FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Beginnend voedingscoach? Deze 5 valkuilen verraden het direct

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Wat is een realistische transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Waarom is het bijhouden van je calorieën niet nauwkeurig?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
zonnebloemolie
FIT.nl Voeding Is zonnebloemolie gezond?
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
17 jun. 2021 geplaatst
16 jan. 2024 geüpdatet

Voeding

Is zonnebloemolie gezond?

Voeding

Gebruik jij zonnebloemolie, maar vraag je je af of het wel gezond is? Hier het antwoord op de vraag: hoe gezond is zonnebloemolie?
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Wat is zonnebloemolie?
  • Vetten binnen een gezond eetpatroon
  • Voedingswaarde
  • Gezondheidseffecten zonnebloemolie
  • Hoe gebruik je zonnebloemolie?
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Er zijn veel verschillende varianten van oliën. Van oliën wordt gezegd dat deze goed zijn voor de gezondheid. Hoe zit dit met zonnebloemolie? Is dit gezond? 

Je kunt eigenlijk niet van één product zeggen of het wel of niet gezond is. Het is namelijk afhankelijk van je complete eetpatroon of je wel of niet gezond eet. Broccoli past binnen een gezond eetpatroon, maar elke dag alleen maar broccoli eten is natuurlijk niet bepaald gezond te noemen. Wel kunnen we dus kijken of zonnebloemolie past binnen een gezond voedingspatroon.

Inhoudsopgave

  • Wat is zonnebloemolie?
  • Vetten binnen een gezond eetpatroon
  • Voedingswaarde
  • Gezondheidseffecten zonnebloemolie
  • Hoe gebruik je zonnebloemolie?

Wat is zonnebloemolie?

Zonnebloemolie is een plantaardige olie en wordt gewonnen uit de zaden van zonnebloemen. Het is wereldwijd een van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemzaden bestaan voor 53% uit vetten, 27% uit eiwitten en 10% uit koolhydraten. Als deze zaden worden geperst levert 100 kilo zaden 45 liter olie op. Zonnebloemolie wordt meestal geraffineerd. De olie is lichtgeel van kleur en neutraal van smaak [1].

Vetten binnen een gezond eetpatroon

Oliën met veel onverzadigd vet passen binnen de schijf van vijf. Ze verlagen het risico op bepaalde hartziekten ten opzichte van voedingsmiddelen rijk aan verzadigd vet. Vrijwel alle oliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren. Een uitzondering hierop zijn kokosolie en palmolie. Deze bevatten veel verzadigd vet. Naast de gezonde vetten die oliën leveren zijn deze ook een bron van vitamine E [2,3].

Voedingswaarde

Om na te gaan of zonnebloemolie bijdraagt aan een gezond eetpatroon is het belangrijk om eerst te kijken naar de voedingswaarde.

Zonnebloemolie bevat per 100 gram 879 kcal en in totaal 99,5 gram vet. Hiervan is 10,6 gram verzadigd en 0 gram transvet. Zonnebloemolie bevat vooral onverzadigde, gezonde vetten. Hiervan is 28,1 gram enkelvoudig onverzadigd en 56,7 gram meervoudig onverzadigd. Van het meervoudig onverzadigd vet is het overgrote deel (56,5 gram) een omega 6-vetzuur, namelijk linolzuur. 0,2 gram is een omega-3-vetzuur. Waarvan 0,1 gram ALA en 0,1 gram DHA.

Naast deze vetten bevat zonnebloemolie vitamine E. 48,7 mg per 100 gram [4].

Gezondheidseffecten zonnebloemolie

De gezondheidseffecten van zonnebloemolie zijn toe te schrijven aan de grote hoeveelheid onverzadigde vetten die het bevat. Hiermee is zonnebloemolie dus niet per definitie gezonder dan andere soorten olie die rijk zijn aan onverzadigd vet. Het gebruik van zonnebloemolie kan de volgende voordelen geven:

  • Als je vetten rijk aan verzadigd vet vervangt door zonnebloemolie verlaag je het risico op hart-en vaatziekten [3,4].
  • Zonnebloemolie is rijk aan linolzuur, dit is een essentieel vetzuur en die moeten we met onze voeding binnenkrijgen. Het advies is om 2% van de energie-inname uit linolzuur te halen. Dit komt bij 2000 kcal neer op 4 gram. Zonnebloemolie is een manier om linolzuur binnen te krijgen [4].
  • Volwassenen hebben 11-13 mg vitamine E per dag nodig. Met het gebruik van 1 el zonnebloemolie krijg je al zo’n 7 mg binnen. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot afwijkingen in het zenuwstelsel en hemolytische anemie [5].

Verhouding omega-3 en omega 6-vetzuren

Nederlanders krijgen gemiddeld 14 gram omega-6-vetzuren binnen [3]. Zonnebloemolie kan een onderdeel zijn van deze inname of het zelfs verder verhogen. Het is nog maar de vraag of dit wenselijk is. Dit heeft vooral te maken met de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren.

Meerdere studies geven aan dat de verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren een invloed heeft op de gezondheid. Een westers dieet bevat een ratio van ongeveer 15/1 tot 16.7/1 omega 6-/omega 3-vetzuren. Onderzoekers geven aan dat een verhouding van ongeveer 6:1 (of zelfs lager) mogelijk tot minder welvaartsziekten leidt [6][7][8]. Lees meer hierover in dit artikel.

Het is dus belangrijk om niet te overdrijven met het gebruik van zonnebloemolie. En ervoor te zorgen dat je ook voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis.

Hoe gebruik je zonnebloemolie?

Je kan zonnebloemolie op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld om in te bakken en braden. Zonnebloemolie heeft hier een voordeel ten opzichte van sommige andere oliën. Tijdens het bakken, wokken en braden kan de temperatuur flink oplopen. Tot wel 180-230 °C. Niet alle oliën kunnen deze temperatuur verdragen. Als een olie te heet wordt kan deze gaan roken of walmen. Hierdoor breken stoffen in de olie af, waardoor de olie niet meer geschikt is om te eten. Er zijn verschillende oliën met een lager rookpunt. Voorbeelden hiervan zijn extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Deze hebben een rookpunt tussen de 100-180 °C. Zonnebloemolie heeft een hoger rookpunt. Deze ligt namelijk tussen de 220-250 °C. Daarmee is zonnebloemolie geschikt om te verhitten. Daarnaast is zonnebloemolie geschikt als dressing in salades en sauzen [9].

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

MVO (2021) Zonnebloemolie. Geraadpleegd op 23-2-2021 via https://www.mvo.nl/zonnebloemen-een-hernieuwbare-grondstof-rechtstreeks-uit-de-natuur

[2]

Voedingscentrum (2021) Smeer en bereidingsvetten. Geraadpleegd op 23-2-2021 via https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/smeer-en-bereidingsvetten.aspx

[3]

Hartman, E. (2006) Mens en voeding

[4]

Voedingscentrum (2021) Oliën. Geraadpleegd op 23-2-2021 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/olien.aspx

[5]

Burck, U., Goebel, H. H., Kuhlendahl, H. D., Meier, C., & Goebel, K. M. (1981). NEUROMYOPATHY AND VITAMIN E DEFICIENCY in MAN1. Neuropediatrics, 12(03), 267-278.

[6]

Simopoulos, A. P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & Pharmacotherapy = Biomedecine & Pharmacotherapie, 56(8), 365-379.

[7]

Simopoulos, A. P. (2008). The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Experimental Biology and Medicine (Maywood, N.J.), 233(6), 674-688.

[8]

Wijendran, V., & Hayes, K. C. (2004). Dietary n-6 and n-3 fatty acid balance and cardiovascular health. Annual Review of Nutrition,24, 597-615.

[9]

MVO (2017) Infokaart oliën, vetten en verhitting. Geraadpleegd op 23-2-2021 via https://mvo.nl/media/mvo_infokaart_72_olien-vetten-en-verhitten.pdf

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Is gember gezond?

    Is gember gezond?

    Meer informatie
  • Antinutriënten, wat zijn het en moeten we ze vermijden?

    Antinutriënten, wat zijn het en moeten we ze vermijden?

    Meer informatie
  • Wat zijn gezonde koekjes?

    Wat zijn gezonde koekjes?

    Meer informatie
  • Hoe voorkom je voedselverspilling?

    Hoe voorkom je voedselverspilling?

    Meer informatie

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact