Kinderen moeten ten minste tien gezonde, goedkope en lekkere gerechten kunnen koken tegen de tijd dat ze klaar zijn met school. Dat is althans de opvatting van Mary Berry, een Britse kookboekenschrijfster. Ook tv-kok Jamie Oliver pleit voor voedseleducatie voor schoolkinderen. Ik ben benieuwd hoe jij daarover denkt. Moeten kinderen op de basisschool leren koken?
Betere eetgewoontes
Leren koken op jonge leeftijd kan een positieve invloed hebben op de eetgewoontes op latere leeftijd. Door mee te helpen met de bereiding of door zelf te koken leren kinderen namelijk meer over voeding en gezond eten [1]. Ook voor de smaakontwikkeling is samen koken belangrijk: het blijkt dat kinderen die meegeholpen hebben met koken het ook sneller zelf proeven. Dat kan het worden van een lastige eter voorkomen.
Daarnaast kunnen kinderen door vroeg te leren kokkerellen op latere leeftijd zelf een gezonde maaltijd op tafel zetten. Als kinderen pas leren koken als ze op kamers gaan, is de kans groter dat hun kookkunsten zullen bestaan uit het bereiden van pakjes en zakjes, of dat ze grote vrienden zijn met de maaltijdbezorgers.
Koken op jonge leeftijd heeft meerdere voordelen
Behalve betere eetgewoontes heeft leren koken voor kinderen meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan motorische en lichamelijke ontwikkeling. Door het rollen, kneden en roeren van het eten werken de kinderen namelijk aan hun fijne motoriek en handvaardigheid. Maar ook cognitief heeft leren kokkerellen meerdere voordelen.
Door het werken met een recept, het leren lezen, begrijpen en toepassen van instructies en aanwijzingen en rekenen met verschillende maten en eenheden doen kinderen veel kennis op. Dus ook handig voor de rekenvaardigheden!
Daarnaast is samen koken ook een sociale activiteit waar kinderen leren samenwerken en zich emotioneel verder kunnen ontwikkelen. Niet alleen doordat hun zelfvertrouwen groeit met het krijgen van complimenten zoals ‘wat ruikt het hier lekker’, of ‘wat smaakt dit goed’, maar ook door het leren omgaan met teleurstellingen. Als een recept mislukt en de aardappelen aanbranden, wat doe je dan?
Waarom zou je het niet doen?
Ondanks bovengenoemde voordelen zijn er toch veel kinderen die niet leren koken of meehelpen in de keuken. Veelgenoemde redenen zijn vaak dat het gevaarlijk zou zijn, het een enorme knoeiboel wordt en dat het veel stress oplevert. Persoonlijk denk ik dat dit wel meevalt als je klein begint. Laat je kind eerst eens helpen met het smeren van een boterham, groente en fruit wassen of een ei pellen. Later kunnen ze helpen met roeren van de gerechten, eten afwegen of snijden met een bot mesje. Zo werk je in kleine stapjes naar meer verantwoordelijkheid zoals werken met een warmtebron of snijden met een scherper mes.
En waarom zouden kooklessen niet meegenomen kunnen worden in het basisonderwijs? Naast het leren van basisvaardigheden zoals rekenen en lezen is het toch ontzettend belangrijk dat ze leren een eigen (gezonde) maaltijd te bereiden? En dat niet alleen, het leren koken heeft zo veel meer bijkomende voordelen.
Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen en mening. Wanneer en van wie hebben jullie leren koken? Kwam dit pas op kamers en moest je het zelf uitvogelen?
En wat is jullie mening over het opnemen van kooklessen in het basisonderwerp? Laat het me weten in een reactie!