Heb je een partner, vriend(in) of collega die graag wat kilo’s kwijt wil maar het daar moeilijk mee heeft? Afvallen is niet zo gemakkelijk als het lijkt, helaas. Maar weet dat de nodige sociale steun enorm kan helpen. Het blijkt uit verschillende onderzoeken dat wie sociale steun ervaart een lagere kans heeft om terug te vallen dan diegenen die geen hulp krijgen [1]. Hoe kun jij jouw vriend(in) nu helpen succesvol af te vallen? In dit artikel geef ik enkele tips.
Inhoudsopgave
Vraag wat jij kunt doen
Vraag wat jij precies kunt doen om zo goed mogelijk te helpen. Misschien wil jouw vriend(in) simpelweg een luisterend oor op moeilijke momenten, of je op de hoogte houden van de voortgang. Je kunt ook samen een gezonde maaltijd koken en eten. Of ga lekker twee keer per week sporten. Zeker voor mensen voor wie sporten en gezonder leven nieuw is, kunnen aanpassingen nogal overweldigend zijn. Vaak zien mensen die willen afvallen sporten als vervelend en oncomfortabel, wat het lastig maakt om het vol te houden. Ook gezond koken kan een strijd zijn als je het liefst elke dag eten bestelt. Het kan dan enorm helpen als hier een buddy bij is. Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd: dit kan soms weken duren. Vooral in de eerste week of weken kan jouw aanwezigheid helpen om succesvol een gezonde gewoonte aan te leren.
Pas op met goedbedoelde adviezen
Heeft je vriend(in) een goed en realistisch plan van aanpak? Houd je adviezen dan achterwege, hoe goedbedoeld ook. Tenzij je zelf een afslankcoach bent én om tips gevraagd wordt. Wat je mening geven betreft, geldt op alle gebieden: als diegene er niet expliciet om heeft gevraagd, zal naar jouw advies waarschijnlijk toch niet geluisterd worden. Heeft jouw vriend(in) nog niet echt een idee hoe het afvallen aan te pakken? Of heb je het idee dat hij/zij met een ongezond dieet is begonnen dat niet vol te houden is? Wijs dan gerust op onze allesomvattende pagina over afvallen. Hier vind je onder andere effectieve tips en veelgestelde vragen over afvallen.
Doe mee
Zou je zelf ook wel iets kunnen afvallen? Doe het dan vooral samen! Uit meerdere studies blijkt bijvoorbeeld dat deelname aan een leefstijlinterventiegroep voor minder terugval zorgt dan individuele begeleiding [1][2][3][4][5]. Gaat afvallen jou makkelijker af, dan kan jouw vriend(in) zich aan jou optrekken. Zorg er wel voor dat het geen wedstrijd wordt natuurlijk.
Help te ontstressen
Stressvolle situaties zorgen ervoor dat het veel lastiger is om je te beheersen. Stress beïnvloedt bijvoorbeeld je hormoonhuishouding, hongergevoel en slaapkwaliteit. Hierdoor grijp je eerder naar ongezond eten. Merk je dat jouw vriend(in) last heeft van stress? Dan kun je wellicht samen kijken hoe je dit kunt aanpakken. Bepaal welke factoren of situaties voor stress zorgen. Werk bijvoorbeeld samen die berg ongeopende post weg, ga eropuit voor een lange wandeling of haal een kat uit het asiel tegen de eenzaamheid.
Ook een rommelig huis kan voor de nodige stress zorgen. Onderzoek wijst uit dat mensen ongezondere keuzes maken wanneer hun huis niet opgeruimd is. Stel bijvoorbeeld voor om samen op te ruimen.
Maak de omgeving vrij van verleidingen
De omgeving heeft enorm veel invloed op iemands gedrag. Heeft je vriend(in) bijvoorbeeld een partner die graag snackt, kijk dan hoe je ervoor kunt zorgen dat hij of zij niet in de verleiding komt om mee te snacken. Vaak helpt het al een hoop wanneer de snacks simpelweg niet in huis worden gehaald, of pas op de dag zelf. Maak een plan van aanpak hoe om wordt gegaan met zwakke momenten. Een als-dan-plan helpt daarbij. In dat geval verzin je van tevoren hoe met een verleiding om wordt gegaan. Bijvoorbeeld: “Als mijn partner wil snoepen, dan vraag ik of diegene dat buiten mijn gezichtsveld wilt doen en het snoep buiten mijn bereik opbergt”.
Zorg er daarnaast voor dat het gemakkelijker wordt om gezondere keuzes te maken. Berg ongezondere opties op, en leg fruit en water voor het grijpen.