FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          Moet ik meer eten op trainingsdagen?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
rob-van-berkel
FIT.nl Interview Interview met diëtist Rob...
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
02 mei. 2018 geplaatst
28 feb. 2024 geüpdatet

Interview

Interview met diëtist Rob van Berkel

Interview

Deze week vroegen we de inspirerende schrijver & diëtist Rob van Berkel naar zijn routines. Lees hier het hele interview.
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Elke week vragen we een professional in de sport- of fitnessindustrie naar zijn of haar dagelijkse bezigheden. Deze week strikten we de inspirerende diëtist en schrijver Rob van Berkel.

Hi Rob! Je bent een actieve diëtist in de evidence-based wereld. Waar komt jouw gedrevenheid naar waarheidsvinding vandaan?

Goede vraag. Ik denk een combinatie van interesse, nieuwsgierigheid en argumenten willen hebben om iets te kunnen onderbouwen en mijn werk goed te kunnen doen. Dat kan niet zonder enige gedrevenheid naar waarheidsvinding.

Je hebt meerdere boeken geschreven. Op welk boek ben je het meest trots, en waarom?

Het meest trots ben ik op mijn eerste boek “Overgewicht en obesitas – de feiten op een rij” [1]. Het is lang een droom van mij geweest om een boek over dat onderwerp te schrijven waarin ik kwijt kon wat ik kwijt wilde, op mijn eigen manier. Maar waar begin je dan? Dat heb ik een tijdje uitgesteld en ik wilde er in eerste instantie een artikel van maken. In dat artikel kwam ik echter ruimte tekort, waardoor er plannen waren voor een reeks van artikelen. Ook daar kwam ik op den duur ruimte tekort. Op dat moment had ik echter wel een mooi begin gemaakt voor een boek en van daaruit ben ik verder gaan schrijven.

Hoe ben je zo in het huidige werk gerold? Waarom ben je schrijver geworden?

Tot 10 jaar geleden heb ik gewerkt als verkoopmedewerker in een groot mode- en sportwarenhuis, waar ik functionele sportartikelen verkocht. Toen had ik al interesse in alles wat met voeding en gezondheid te maken had. Naast mijn werk volgde ik daarom diverse schriftelijke cursussen. De interesse begon echter te groeien waardoor ik besloot om mijn baan op te zeggen en de opleiding voeding en diëtetiek te gaan volgen. Dat beviel me goed en ik heb mijn afstudeerscriptie gedaan richting voedingsonderzoek bij de Wageningen universiteit. Mijn eindscriptie had als titel: “Het effect van omega 3 en omega 6 vetzuren en de ratio omega 6 / omega 3 vetzuren op de bloedlipiden.” Tijdens de stages die daarop volgden ben ik erachter gekomen dat mijn interesse en kwaliteiten meer bij het voedingsonderzoek lagen dan bij de diëtistische praktijk.

Het vinden van een baan als diëtist lukte me niet, waardoor ik een korte tijd als administratief medewerker heb gewerkt. Daarnaast was ik echter nog steeds bezig met voeding en gezondheid en kreeg ik aanvragen voor betaalde opdrachten. Omdat daar toch mijn passie ligt heb ik op den duur besloten om daar mijn werk van te maken en evidence based teksten erover te gaan schrijven. Daarmee hoop ik een kleine bijdrage te leveren aan de broodnodige voedselontwarring.

Wat is volgens jou de grootste misvatting in de voedings- en dieetindustrie?

Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om er meerdere noemen? ? Dat zijn de bekende misvattingen die telkens terugkeren en niet uit te roeien lijken te zijn. Dat is opmerkelijk, want studies laten iets anders zien. In discussies zijn echter maar weinig mensen bereid om die studies mee te laten wegen bij hun standpunt. Ze willen hun overtuiging verkopen en staan niet open om zich van iets anders te laten overtuigen. Het is overigens niet zo dat bij een misvatting meteen het tegenovergestelde waar is. Dat melk niet voor zwakke botten zorgt, betekent bijvoorbeeld niet dat melk noodzakelijk is voor sterke botten. Een paar voorbeelden:

  • Misvatting: melk zorgt voor zwakke boten.

