Het valt mij op dat veel mensen voeding indelen in de categorieën ‘goed’ versus ‘slecht’ of ‘gezond’ versus’ ongezond’. Is het wel gezond om zo’n indeling te maken? Bestaat er zoiets als ‘ongezond eten’?
Zwart-witdenken is een simpele oplossing
Mensen die willen afvallen en/of gezond(er) willen eten, zijn op zoek naar een absoluut en sluitend antwoord op voedingsvraagstukken. “Dit mag je wel eten en dat mag absoluut niet”. Kortom, een waarheid die richting en houvast geeft. Vragen die iedereen zich wel eens stelt, zijn bijvoorbeeld: “mag je wel of geen brood eten?” of “moet ik elke dag broccoli eten om af te vallen?”. Vaak is het antwoord complexer dan je in eerste instantie zou verwachten… Je kunt afvallen met én zonder brood of broccoli. Een eenvoudig advies is dus lang niet altijd mogelijk. Vooral als het gaat om vraagstukken omtrent training, voeding en gezondheid. Dit komt doordat op het antwoord van voedingvraagstukken veel variabelen invloed hebben. Een stukje broccoli kan bijdragen aan een gezond(er) voedingspatroon dankzij extra voedingsvezels, vitamines en mineralen -wat uiteindelijk leidt tot gewichtsverlies. Echter is het niet zo dat je direct gewicht verliest door broccoli. Was het maar zo’n feestje 😀
Zwart-witdenken heeft ook zijn voordelen!
Wij zien dat het voor veel mensen toch goed werkt om een bepaalde indeling te maken tussen goede en slechte voeding. Bijvoorbeeld: “een gegrilde kip is ongezond, want het bevat veel vet”. Maar is dit ook echt zo? Kun je zo simpel producten indelen in goed of slecht? Tijd om terug te grijpen naar de wijze Griekse filosoof Aristoteles:
“Zwart-witdenken overstijgt het geheel en zoomt in op het grijze gebied dat daar tussenin ligt.”
En deze oude wijsneus heeft wel een punt, want het zwart-witdenken levert toch wel iets op. Je leert bepaalde gewoontes aan en doet kennis op over voeding. Daarnaast vinden veel mensen het fijn om een bepaald stramien te volgen.
Bestaat er zoiets als ‘ongezond eten’?
Lastig… Dit is misschien meer een taalkwestie dan een inhoudelijke discussie over voeding. Maar om deze discussie te versimpelen, pas ik ook zelf de zwart-witdenkwijze toe… Ik ben van mening dat ongezond eten niet bestaat, maar je kunt wel spreken van een ongezond voedingspatroon als je te vaak ongezonde keuzes maakt. Maar wanneer is daar sprake van? Mogelijk als je langdurig onder de aanbevolen hoeveelheid vitamines, mineralen en macronutriënten zit of te snel veel afvalt. Heb je het gevoel dat dit zo is? Overleg dan je voedingsplan eens met een (sport)diëtist. Zij kunnen je tips geven voor een gezond(er) voedingspatroon.
Wat vind jij?
Ik ben benieuwd naar jouw mening! Vind jij dat ongezond eten bestaat? En wanneer vind jij dat er sprake is van een ongezond voedingspatroon?
Hoe zorg jij ervoor dat je een goede balans houdt en gezonde(re) keuzes maakt?
Ik heb voor mijzelf een aantal producten die ik door de week niet in huis haal, omdat ik anders veel te veel ervan eet.
Voorbeeldje chocolade (vrouw hé 😉 )
Lastig… Ik maak voor mijzelf wel een lijstje met ‘gezond’ en ‘ongezond’. Van dat laatste probeer ik dan zo min mogelijk te nemen, omdat ik mij daar onprettig bij voel.
Ik kijk vooral naar wat er in het eten zit. Hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten. Ik probeer op dagbasis daar een goede verhouding in te vinden, opgesteld door mijn personal trainer. Daarnaast kijk ik naar wat ik dagelijks verbrand qua calorieën en hoeveel ik dus mag hebben om of af te vallen of op gewicht te blijven. Daarnaast kook ik zoveel mogelijk puur, dat vind ik lekkerder en je weet wat je eet. En toch kies ik ook soms voor een patatje of een koekje. Het gaat om de balans.
Ik houd mijn calorieën in de gaten zodat ik keurig maat 38 blijf behouden.
Ik laat ook regelmatig mijn bloeddruk controleren en die is heel netjes.
Ik wandel drie keer per week een middagje.
Ik rook niet en drink niet.
Elke dag eet ik iets bij de koffie van rond de 300-400 kcal, wat alleen maar lekker hoeft te zijn, omdat ik de noodzakelijke nutriënten overdag al voldoende gegeten heb. Ik noem dat “voedsel voor de ziel”.