Ongeveer 80% van de mensen die met behulp van een streng dieet afvalt, komt weer aan. Vaak komen afvallers binnen 2 jaar terug op het oude gewicht of zelfs daar boven [1]. Eerder werd de oorzaak vaak toegewezen aan levensstijl of leefomstandigheden. Steeds meer onderzoek geeft aan dat het oude vet mogelijk de oorzaak is van de terugval. Hoe dit precies zit lees je hieronder.
Eerder schreef ik een artikel over vetcelstress en de invloed hiervan op het gewicht. Het wordt steeds duidelijker dat vetweefsel in het eigen lichaam sterk bijdraagt aan de kans om opnieuw aan te komen. Uit nieuw onderzoek aan de Universiteit van Maastricht blijkt dat witte bloedcellen hierin een belangrijke rol spelen.
In dit onderzoek werd het vetweefsel van 61 deelnemers onderzocht. Deze deelnemers volgden verschillende diëten om af te vallen. Uit analyses van het vetweefsel bleek dat de cellen van het afweersysteem, de witte bloedcellen, een belangrijke rol spelen in de gewichtstoename. Bij mensen met overgewicht dringen de witte bloedcellen (leukocyten) het vetweefsel binnen. Hierbij krijgen ze een agressiever karakter. Na het afvallen zou de activiteit van deze leukocyten weer moeten afnemen. Echter, gebeurt dit niet bij iedereen. Bij sommige mensen blijft de activiteit van de leukocyten in het vetweefsel hoog. Deze mensen lopen een groter risico op gewichtstoename [2].
Mogelijke oorzaak
Vooralsnog is het onduidelijk waardoor de witte bloedcellen in de vetcellen actief blijven. Wel worden er al mogelijke verklaringen benoemd. Vetcellen spelen een belangrijke rol bij gewichtsverandering, zowel bij aankomen als bij afvallen. Vetcellen scheiden namelijk meer dan 500 verschillende hormooneiwitten af. Een van die hormonen is leptine. Leptine is het hormoon dat het hongergevoel onderdrukt, maar het is ook betrokken bij ontstekingsreacties. Als iemand afvalt krimpen de vetcellen. Daarnaast daalt ook het leptinegehalte. Zoals ik eerder in het artikel over vetcelstress beschreef, leidt het krimpen van de vetcellen samen met een verstoorde energiebalans tot stress in de vetcellen. Het is mogelijk dat deze stress wordt gezien als een ontstekingsreactie door het lichaam. Dat zou namelijk kunnen verklaren waarom bij sommige mensen de hoeveelheid witte bloedcellen in de vetcellen verhoogd blijft [1].
Kortom, duurzaam gewichtsverlies is niet alleen een mentale kwestie. Factoren zoals je oude gewicht, vetmassa en hormonale reacties zijn mogelijk net zo bepalend voor het succes van een dieetpoging.
Geef een antwoord