Als je je maaltijden wilt aanpassen zodat ze minder calorieën bevatten, kun je natuurlijk alle losse ingrediënten invoeren in een app. Maar alles afwegen en invoeren is een tijdrovende klus, die je snel tegen gaat staan. Bovendien heb je er meer aan als je dit op gevoel kunt doen. Wil je weten hoe dit moet? Pas dan de volgende 6 tips toe.
Tip 1: Voeg meer groente toe
Groenten leveren weinig calorieën ten opzichte van hun gewicht. Dit komt doordat groente veel water bevat. Daarnaast bevatten groenten veel vezels, die voor een vol gevoel zorgen. De richtlijn van het Voedingscentrum is om 250 gram groente per dag te eten.
Tip 2: Voeg minder vet toe aan je eten en kies voor minder vette producten
Vetten heb je nodig, maar zijn ook rijk aan calorieën. Zorg er daarom voor dat je minder vet toevoegt aan je maaltijden. Kies wanneer het kan voor een minder vette variant van doorgaans vetrijke producten. Je kunt bijvoorbeeld volle zuivelproducten vervangen voor halfvolle of magere zuivelproducten.
Tip 3: Gebruik minder suiker
Suikerrijke producten bevat veel calorieën, maar geven lang niet altijd een vol gevoel. Dooreten ligt bij suikerrijke producten dan ook op de loer. Minder met suiker, of maak een gerecht zoeter met een zoetstof zoals stevia, vanille of suikervrije ranja.
Tip 4: Kies voor vezelrijke koolhydraatbronnen
Kies voor vezelrijke koolhydraatbronnen zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta en zoete aardappelen. Deze producten zorgen voor een vol gevoel en zitten vol belangrijke voedingsstoffen.
Tip 5: Let op de verhouding tussen koolhydraatbron, groente en vlees
Heb je geen keukenweegschaal in huis of eet je bij iemand anders en wil je toch zeker weten dat je een slanke maaltijd op tafel zet? Dan helpt het om de volgende verhouding aan te houden:
Schep eerst de helft van je bord vol met groente en vul vervolgens een kwart met een koolhydraatbron, zoals aardappelen, rijst of pasta. Het overige gedeelte vul je met vlees of een vleesvervanger.
Tip 6: Let op de kooktechniek
Kies het liefst voor caloriearme kooktechnieken zoals stomen, koken en grillen in de oven; hier komen geen bereidingsvetten aan te pas. Veel producten kun je prima zonder vet in de pan bereiden wanneer je een goede pan met anti-aanbaklaag gebruikt.
Referenties
[1] Handout Smartsize me – maak een maaltijd minder calorierijk. Geraadpleegd op 24 mei 2018: http://portiecoaching.nl/professionals/
[2] Handout Smart size recepten. Geraadpleegd op 24 mei: http://portiecoaching.nl/professionals/
Leer met kruiden en specerijen werken! Zo zorg je ervoor dat je minder zout nodig hebt.
Goede tip