt flink wat calorieën besparen door minder vet aan je maaltijd toe te voegen. Of kies wanneer het kan voor een minder vette variant van doorgaans vetrijke producten. Je kunt bijvoorbeeld volle zuivelproducten vervangen voor halfvolle of magere zuivelproducten.
Tip 3: Gebruik minder suiker
De derde tip klinkt als een open deur, maar het in de praktijk toepassen is vaak nog lastig, omdat veel producten veel suiker bevatten. Een makkelijke manier om minder suiker te eten, is door minder potjes en pakjes te gebruiken en je eigen sauzen te maken. Kies bijvoorbeeld voor een zoetstof zoals stevia of vanille of suikervrije ranja.
Tip 4: Kies voor vezelrijke koolhydraatbronnen
Wist je dat je van vezelrijke koolhydraatbronnen sneller vol zit dan van niet vezelrijke producten?
Kies daarom voor producten als zilvervliesrijst, volkorenpasta en zoete aardappelen. Deze producten zorgen voor een vol gevoel en zitten vol belangrijke voedingsstoffen.
Tip 5: Let op de verhouding tussen koolhydraten, groente en vlees
Heb je geen keukenweegschaal in huis of eet je bij iemand anders en wil je toch zeker weten dat je een slanke maaltijd op tafel zet? Dan helpt het om de volgende verhouding aan te houden:
Schep eerst de helft van je bord vol met groente en vul vervolgens een kwart met een koolhydraatbron, zoals aardappelen, rijst of pasta. Het overige gedeelte vul je met vlees of een vleesvervanger.
Tip 6: Let op de kooktechniek
Kies het liefst voor caloriearme kooktechnieken zoals stomen, koken en grillen in de oven; hier komen geen bereidingsvetten aan te pas. Veel producten kun je prima zonder vet in de pan bereiden wanneer je een goede pan met anti-aanbaklaag gebruikt.
Wil je meer gezonde en snelle recepten? Bekijk dan de volgende recepten pagina.
Referenties
[1] Handout Smartsize me – maak een maaltijd minder calorierijk. Geraadpleegd op 24 mei 2018: http://portiecoaching.nl/professionals/
[2] Handout Smart size recepten. Geraadpleegd op 24 mei: http://portiecoaching.nl/professionals/