In de sport- en gezondheidsbranche hoor ik de volgende 4 woorden nog veel te weinig: “Ik weet het niet”. Je hoeft als professional namelijk echt niet alles te weten, en dat kan ook niet van je verwacht worden. Durf dit dan ook vaker toe te geven.
Waarom is dit zo belangrijk?
Om meerdere redenen raad ik het aan om eerlijk aan te geven wanneer je iets gewoonweg (nog) niet weet. Ten eerste hoor ik nog veel te veel voedings- en trainingsfabels uit de mond komen van coaches, professionals of goed geïnformeerde leken die van alles rondbazuinen in de sportschool. En dit is gevaarlijk. Denk aan uitspraken zoals:
- Vasten is veel gezonder (lees hier waarom dit veel genuanceerder ligt).
- Je mag niet met je knieën voorbij je tenen komen met squatten.
- Je moet vaker eten om je metabolisme te versnellen (lees hier waarom dat niet zo is).
- Biologisch eten is veel gezonder (lees hier of dat waar is).
Deze stellige uitspraken hoor ik niet alleen bij coaches, maar ook bij dokters die ineens ook van alles over voeding weten te vertellen. Natuurlijk met goede intenties, maar vaak zonder goed onderzoek te hebben gedaan.
Ik snap het ook wel. Je hebt bijvoorbeeld als arts 6 jaar gestudeerd en weet veel over het menselijk lichaam. Voeding lijkt dan misschien heel simpel. Maar vergis je niet. Voedingsleer is een vak apart. Daarom zijn diëtisten hier 4 jaar fulltime mee bezig tijdens hun opleiding.
Werk aan je geloofwaardigheid
Door vaker te zeggen dat je iets niet weet ben je uiteindelijk veel geloofwaardiger. Durf ook genuanceerd te zijn. Vaak is het antwoord niet ja óf nee, maar is het antwoord afhankelijk van veel factoren waar je helemaal geen zicht op hebt. Het antwoord is dan misschien een genuanceerd antwoord waarbij je met veel vragen achter blijft. Dit is niet wat de gemiddelde consument wil horen, maar wel wat de branche nodig heeft. Durf je klanten mee te nemen in de uitleg of werking van een stofje of product. Leer ze contextueel denken in plaats van zwart-wit.
Een voorbeeldje: je krijgt de vraag of je beter kunt ontbijten of vasten in de ochtend. Het antwoord hier is niet simpel. Geen ja of nee. Vasten kan voordelen bieden, en ontbijten ook. Vaak gaat het erom: doe wat werkt, wat bij jou en je leven past en wat je vol kunt houden.
Even doorheen bijten
Misschien doe je het al en anders moet je er even aan wennen. Maar het is echt een kracht om te zeggen dat je iets niet weet. Durf ook door te verwijzen als coach, arts of andersoortig professional. Door iemand te verwijzen naar een expert, help je de klant waarschijnlijk nog beter en verbeter je de industrie. Je kunt en hoeft niet alles te weten.
Ik ben benieuwd. Hoe denk jij over dit onderwerp? Waar trek jij de grens als coach, arts, diëtist of fysio. Wanneer verwijs je door? En ben jij wel eens buten je boekje gegaan? Laat het weten in de FIT.nl community.