Slank, gezond én snel eten is voor sommige mensen best een uitdaging. Ben jij doordeweeks vaak druk en vind je het lastig om een gezonde en slanke maaltijd op tafel neer te zetten? Met de volgende 8 tips helpen we je op weg om ondanks een drukke dag toch gezond te koken.
Inhoudsopgave
Tip 1: Voeg meer groenten toe
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen om meer groente toe te voegen aan een maaltijd om deze gezonder te maken.
Groenten leveren namelijk weinig calorieën ten opzichte van hun gewicht. Dit komt doordat groente veel water bevat. Daarnaast bevatten groenten veel vezels, die voor een vol gevoel zorgen. De richtlijn van het Voedingscentrum is om 250 gram groente per dag te eten.
Tip 2: Voeg minder vet toe aan je eten en kies voor minder vette producten
Je kunt flink wat calorieën besparen door minder vet aan je maaltijd toe te voegen. Of kies wanneer het kan voor een minder vette variant van doorgaans vetrijke producten. Je kunt bijvoorbeeld in je maaltijd volle zuivelproducten vervangen voor halfvolle of magere zuivelproducten, of ga voor een gezonde plantaardige variant.
Tip 3: Gebruik minder suiker
Deze derde tip klinkt als een open deur. Maar het in de praktijk toepassen is vaak nog lastig, omdat veel producten veel suiker bevatten. Een makkelijke manier om minder suiker te eten, is door minder potjes en pakjes te gebruiken en je eigen sauzen te maken. Kies bijvoorbeeld voor een zoetstof zoals stevia of vanille of suikervrije ranja. Lees hier hoeveel suiker je eigenlijk op een dag mag eten.
Tip 4: Kies voor vezelrijke koolhydraatbronnen
Wist je dat je van vezelrijke koolhydraatbronnen sneller vol zit dan van niet vezelrijke producten?
Kies daarom voor producten als zilvervliesrijst, volkorenpasta en zoete aardappelen. Deze producten zorgen voor een vol gevoel en zitten vol belangrijke voedingsstoffen.
Tip 5: Let op de verhouding tussen koolhydraten, groente en vlees(vervanger)
Heb je geen keukenweegschaal in huis of eet je bij iemand anders, en wil je toch zeker weten dat je een slanke maaltijd op tafel zet? Dan helpt het om de volgende verhouding aan te houden:
Schep eerst de helft van je bord vol met groente en vul vervolgens een kwart met een koolhydraatbron, zoals aardappelen, rijst of pasta. Het overige gedeelte vul je met vlees of een vleesvervanger.
Tip 6: Een gezonde bereiding van je maaltijd
Een maaltijd kun je niet alleen gezonder maken door de juiste ingrediënten te kiezen, maar ook met de juiste bereidingstechniek. Kies het liefst voor caloriearme kooktechnieken zoals stomen, koken en grillen in de oven; hier komen geen bereidingsvetten aan te pas. Veel producten kun je prima zonder vet in de pan bereiden wanneer je een goede pan met anti-aanbaklaag gebruikt.
Tip 7: Kies je favoriete snelle en slanke recepten
Een tip die je tijd en calorieën zal besparen: varieer met een aantal favoriete recepten waarvan je weet dat deze gezond en slank zijn. Bekijk voor inspiratie zeker eens onze receptenpagina. Daar kun je bijvoorbeeld filteren op calorie-arm en eiwitrijk. Ook zie je er de bereidingstijden van elk recept.
Tip 8: Mealpreppen
Bereid je maaltijden of een deel ervan voor op een moment dat je er de tijd en headspace voor hebt. Mealpreppen noemen we dat. Kook bijvoorbeeld alvast een aantal porties groenten en rijst, zodat je er de hele week van kunt eten. Wanneer het etenstijd is, is het slechts een kwestie van opwarmen en een goede eiwitbron toevoegen. Lees hier hoe je mealpreppen aanpakt.