Hoe kun je het beste afvallen? Dit is misschien wel de meest gestelde vraag door mensen die graag wat kilo’s kwijt willen. Helaas bestaat er geen wondermiddel. Toch zijn er verschillende manieren die helpen om je calorie-inname te verlagen. Recent is opnieuw onderzocht of het uitstellen van een maaltijd na het sporten helpt om je eetlust te remmen en minder te eten.
Samenvatting: Uit dit onderzoek komt opnieuw naar voren dat het uitstellen van het eetmoment na het sporten de eetlust kan remmen bij deelnemers met obesitas. Dit resultaat ligt in lijn met eerdere onderzoeken met een gelijke onderzoeksopzet [2,3,4,5].
Wat blijkt uit nieuw onderzoek?
Het uitstellen van een maaltijd na het sporten lijkt te kunnen helpen om minder calorieën te eten. Zo blijkt uit een nieuw onderzoek onder respondenten met obesitas.
Aan dit onderzoek deden 18 adolescenten (12-15 jaar) mee, allen met obesitas. Ze werden onderverdeeld in drie groepen: een controlegroep en twee sportgroepen. De controlegroep deed rond 11:00 uur een half uur niks en de andere twee groepen deden rond dit tijdstip een half uur cardio op een middelmatige intensiteit. De lunch vond om 12:00 of 13:00 plaats.
De sportgroep die 30 minuten sportte en de controlegroep aten beide een lunch om 12:00 uur. De tweede sportgroep die 90 minuten wachtte met eten na het sporten at een lunch om 13:00 uur. De deelnemers mochten verder geen andere sportactiviteiten doen en verbleven in het laboratorium.
Opmerkelijk is dat de groep die pas om 13:00 uur ging lunchen significant minder at dan de twee groepen die om 12.00 uur ging lunchen. Het aantal gegeten kilocalorieën (kcal) was zelfs 212 minder dan de controlegroep en 179 minder dan de 30-minuten-groep. Een mogelijke verklaring is dat de 90-minuten-groep de minste honger ervaarde na het sporten.
Gaan ze hier later voor compenseren?
Nu denk je wellicht: “de groepen die hebben gesport gaan daar later op de dag vast voor compenseren…”
Dat bleek bij de groep die om 13.00 pas ging lunchen niet het geval. De totale calorie-inname op de dag was bij hen zelfs het laagst. Om precies te zijn: 325 kcal minder dan 30-minuten-groep en 250 kcal minder dan de controlegroep. De deelnemers in deze groep hadden ook voor het avondeten de minste honger.
De deelnemers uit 30-minuten-groep aten wel meer tijdens het avondeten dan de andere groepen. Dit is opvallend, want ze gaven van tevoren wel aan minder honger te hebben dan de controlegroep. Ze verlangden verder wel meer naar eten dan de respondenten uit de 90-minuten-groep.
Nog belangrijk om te vermelden is dat alle drie de groepen tijdens de lunch en de avondmaaltijd zo veel mochten eten als ze wilden. Het ontbijt was wel voor iedereen gelijk in het aantal calorieën (500 kcal).
Wat voegt dit onderzoek toe?
Uit dit onderzoek komt opnieuw naar voren dat het uitstellen van het eetmoment na het sporten de eetlust kan remmen bij deelnemers met obesitas. Dit resultaat ligt in lijn met eerdere onderzoeken met een gelijke onderzoeksopzet [2,3,4,5].
Twee andere onderzoeken laten een tegenstrijdig resultaat zien. In deze studies was het effectiever om de maaltijd direct na de training te nuttigen [6,7]. Dit verschil komt mogelijk doordat er binnen deze studies niet gecontroleerd is voor de timing van de maaltijd voor het sporten.
Verder was er in het huidige onderzoek geen significant verschil tussen de groepen in de behoefte naar vet en suikerrijke voeding. Dit resultaat ligt in strijd met eerder onderzoek, waarin de deelnemers die 30 minuten na het sporten aten minder trek hadden in vet en suiker [7]. Zij deden een zware intervaltraining. Dit verklaart mogelijk het verschil tussen de gevonden effecten.
Belangrijke kanttekeningen
Bij deze resultaten kunnen wel wat kritische noten worden geplaatst. In dit onderzoek is bijvoorbeeld niet gecontroleerd voor energiegebruik. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we geneigd zijn om voor het sporten te compenseren door naast het sporten minder te bewegen. Hierdoor verbrand je uiteindelijk minder calorieën op een dag. Wil je meer weten over dit onderwerp, luister dan naar deze interessante podcast met Anton Scheurink over hoe sporten ons lui maakt.
Daarnaast bevat dit onderzoek weinig respondenten. De resultaten kunnen dan eerder toe te wijzen zijn aan toeval.
Ten derde is dit onderzoek uitgevoerd in een laboratorium. Dit is een hele andere setting dan als iemand op zijn werk of thuis is. Verder is er nog een hoop onduidelijkheid over hoe de timing van eetmomenten na een sportsessie van invloed is op de energie-inname. Uit de resultaten van dit onderzoek kunnen daarom nog geen harde conclusies worden getrokken.
Ik ben benieuwd of bij jou het uitstellen van een maaltijd na het sporten je helpt om minder te eten. Laat een bericht achter op het forum.