Volgens de film Game Changers zou je volgens onderzoek mannelijker worden door een vegan voedingspatroon. Hoe zit dit precies? Klopt dit?
Testosteronwaardes
Een van de factoren die mannelijkheid bepaalt is het hormoon testosteron. De film haalt een onderzoek aan dat een vegan voedingspatroon zorgt voor 7% meer totaal testosteron in vergelijking met een regulier voedingspatroon [1]. Dit lijkt veel, maar als je er verder induikt is dit peanuts.
Waarom? Omdat het verschil in testosteronwaardes tussen Westeuropese mannen tussen de 19-39 jaar varieert tussen de 264 en 915 ng/DL [2]. Dit betekent dat er een spreiding is van meer dan 300%. Oftewel een verschil van 7% bij een kleine steekproef van 8 mensen zegt weinig. Verder valt op dat het vrije testosteron bij deze groep zelfs 3% lager was en het sekshormoonbindingglobuline (SGHB) 23% hoger was. En juist dit eerste getal is belangrijk voor je vrij beschikbare testosteron. Hoe dit zit lees je in dit uitgebreide artikel over testosteron. Kortom, dit onderzoek is ten eerste te klein en ten tweede geeft het gemengde resultaten. Oftewel onvoldoende om enkel op basis daarvan direct vegan te worden.
Vergelijkbaar resultaat kwam uit een meer recente studie onder vegetariërs. Ook daar bleek het totaal testosteron hoger, maar liet het vrij testosteron geen verschil zien. Ook dit onderzoek geeft geen duidelijk beeld dat een vegetarisch voedingspatroon beter is, op het gebied van testosteronproductie althans [3].
En laten we eerlijk zijn. Testosteronwaardes zijn toch niet de enige voorspeller van mannelijkheid? Dat is wel een te makkelijke simplificatie. Wat is er nog meer te vinden over dit onderwerp?
Minder erectiestoornissen
Als je de bekende fitnessbladen moet geloven krijg je veel betere erecties van dagelijks veel broccoli eten. Maar klopt dit wel? Geven onderzoeken naar erectiestoornissen bijvoorbeeld een duidelijker beeld? Nee, ook niet.
Een Canadese onderzoeksgroep liet zien dat er een daling van 10% in het voorkomen van erectiestoornissen te zien is als je meer groente en fruit eet [4]. Andere onderzoeken gaven aan dat een hogere inname van voeding met flavonoïden en noten goed is voor het tegengaan van erectiestoornissen [5][6][7]. Hetzelfde geldt voor het eten van meer noten. Het nadeel: geen enkele van deze studies vergeleek de inname van een regulier dieet met een vegan dieet. Oftewel, nu weten we nog niet wat het verschil tussen beiden is.
Hoe zit het met soja?
Ook over het gebruik van soja wordt vaak gezegd dat je er vrouwelijk van woord. Je zou er borsten van krijgen en het ten koste gaan van je testosternwaardes.
Zolang je niet overdrijft met soja is dit geen gevaar voor je mannelijkheid en testosteronwaardes. Hoe dit precies zit, lees je in dit uitgebreide artikel.
Voordeel en nadelen van een vegan voedingspatroon
Kleven er dan ook voordelen aan het volgen van een vegan voedingspatroon?
Recent onderzoek geeft een interessant inzicht dat een vegan voedingspatroon mogelijk een positief effect heeft op je metabole en mentale gezondheid en de kans op ziekte verkleint [8]. Het is alleen niet bekend of dit direct komt doordat een vegan voedingspatroon zo gezond is of dat het komt door andere leefstijlfactoren. Vooralsnog is er dus nog te weinig gedegen onderzoek bekend om te kunnen stellen dat een vegan voedingspatroon gezonder is dan een regulier voedingspatroon.
Tot er meer onderzoek gedaan is hiernaar, mogen we het voordeel van een vegan voedingspatroon nog niet direct herleiden tot de conclusie dat je daarmee gezondere producten eet.
Er bestaat namelijk ook zeker zoiets als de ‘junkfood vegan’, die een stuk ongezonder eet dan iemand die let op het vormgeven van een gezond voedingspatroon. Als je de hele dag oreo’s enkel eet ben je weliswaar vegan, maar allesbehalve gezond.
Daarnaast heeft een vegan voedingspatroon ook allerlei voordelen voor het klimaat en de dierenwelzijn. Verder moet je als vegetariër en vegan erop letten dat je alle voedingstoffen binnenkrijgt. In in dit artikel lees je tips voor vegetariërs en in dit artikel lees je tips voor veganisten.
Conclusie
Samengevat is het nog niet bekend of een vegan voedingspatroon beter is voor je mannelijkheid. Maar proberen kan geen kwaad natuurlijk! Aan een vegan voedingspatroon en leefstijl kunnen uiteraard veel meer voordelen zitten. Deel jouw ervaringen gerust in de FIT-community!