FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Thuis sporten: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Hoe pak je de training weer op na een pauze?

          Wat is de invloed van mindset op je eetgedrag?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Waar wordt een sterke eetgewoonte door beïnvloed?

          Is het gevaarlijk om rijst in te vriezen?

          Is het ziekenhuisdieet gezond?

          Zijn peulvruchten gezond?

          10 beste plantaardige eiwitten

          Heb ik als sporter een vitaminepil nodig?

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
kokosolie
FIT.nl / Voeding / Is kokosolie gezond?

Voeding

Is kokosolie gezond?

Voeding

Kokosolie is hip! Maar is kokosolie eigenlijk gezond of ongezond? Lees hier het antwoord van onze diëtiste.
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 9 juni 2019
Laatste update: 6 februari 2021
Leestijd: 5 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Geen voedingsmiddel waar momenteel meer discussie over is dan over kokosolie. Vele voedingsgoeroes zweren erbij. Het zou ondanks de verzadigde vetten het risico op hart- en vaatziekten verminderen en je zou er zelfs van afvallen! Maar klopt dit wel? Ik dook in de wetenschappelijke literatuur om het uit te zoeken.

Inhoudsopgave

  • Wat is kokosolie?
  • Verzadigde vetten
  • Laurinezuur
  • Middelketenvetzuren (MCT)
  • Gewicht
  • Conclusie: Is kokosolie gezond?

Wat is kokosolie?

Kokosvet of kokosolie wordt verkregen door het persen van het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosnoot is overigens helemaal geen noot, maar een steenvrucht. De kokosnoot bestaat uit vier lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees en binnenin kokosmelk of -water. Het vruchtvlees bestaat voor 34% uit vet [1].

Kokosvet heeft een smeltpunt van 24-26 °C als het ongeraffineerd is. Hierdoor is kokosvet vaak gestold in ons klimaat en dus een vet en niet een olie. Geraffineerd kokosvet heeft een smeltpunt van 30-37 °C.

Tabel: (Gemiddelde) voedingswaarde per 100 gram

Energie: 860 kcal
Eiwit: 0 gram
Koolhydraten: 0 gram
Vetten: 100 gram
Waarvan verzadigd: 92 gram
Boterzuur: 0 gram
Capronzuur: 1 gram
Caprylzuur: 8 gram
Caprinezuur: 7 gram
Laurinezuur: 49 gram
Myristinezuur: 18 gram
Palmitinezuur: 8 gram
Stearinezuur: 2 gram
Waarvan enkelvoudig onverzadigd: 6 gram
Oliezuur: 6 gram
Waarvan meervoudig onverzadigd: 2 gram
Linolzuur: 2 gram
Vezels: 0 gram
Natrium:0,01 gram [2,3,4]

Verzadigde vetten

infografia-pared-vascular-ldl.inddKokosvet bestaat voor meer dan 85% uit verzadigd vet. Verzadigd vet staat bekend als het verkeerde vet en heeft ongunstige gezondheidseffecten. Verzadigd vet verhoogt namelijk het slechte LDL-cholesterol. LDL vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam.

Deze verbindingen kunnen zich hechten aan de binnenwand van bloedvaten waardoor deze langzaam dicht kunnen slibben. Iets wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol, oftewel het HDL-cholesterol in het bloed. HDL neemt het LDL uit het bloed weg en voert het af naar de lever waar het wordt afgebroken. HDL beschermt tegen hart- en vaatziekten [5].

Streefwaarden voor het cholesterol zijn als volgt:

  • Totaal cholesterol: minder dan 5 mmol
  • LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol
  • HDL-cholesterol: meer dan 1 mmol
  • Totaal cholesterol/HDL-cholesterol: minder dan 5 mmol

Een studie uit 1996 toont aan dat kokosvet niet leidt tot een verhoogd cholesterol en tot hart- en vaatziekten. Deze conclusie werd later bevestigd door een ander onderzoek. Helaas was dit onderzoek gebaseerd op een voedingspatroon waar kokosvet een standaard onderdeel is van het dieet [7]. Twee andere onderzoeken laten weer geen effect zien [8,9]. Oftewel: over het effect van kokosvet op het cholesterolgehalte bestaat momenteel nog geen consensus.

Wil je meer weten over vetten? Lees dan dit uitgebreide artikel over vetten.