Want: de consumptie van melk is niet geassocieerd met meer heupbreuken of een lage botdichtheid [2][3].

  • Misvatting: van kunstmatige zoetstoffen word je dik.

Want: experimentele studies laten zien dat je gewicht verliest wanneer je suiker door kunstmatige zoetstoffen vervangt [4].

  • Misvatting: aspartaam is schadelijk voor de gezondheid.

Want: de ‘European Food and Safety Authority’ (EFSA) heeft het gebruik van aspartaam tot de opgestelde ‘Aanvaardbare Dagelijkse Inname’ (ADI), na grondige bestudering van de beschikbare literatuur, veilig bevonden [5].

  • Misvatting: koolhydraatbeperking is superieur voor gewichtsverlies.

Want: een verschil in resultaat met vetbeperking wordt op de lange termijn niet gevonden [6], of is klein (1-2 kg) wat is toe te schrijven aan verlies van glycogeen (lees: vocht) [7][8]. Uiteindelijk gaat het niet om voedingsstoffen (koolhydraten of vetten), maar om voedingsmiddelen en of een voedingswijze bij de persoon past.

  • Misvatting: koolhydraten zorgen door de afgifte van insuline ervoor dat je geen vet kunt verliezen.

Want: goed gecontroleerde studies laten zien dat koolhydraatbeperking, vergeleken met meer koolhydraten, tot een lagere insulineafgifte en een hogere vetverbranding leidt, maar niet tot een groter vetverlies [9][10].

  • Misvatting: je valt niet meer af omdat je te weinig eet.

Want: de energiebalans is leidend bij gewichtsregulatie [11]. Probleem is dat de energiebalans niet altijd goed begrepen wordt en dat mensen denken en (on)bewust aangeven minder te eten dan dat ze in werkelijkheid doen [12]. Wanneer het waar zou zijn, zouden mensen met anorexia nervosa geen ernstig ondergewicht hebben.

Waar ligt voor jou de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging voor mij is om voor een artikel, vraag of klacht telkens de juiste informatie te verzamelen. De ene keer gaat dat makkelijk (de telkens terugkerende fabels), maar de andere keer is het nodig om research te doen en daar kan tijd in gaan zitten.

Wat zijn je toekomstdoelen?

Dat zijn er meerderen, namelijk:

  • Mezelf blijven ontwikkelen.
  • Een derde boek schrijven.
  • Misstanden aan de kaak blijven stellen waardoor mensen (bedrijven en consumenten) alerter en terughoudender worden.
  • Een steentje blijven bijdragen aan de voedselontwarring.

Wat moet er gebeuren om zo veel mogelijk mensen in Nederland gezond te krijgen?

Eén van de oplossingen is denk ik wel bekend, namelijk de gezondere keuze makkelijker maken door de omgeving aan te passen. Nu is het maken van een gezonde keuze vaak moeilijk omdat het aanbod daarvan beperkt is en er overal verleidingen op de loer liggen. De minder gezonde keuze is overal te koop, voor weinig geld, in grote porties en heeft een lekkere smaak met een intensieve marketing eromheen. De verhouding is uit balans en die mag wel hersteld worden. Dat betekent niet dat minder gezonde keuzes verboden moeten worden, maar het zou helpen wanneer die minder aantrekkelijk zouden worden gemaakt. Een studie laat bijvoorbeeld zien dat we op een dag meer dan 200 voedselkeuzes maken (wat, waar, wanneer, met wie, hoeveel, et cetera) [13]. Daarvan gebeurt meer dan 80% onbewust. Naarmate er meer verleidingen zijn is de kans groter dat daar (on)bewust voor gekozen wordt.

Daarnaast speelt armoede en sociale ongelijkheid een belangrijke rol bij gezondheidsproblemen en de mogelijkheid om er iets aan te doen. Die mensen hebben immers minder middelen tot hun beschikking en hebben vaak ook niet de belangstelling om gezonder te leven. Ze hebben andere problemen om zich zorgen over te maken. Zo zijn er meer factoren die van invloed zijn. Om dit te illustreren wil ik gebruik maken van de onderstaande afbeelding.

health gradient

Waar denk je dat de meeste winst te behalen valt?

Dit is een lastige vraag omdat gezondheidsproblemen divers en vaak multifactoriaal zijn. Voor iemand die rookt en longproblemen heeft zal met het advies om te stoppen met roken de meeste winst te behalen zijn. Voor de meeste welvaartziekten, waarbij overgewicht vaak een drijvende kracht is, ligt dat ingewikkelder. Daar is niet één belangrijkste ‘interventie’. Alleen een combinatie van ‘interventies’ zal Nederlanders op populatieniveau gezonder krijgen. Daarbij is het belangrijk om al op jonge leeftijd aan preventie te werken. Bijvoorbeeld door verplicht voedselonderwijs (integreren in bestaande vakken) [14].

Om toch iets te noemen denk ik dat het verminderen van de consumptie van suikerhoudende dranken een relatief makkelijke en goed onderbouwde manier is om overgewicht bij zowel kinderen als volwassen te verminderen/voorkomen [15]. Deze vloeibare calorieën stimuleren een positieve energiebalans omdat ze energie leveren en nauwelijks verzadigen. Iets vergelijkbaars zien we bij sterk bewerkte voedingsmiddelen [16][17]. Dit zijn ‘hypersmakelijke’ voedingsmiddelen met een relatief hoge energiedichtheid en doorgaans een beperkte voedingswaarde. Consumptie ervan in beperkte mate is geen enkel probleem, maar het gevaar is dat ze relatief snel tot overconsumptie en een positieve energiebalans leiden. En we eten die voedingsmiddelen meer dan we wellicht denken. Een studie laat zien dat in de periode 1995-2000 gemiddeld 78% van de totale energie-inname bij Nederlandse volwassenen (35-74 jaar) van sterk bewerkte voedingsmiddelen kwam [18]. Daar valt dus nog wel winst te behalen.

voedingssamenstelling
Figuur 2: Procentuele bijdrage van sterk bewerkte voedingsmiddelen aan de totale gemiddelde inname van 26 voedingsstoffen en energie [18].

Wat zou jij een beginnende diëtist aanraden die net is afgestudeerd?

  • Wees kritisch op de informatie die je tegenkomt en durf te vragen waar de informatie vandaan komt. Dat geldt overigens ook voor de informatie die je zelf geeft. Zorg ervoor dat je die, indien nodig, kunt onderbouwen.
  • Verwar autoriteit niet met inhoud. Niet zelden worden er in discussies uitspraken van autoriteiten bijgehaald om een standpunt te onderbouwen. Met die uitspraak hoeft niets mis te zijn, maar die zekerheid heb je niet op basis van autoriteit alleen. Al het gegeven dat verschillende autoriteiten het met elkaar oneens kunnen zijn bevestigt dat.
  • Probeer telkens op zoek te gaan naar de originele bron van de informatie. Anderen kunnen die informatie (on)bewust verkeerd interpreteren, aandikken of selectief gebruiken. Niet zelden gebeurt dit om een product of overtuiging te verkopen. De cliënt staat dan niet centraal, terwijl die wel centraal hoort te staan. Door originele bronnen te raadplegen en te leren hoe je die moet interpreteren ben jij de deskundige!
  • Advies geven aan cliënten: het beste dieet, is het dieet dat je kunt volhouden. Voor de één kan dat koolhydraatbeperking zijn, maar voor de ander, die graag brood en pasta eet, de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Wanneer iemand geforceerd een dieet gaat volgen dat niet bij hem/haar past (maar het door de hype wil proberen), is de kans groot dat die het niet gaat volhouden en teleurgesteld wordt. Op de lange termijn werkt dat averechts.

