Uit de resultaten van een recent onderzoek blijkt dat gevorderde sporters meer zweten dan beginnende sporters. Lees hier waarom je als gevorderde sporter meer zweet.
Waarom zweet je tijdens het sporten?
Tijdens het sporten neemt je lichaamstemperatuur toe omdat het lichaam harder moet werken dan als je lui op je bank zit. Denk hierbij aan de verhoogde ademhaling, verhoogde hartslag en de warmte afkomstig van de spiersamentrekkingen. Een warmteproductie van 20 a 25 kcal per minuut zou de lichaamstemperatuur iedere vijf a zeven minuten één graden Celsius verhogen. Dit loopt natuurlijk niet op tot in het oneindige maar stopt zo rond de 40 graden. Die lichaamswarmte raak je voor een deel kwijt via het zweet. De extra warmte is belangrijk om je spieren op te warmen, maar als het te heet wordt gaat het juist ten koste van je sportprestaties. Daarom is het voor (top)sporters belangrijk om de temperatuur onder een bepaalde waarde te houden. De achterliggende theorie is dat een gevorderde sporter er baat bij heeft om meer controle te hebben over de lichaamstemperatuur.
Daarnaast is van goedgetrainde duursporters bekend dat zij meer zweten dan minder goed getrainde atleten. Maar hoe komt dat verschil nu precies tot stand? Gebruiken de beter getrainde atleten bijvoorbeeld meer zweetklieren, of produceren ze meer zweet per klier? Het kan ook nog dat een gevorderde sporter op een hogere intensiteit sport waardoor automatisch het lichaam warmer wordt en meer zweet uitscheidt.
De onderzoeksresultaten
Om de zweetrespons van sporters te onderzoeken werden 16 getrainde duurlopers en 20 inactieve studenten geworven. Bij alle proefpersonen zijn in de onderarm zweetklieren gestimuleerd door lokaal acetylcholine toe te dienen en vervolgens de zweetrespons te meten. Daarnaast werd na de zweettest bij alle proefpersonen de VO2max gemeten met een fietstest. Uit het onderzoek bleek dat hoe hoger de VO2max was, des te sneller de zweetrespons op gang kwam. De fanatieke duurlopers begonnen gemiddeld 20 seconden eerder met zweten dan de inactieve studenten. Verder gaven de onderzoekers aan dat de hardlopers meer zweetklieren activeren en iedere zweetklier meer zweet afscheidt. Binnen de groep hardlopers was er een sterke relatie tussen de VO2max en de snelheid van de zweetrespons, en tussen de VO2max en de hoeveelheid zweet per klier.
Zweten gevorderden meer dan beginners?
De resultaten van dit onderzoek geven de indicatie dat gevorderde sporters meer zweten dan beginners. Het hier gaat om het eerste onderzoek over dit onderwerp en daarom is het niet mogelijk om direct te spreken van een relatie tussen de sportervaring en het zweetgedrag. Helaas wordt er in dit onderzoek gebruikt gemaakt van kunstmatige stimulatie van de zweetklieren. Dit is niet geheel representatief voor een echte sportsituatie. Verder is het logisch dat een gevorderde sporter meer warmte opwekt omdat hij of zij mogelijk op een hogere intensiteit sport, waardoor je meer warmte creëert. Toekomstig onderzoek zou daarom sporters gedurende een langere periode moeten volgen om te zien of de meer onervaren sporters na de opgedane trainingservaring meer gaan zweten.
Geef een antwoord