Laurinezuur

Voedingsgoeroes en verkopers van kokosvet zeggen dat laurinezuur, het verzadigde vet waar kokosvet vooral uit bestaat, juist gezond is en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Laurinezuur verhoogt inderdaad, net als elk verzadigd vetzuur uitgezonderd van stearinezuur, ook het goede HDL-cholesterol – naast de verhoging van het LDL-cholesterol. Laurinezuur zou het HDL sterker laten stijgen dan het LDL-cholesterol, wat een gunstig effect kan hebben op de verhouding totaal cholesterol/HDL-cholesterol.

Uit een onderzoek uit 2003 blijkt dat laurinezuur zorgt voor de sterkste stijging van het cholesterol van de onderzochte vetzuren, namelijk een stijging van 0,069 mmol/L voor ieder energieprocent koolhydraat dat door laurinezuur wordt vervangen.

Helaas stijgt vooral het LDL-cholesterol (+0,052) en stijgt het HDL-cholesterol met slechts 0,027 mmol/L [10,11]. Oftewel, het LDL-cholesterol stijgt sneller dan het HDL-cholesterol bij het gebruik van laurinezuur, wat juist een negatief effect kan hebben op de verhouding totaal cholesterol/HDL-cholesterol.

Middelketenvetzuren (MCT)

Verzadigde vetzuren kunnen worden onderverdeeld op basis van de lengte van de vetzuurketens. Deze kunnen lang, kort of middellang zijn. Korteketenvetzuren zijn vetzuren die maximaal 4 koolstofatomen bevatten, middelketenvetzuren (MCT) bevatten 6,8 of 10 koolstofatomen en langevetzuurketen (LCT) bestaan uit 12 of meer koolstofatomen.

LCT’s komen het meest voor in de voeding zoals dierlijke vetrijke producten, snacks en kant-en klaarmaaltijden. Kokosvet is rijk aan MCT’s [12]. MCT’s gedragen zich in het lichaam anders dan de LCT’s [13]. LCT- en MCT-vetten worden op verschillende manieren verteerd en in het lichaam opgenomen. LCT-vetten worden in de dunne darm geëmulgeerd en gesplitst. Hier worden ze geresorbeerd en verwerkt tot chylomicronen en via het lymfestelsel opgenomen in het bloed.

MCT-vetten kunnen direct in de darmen worden opgenomen zonder geëmulgeerd en gesplitst te worden en worden direct via het portale systeem getransporteerd (via de lever) [14]. MCT-vetten worden dus gemakkelijker verteerd en opgenomen.

Daarnaast zijn er voor de opname geen gal en enzymen nodig, wat belangrijke voordelen kan hebben bij spijsverteringsproblemen, zoals bij aandoeningen waarbij de vetopname door de darm niet goed verloopt.  MCT-vetten bevatten overigens geen essentiële vetzuren en geen in vet oplosbare vitamines.

Gewicht

Behalve dat kokosvet goed zou zijn tegen hart- en vaatziekten zou het ook helpen bij het behouden van een gezond gewicht. MCT-vetten kunnen namelijk niet worden opgeslagen in het lichaam en leveren minder calorieën dan LCT-vetten, respectievelijk 8 en 9 kcal per gram [6].

Uit meerdere onderzoeken bij proefdieren is gebleken dat er inderdaad sprake is van een gering gewichtsverlies bij het gebruik van MCT-vetten. Helaas bestaat er nog weinig consensus hierover en zijn er ook onderzoeken die juist gewichtstoename laten zien [15].

Daarnaast is er nog weinig bekend over het precieze effect van MCT-vetten op het gewicht bij mensen. Uit een onderzoek uit 1958 werd er een gewichtsafname tot 13 kg genoteerd bij 20 obese patiënten die 2 maanden een MCT-dieet volgden [16]. Uit een ander onderzoek, waarbij 24 obese vrouwen 3 weken lang verschillende vetzuurdiëten volgden, bestond er tussen de groepen daarentegen geen verschil in de verloren hoeveelheid gewicht [17]. Ook uit andere onderzoeken is er geen significant verschil gevonden tussen participanten die een MCT- of LCT-dieet volgden [18,19].

Conclusie: Is kokosolie gezond?

Er wordt beweerd dat kokosvet veel voordelen heeft. Het zou het risico op hart- en vaatziekten verminderen, zorgen voor gewichtsafname en vele andere voordelen hebben. Er is nog veel discussie over dit onderwerp, en ook onder onderzoekers bestaat er blijkbaar geen consensus over de gezondheidseffecten. Wat betreft de invloed van kokosvet op het cholesterolgehalte (en dus het risico op hart-en vaatziekten) is op dit moment nog te weinig onderzoek gedaan bij mensen.