Bovenstaande adviezen zijn overigens ook van toepassing op iedere diëtist.

Je hebt een aantal artikelen geschreven over misstanden bij verschillende netwerkmarketingbedrijven. Waarom vind je dat belangrijk?

Voor alle fabrikanten is er regelgeving over wat je wel en niet mag zeggen over de producten. Dit is vastgelegd in de Europese claimsverordening [19]. Die regelgeving is er om consumenten te beschermen tegen misleiding. Die hebben namelijk recht op eerlijke informatie. Bij netwerkmarketing worden producten verkocht via distributeurs. Op zich is daar weinig mis mee, maar dan moeten ze zich wel aan de regelgeving houden. Het probleem is dat de meeste distributeurs tevreden gebruikers zijn en vaak niet op de hoogte lijken te zijn van de regelgeving. Niet zelden wordt er bijvoorbeeld gezegd dat het product kan helpen bij ziekten terwijl dat verboden is. Mensen met die ziekte zijn daar natuurlijk gevoelig voor. Het moederbedrijf lijkt dat veelal niet (goed genoeg) naar de distributeurs te communiceren. Een bijkomend probleem is dat de communicatie vaak achter de schermen afspeelt, waardoor er geen controle op is.

Wanneer een Unilever in een reclamefolder of tv-commercial de claimwetgeving overtreedt, zal dat ongetwijfeld opgemerkt en bestraft worden en in de media verschijnen. Op social media zijn echter diverse distributeurs actief die de claimwetgeving overtreden. Natuurlijk doet niet iedere distribiteur dat en is dat bij het ene netwerkmarketingbedrijf beter geregeld dan bij het andere, maar ik constateer het wel regelmatig en krijg dat ook van anderen te horen die erdoor benaderd zijn. Het zou helpen wanneer het moederbedrijf goedgekeurde claims formuleert en dat distributeurs alleen die claims mogen gebruiken (of anders in overleg). Vervolgens moet er een meldpunt zijn waar overtredingen en klachten gemeld kunnen worden en dat daar consequenties aan verbonden worden (schorsing bijvoorbeeld). Dit zie ik alleen niet zo snel gebruiken omdat dit de verkoop zal doen dalen en de verantwoordelijkheid toch bij de distributeurs ligt.

En even iets minder inhoudelijk: Wat is je favoriete recept?

  • ongeschilde ovenkrieltjes met paprikakruiden
  • kippenpoot
  • sperziebonen

of

  • zilvervliesrijst
  • kippenpoot
  • oosterse wokgroenten met ketjap

Wat is je favoriete guilty food pleasure?

Chocolade. Het liefst de melkchocolade, maar ik pak ook regelmatig de pure variant met een cacaopercentage van 85%.

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet en heeft recent een bodybuilding show gecombineerd met een volledige triatlon. Oftewel de twee uiterste. Daarnaast is hij docent van de nieuwe voedingscursus en coach van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Referenties

[1]

https://www.bol.com/nl/p/overgewicht-en-obesitas/9200000022230528

[2]

Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Baron JA, Kanis JA, Orav EJ, Staehelin HB, Kiel DP, Burckhardt P, Henschkowski J, Spiegelman D, Li R, Wong JB, Feskanich D, Willett WC. Milk intake and risk of hip fracture in men and women: a meta-analysis of prospective cohort studies. J Bone Miner Res. 2011 Apr;26(4):833-9.

[3]

Bergholdt HK, Larsen MK, Varbo A, Nordestgaard BG, Ellervik C. Lactase persistence, milk intake, hip fracture, and bone mineral density: A study of 97,811 Danish individuals and a meta-analysis. J Intern Med. 2018 Mar 14.

[4]

Rogers PJ, Hogenkamp PS, de Graaf C, Higgs S, Lluch A, Ness AR, Penfold C, Perry R, Putz P, Yeomans MR, Mela DJ. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. Int J Obes (Lond). 2016 Mar;40(3):381-94.

[5]

EFSA ANS Panel (EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food), 2013. Scientific Opinion  on  the  re-evaluation  of  aspartame  (E  951)  as  a  food  additive.  EFSA  Journal  2013;11(12):3496,  263  pp.

[6]

Gardner CD, Trepanowski JF, Del Gobbo LC, Hauser ME, Rigdon J, Ioannidis JPA, Desai M, King AC. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018 Feb 20;319(7):667-679.

[7]

Mansoor N, Vinknes KJ, Veierød MB, Retterstøl K. Effects of low-carbohydrate diets v. low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2016 Feb 14;115(3):466-79.

[8]

Tobias DK, Chen M, Manson JE, Ludwig DS, Willett W, Hu FB. Effect of low-fat diet interventions versus other diet interventions on long-term weight change in adults: a systematic review and meta-analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015 Dec;3(12):968-79.

[9]

Hall KD, Bemis T, Brychta R, Chen KY, Courville A, Crayner EJ et al. Calorie for calorie, dietary fat restriction results in more body fat loss than carbohydrate restriction in people with obesity. Cell Metab 2015; 22: 427–436.

[10]

Hall KD, Chen KY, Guo J, Lam YY, Leibel RL, Mayer LE et al. Energy expenditure and body composition changes after an isocaloric ketogenic diet in overweight and obese men. Am J Clin Nutr 2016; 104: 324–333.

[11]

Hall KD, Heymsfield SB, Kemnitz JW, Klein S, Schoeller DA, Speakman JR. Energy balance and its components: implications for body weight regulation. Am J Clin Nutr. 2012 Apr;95(4):989-94. doi: 10.3945/ajcn.112.036350. No abstract available. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2012 Aug;96(2):448.

[12]

Trabulsi J, Schoeller DA. Evaluation of dietary assessment instruments against doubly labeled water, a biomarker of habitual energy intake. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2001 Nov;281(5):E891-9.

[13]

Wansink B, Sobal J. Mindless Eating The 200 Daily Food Decisions We Overlook. Environment and Behavior, Volume 39 Number 1 January 2007 106-123.

[14]

Malik VS, Pan A, Willett WC, Hu FB. Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2013 Oct;98(4):1084-102.

[15]

Slimani N, Deharveng G, Southgate DA, Biessy C, Chajes V, van Bakel MM, et al. Contribution of highly industrially processed foods to the nutrient intakes and patterns of middle-aged populations in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study. Eur J Clin Nutr. 2009;63(Suppl 4):S206–25.

[16]

Costa CS, Del-Ponte B, Assunção MCF, Santos IS. Consumption of ultra-processed foods and body fat during childhood and adolescence: a systematic review. Public Health Nutr. 2018 Jan;21(1):148-159.

[17]

Slimani N, Deharveng G, Southgate DA, Biessy C, Chajes V, van Bakel MM, et al. Contribution of highly industrially processed foods to the nutrient intakes and patterns of middle-aged populations in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study. Eur J Clin Nutr. 2009;63(Suppl 4):S206–25.

[18]

Verordening 1924/2006.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Interview loopexpert Bob Boverman (rust zacht)

    Interview loopexpert Bob Boverman (rust zacht)

    Meer informatie
  • Interview met Jonathan Pain van team Complete Human Performance

    Interview met Jonathan Pain van team Complete Human Performance

    Meer informatie
  • Interview met hoogleraar Ingrid Steenhuis over hoe je een terugval voorkomt

    Interview met hoogleraar Ingrid Steenhuis over hoe je een terugval voorkomt

    Meer informatie
  • Interview with acrobat Yuri Marmerstein

    Interview with acrobat Yuri Marmerstein

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact