Het zal geen toeval zijn: op de laatste twee grote feestjes die ik bezocht, heb ik meerdere keren te horen gekregen: “Je zit niet aan de pillen of alcohol? Hoezo niet? Ben je ziek, of is er wat anders?”
Als nuchterling ben je de vreemde eend in de bijt. In de ‘party scene’ en met name op de house-, techno- en hardstylefeestjes is het tegenwoordig één grote leipe blije bende. Voor zover ik weet is dit niet heel anders dan tien jaar geleden. “Waarom dan deze column?” hoor ik je al denken. Nou: het gevaar schuilt hem er in dat er tegenwoordig steeds meer feestjes worden georganiseerd en drugsgebruik hiermee steeds toegankelijker en laagdrempeliger wordt. Drugs lijkt straks net zo normaal te worden als alcohol. Het lijk wel sociaal geaccepteerd om met z’n allen scheel op een feestje rond te dwalen. Ik vraag mij al een tijdje af: is dit een probleem?
Cijfers: harddruggebruik lijkt te zijn toegenomen
Kijk eens rond op een gemiddeld techno- of housefeestje en je ziet dat 80% rondloopt met ogen als een nachtuil of kauwt of zijn leven ervan afhangt. Steeds meer jongeren gebruiken drugs als speed, xtc of ander oppeppend spul. Onderzoek van Trimbos geeft een indicatie dat het percentage harddrugsgebruikers in 2014 waarschijnlijk is gestegen ten opzichte van 2009 [1]. Maar liefst 830 duizend Nederlanders van 15 tot en met 64 jaar (8%) hebben ervaring met ecstasy en 270 duizend mensen gebruikten het nog in het afgelopen jaar (3%). In een landelijke survey in 2013 was 61% van de frequente bezoekers van party’s, festivals en clubs (met een voorkeur voor techno- en housemuziek) een recente ecstasygebruiker [1]. Daarbij komt ook nog dat het gehalte MDMA (werkzame stof) in de pillen flink is gestegen.
Mijn observatie is dat harddruggebruik steeds toegankelijker is geworden en dat wordt bevestigd door eerder genoemd onderzoek. Ik vermoed dat het toegenomen aanbod van festivals en het (deels) verdwijnen van het taboe over harddrugs onder jongeren een belangrijke verklaring hiervoor is. Kortom, de YOLO-mentaliteit lijkt flink te zijn toegenomen!
Met mate: kan iedereen dat?
Denk nou niet dat ik een heilig boontje ben dat nooit iets uitspookt 😉 Deze FITboy is ook wel eens kneiterfit en drinkt ook heus wel eens één of meerdere biertjes. Maar ik vind het wel belangrijk om de juiste balans te houden. En dit is wat ik mis bij een deel van de mensen in de party scene. Gedachteloos worden er pillen geslikt zonder te weten wat én hoeveel ze precies nemen. Soms zelfs meerdere weekenden of dagen achter elkaar. Kijk niet vreemd op als je mensen op een feest hoort zeggen: “Een feestje zonder drugs is echt niet zo leuk hoor”. Klinkklare onzin! Het enige verschil met nuchter is dat je het dansen in het laatste geval niet zo lang volhoudt als een pillenslikker, maar leuk is het zeker! Is het nou je favoriete muziek of niet?
Verder lijkt het taboe om eigen drugsgebruik te bespreken flink verminderd en ook het taboe om zichtbaar onder invloed te zijn van middelen lijkt steeds minder groot te zijn. Is dit gevaarlijk als je dit met mate kan? Bijvoorbeeld één keer per jaar één pilletje? Nee, waarschijnlijk niet (uitzonderingen daargelaten en niet rekening houdend met de langetermijneffecten), maar lang niet iedereen is in staat om harddrugs met mate te gebruiken. Het genot en plezier is verleidelijk. Persoonlijk heb ik meerdere mensen in mijn omgeving zien afglijden omdat ze uit balans raakten door veel harddrugsgebruik. Het is dan ook de vraag: leidt de normverschuiving, het (deels) verdwijnen van het taboe en het toenemende aantal festivals tot bepaalde mentale als zowel fysieke gezondheidsproblemen? Als het antwoord op deze vraag “ja” is; wie of wat kan bijdragen om het weer cool of normaal te maken om geen drugs te gebruiken op een festival of feestje? Hoe creëer je een sfeer om bewust en gecontroleerd met ‘drank en drugs’ (verschrikkelijk nummer trouwens) om te gaan? Of moeten we ons gewoon lekker overgeven aan de YOLO-mentaliteit?
Laat hieronder weten wat jouw mening is over dit onderwerp! Stoor jij je er aan of vind je het maar wat gezellig? Gaat we te ver of denk je dat dit vanzelf wel weer overwaait net zoals de ‘gabberperiode’?
Referenties: