Dit artikel bevat 2 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.
Auteur: Onderzoeker en docent
Gepubliceerd: 9 maart 2024
Laatste update: 9 maart 2024
Inhoudsopgave
Wat is NEAT?
NEAT staat voor Non-Exercise Activity Thermogenesis. Dit is de energie die je lichaam gebruikt die niet valt onder je sport, voeding of je basaalmetabolisme [1]. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- de trap aflopen
- naar je werk lopen
- de tuin doen
- tijdens je werk achter de laptop met je voeten bewegen
- het kauwen op kauwgom.
Kortom: het gaat om de hoeveelheid calorieën die je gebruikt om je dagelijkse taken te doen die niet gerelateerd zijn aan sport.
Waarom is NEAT belangrijk?
NEAT is een belangrijk concept omdat dit het verschil kan maken tussen een geslaagde afslankpoging of een terugval naar je oude gewicht. Als je per dag meer beweegt en dus minder stil zit, is het makkelijker om gewicht te verliezen.
Onderzoek geeft aan dat mensen met obesitas hun dagelijkse energiegebruik kunnen verhogen met 350 kilocalorieën door een paar kleine extra dagelijkse taken te doen [2]. Als dit niet gecompenseerd wordt met voeding betekent dit een gewichtverschil van 18 kilogram op jaarbasis.
Het is nog onduidelijk hoe groot de verschillen in NEAT tussen individuen zijn. Onderzoek toont echter aan dat mensen met overgewicht of obesitas doorgaans een lagere NEAT hebben, wat suggereert dat hun dagelijkse niet-sportgerelateerde activiteiten minder bijdragen aan hun totale energieverbruik [2].
Verder is de omgeving zeker van invloed op je NEAT. Als je dagelijks veel stappen moet zetten of moet wandelen naar je werk, dan zal dit anders zijn dan iemand die een accountmanager is alles met de auto doet.
NEAT in relatie tot je totale energiegebruik
Het energiegebruik van je lichaam valt op te delen in een aantal componenten:
- je basaal metabolisme (BMR): dit is nodig om je lichaam warm te houden en ervoor te zorgen dat je hart blijft kloppen. Dit is de energie die je lichaam nodig heeft in rust. Dit is ongeveer 60% van je energiegebruik.
- de opname en vertering van voeding (Thermic Effect of Food (TEF)): dit komt neer op ongeveer 10-15% van je totale energiegebruik.
- beweging en sport gerelateerd energiegebruik (PEE). Hieronder vallen NEAT en je sportactiviteiten. Dit is gemiddeld genomen 10-30% van je gehele energiegebruik. Mensen die veel sporten of een actieve baan hebben, gebruiken meer energie en dan speelt dit een grotere rol in de energievereiste.
Invloed van sporten op NEAT
Interessant is dat mensen die veel sporten ook vaak minder bewegen in hun vrije tijd. Stel je eens voor dat je net drie uur op een racefiets hebt gezeten. Dan plof je waarschijnlijk op de bank in plaats van dat je gaat tuinieren. Dit zien we bijna bij iedereen terug. Sporten maakt je lui (luister ook de podcast met professor Anton Scheurink).
Daarnaast zien we dat mensen die veel sporten ook meer eten. Als gevolg van minder beweging in de vorm van NEAT en meer calorieën te eten, zien we in de praktijk dat sport als methode om af te vallen niet het meest effectief is. Het is zeker gezond, maar de beste methode om af te vallen is door je eetgewoontes aan te passen. Hoe je dat doet, lees je in dit stappenplan om af te vallen.
Hoe verhoog jij je NEAT? 6 tips!
Wil jij je energiegebruik verhogen? Hieronder volgen een aantal tips:
- Ga fietsend of lopend naar je werk. Kom je met de auto? Parkeer je auto dan vijftien minuten van je werklocatie.
- Sta wat vaker op van je bureau en maak elke 40-50 minuten een korte wandeling van tien minuten. Even koffie halen of de trap op en af.
- Wees je ervan bewust dat je gesport hebt. Ga niet urenlang op de bank liggen, maar blijf in beweging.
- Ga even dansen als je thuis bent: klinkt gek, maar je maakt heel snel heel veel stappen en gebruikt extra calorieën.
- Spreek af met vrienden waarbij je gaat wandelen of iets anders actiefs doet. Kies er dus niet voor om urenlang te gaan zitten in een café.
- Maak gebruik van een stappenteller. Zet jezelf een dagelijks doel van 7.000 – 10.000 stappen. Lees ook dit artikel: Hoeveel stappen is gezond?
- Verder zou je kunnen overwegen om een stabureau te nemen met een loopband of een bureau waarbij je in de tussentijd kan fietsen. Met een beetje creativiteit kun je een heel eind komen. Of je zoekt een andere baan en start als fietskoerier…