Bovendien lijkt het mij dat laurinezuur geen positieve invloed heeft, aangezien het blijkbaar het LDL-cholesterol sneller laat stijgen dan het HDL-cholesterol. De MCT-vetten in kokosvet zouden ervoor zorgen dat je gemakkelijker afvalt, omdat deze vetzuren niet worden opgeslagen in het lichaam.

Daarnaast bevat het minder calorieën dan andere vetzuren – ook al is dit verschil erg klein. De uitkomsten bij onderzoeken naar de invloed van kokosvet op het gewicht zijn helaas niet eensgezind, dus ook hier zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden.

Naar mijn mening is er nog niet voldoende bewijs voor de positieve gezondheidseffecten van kokosvet en is er nog te weinig informatie over de mogelijke negatieve effecten van deze verzadigde vetbron.

Advies: Mocht je kokosvet toch graag willen gebruiken, zorg er dan voor dat je, tot er meer bekend is over de effecten van kokosvet, niet over de aanvaardbare hoeveelheid verzadigd vet per dag komt. De aanvaardbare hoeveelheid verzadigd vet die je per dag mag binnen krijgen is maximaal 10% van je gehele energie-inname. Dit is bij een behoefte van 2000 kcal ongeveer 22 gram. Houd hier wel rekening met andere voedingsmiddelen die ook verzadigd vet bevatten.

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Word je dikker van light frisdranken?

    Word je dikker van light frisdranken?

    Door Jeroen van der Mark
  • Is het Paleo-dieet gezond?

    Is het Paleo-dieet gezond?

    Door Jeroen van der Mark
  • Wat zijn de nieuwe aanbeveling groenten en fruit?

    Wat zijn de nieuwe aanbeveling groenten en fruit?

    Door Neeke Smit
  • Wat is gezond broodbeleg?

    Wat is gezond broodbeleg?

    Door Neeke Smit

Referenties

[1]

Voedingscentrum (d.o) Kokos en kokosvet. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx

[2]

Kokosolie.nl (d.o) Kokosolie voedingswaarde http://www.kokos-olie.nl/kokosolie-voedingswaarde

[3]

Calorielijst (d.o) Calorieën kokosolie. http://www.calorielijst.nl/product/?calorie=3349

[4]

Assunção ML, Ferreira HS, Dos Santos AF, et al. Effects of Dietary Coconut Oil on the Biochemical and Anthropometric Profiles of Women Presenting Abdominal Obesity

[5]

Voedingscentrum. (d.o) Cholesterol.

[6]

Elsevier (2010) Dieetbehandelingsrichtlijnen cholesterol

[7]

Liesbeth Oerlemans (2014) Is kokosvet gezond? De visie van Robert. http://www.liesbethoerlemans.com/2013/01/is-kokosvet-gezond-de-visie-van-robert.html.

[8]

Kumar PD et al. The role of coconut and coconut oil in coronary heart disease in Kerala, south India. Trop Doct. 1997 Oct;27(4):215-7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9316363

[9]

Lipoeto NI et al. Dietary intake and the risk of coronary heart disease among the coconut-consuming Minangkabau in West Sumatra, Indonesia. Asia Pac J Clin Nutr. 2004;13(4):377-84. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15563444.

[10]

Kraak, H. (2014) 99 fabels en feiten over voeding

[11]

Mensink RP et al. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr. 2003 May;77(5):1146-55. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12716665

[12]

Hartman, E. (2009) Mens en voeding

[13]

MCT-dieet.nl (d.o) Het MCT-dieet. http://www.mct-dieet.nl

[14]

Vermeer, P. (2010) Compendium dieetproducten en voedingssupplementen. 3de editie.

[15]

The usefulness of dietary medium-chain triglycerides in body weight control: fact or fancy?’

[16]

Kaunitz, H., C. A. Slanetz, R. E. Johnson, V. K. Babayan, and G. Barsky. 1958. Relation of saturated, medium- and long-chain triglycerides to growth, appetite, thirst and weight maintenance requirements.J. Nutr. 64: 513-524.

[17]

Rath, R., I. Skala, and E. Rathova. 1972. Metabolic aspects of the use of medium chain triglycerides in the treatment of obesity. Z. Emuhrungswiss. 13: 11

[18]

Yost, T. J., and R. H. Eckel. 1989. Hypocaloric feeding in obese women: metabolic effects of medium-chain triglyceride substitution. Am.J Clin. Nutr. 49: 326-330.

 

[19]

Hill, J. O., J. C. Peters, L. L. Swift, D. Yang, T. Sharp, N. Abumrad, and H. L. Greene. 1990. Changes in blood lipids during six days of overfeeding with medium or long chain triglycerides. J. Lipid Res. 31: 407-416.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact