
Dit artikel bevat 4 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Geschreven door Sportdiëtiste & personal coach

Gepubliceerd: 20 februari 2021
Laatste update: 21 februari 2021
Inhoudsopgave
Wat is chloride?
Chloride is een mineraal dat onder andere in voeding gebonden is aan natrium (Na) in de vorm van keukenzout NaCI (natriumchloride). Een gram keukenzout staat gelijk aan 0,6 gram chloride. Keukenzout geeft smaak aan ons voedsel en wekt daarmee ook de eetlust op. Omdat zout smaak geeft aan voeding, maar ook omdat het producten langer houdbaar maakt wordt het veel toegevoegd aan voedingsmiddelen [1,2].
Functie van chloride
Samen met natrium en kalium zorgt chloride voor de vochtbalans in het lichaam en heeft daarmee invloed op de bloeddruk. Samen met bicarbonaat en fosfaat werkt chloride als een buffer die in het bloed en het weefselvocht het zuur/base evenwicht handhaven. Ten slotte is chloride belangrijk voor de vorming van zoutzuur (HCl) in het maagsap. Zoutzuur activeert in de maag het enzym pepsine, dat een rol speelt bij de vertering van eiwitten. Daarnaast zorgt het zoutzuur voor een zuurgraad in de maag waardoor de maaguitgang zich kan openen om voedsel door te laten naar de twaalfvingerige darm [1,2].
Bronnen van chloride
Chloride komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor. Het kan voorkomen in de vorm van natriumchloride of kaliumchloride. De belangrijkste bron van chloride in onze voeding is natriumchloride, ofwel keukenzout. Ongeveer 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen voegen we zelf toe aan ons eten. De overige 80% komt uit keukenzout dat door fabrikanten wordt toegevoegd aan producten. Denk aan brood, kant-en-klaarmaaltijden, vlees, vis, zuurkool, kaas, soepen, sauzen en hartige snacks [1,2].
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Er zijn in Nederland geen aanbevolen hoeveelheden voor chloride opgesteld. Er is wel een adequate inname voor chloride bepaald. Deze is afgeleid van de adequate inname voor natrium omdat chloride voornamelijk wordt geleverd door zout in de vorm van natriumchloride.
Leeftijd | Chloride per dag (gram) [3,4] |
1 tot 3 jaar | 1,5 |
4 tot 8 jaar | 1,9 |
9 tot 50 jaar | 2,3 |
51 tot 70 jaar | 2,0 |
ouder dan 70 | 1,8 |
Gevolgen van een tekort
Omdat chloride voorkomt in bijna alle voedingsmiddelen is het vrijwel onmogelijk om te weinig chloride binnen te krijgen. Daarnaast zorgen de nieren ervoor dat het lichaam niet te veel chloride verliest [1,2].
Gevolgen van een overschot
Er zijn geen nadelige gevolgen van een overschot aan chloride bekend. Een te hoge inname aan natriumchloride (keukenzout) kan wel leiden tot ongewenste effecten op de gezondheid, zoals een te hoge bloeddruk. Hiervan wordt gedacht dat deze effecten veroorzaakt worden door het natrium in keukenzout en niet de chloride. Het advies is om niet meer dan 3,6 gram chloride per dag binnen te krijgen. Dit is gebaseerd op het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag te gebruiken [1-4].
Moet ik chloride suppleren?
Het is nagenoeg onmogelijk om een tekort aan chloride binnen te krijgen. Het is daarom niet nodig om chloride te suppleren.