Steeds meer krachtsporters gebruiken gewichthefschoenen. Maar is dit wel nodig? Wat is de meerwaarde van zulke schoenen?
Inhoudsopgave
Bij welke oefeningen moet je op je schoenen letten?
Er zijn een aantal fitnessoefeningen waarbij het verstandig is om te kijken naar je schoeisel. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste.
- Doe je oefeningen zoals de squat(variaties), clean and jerk, snatch of andere oefeningen waarbij enkelmobiliteit en balans van belang is? Dan is het misschien handig om de onderstaande uitleg door te lezen.
- Voor isolatie-oefeningen en compoundoefeningen waarbij je je benen niet gebruikt is het niet nodig om specifieke schoenen te halen.
- Voor een oefening zoals de deadlift raad ik een platte schoen aan. Met gewichthefschoenen komt je heup in een andere positie waardoor het lastiger om de stang te tillen. Kies bij deze oefening voor bijvoorbeeld Converse Allstars of andere platte schoenen; zolang ze veel grip bieden zijn ze uitermate geschikt.
Doe je aan groepslessen of hardlopen? Lees dan dit artikel over fitnessschoenen.
Wat zijn de voordelen van gewichthefschoenen?
Gewichthefschoenen hebben een aantal voordelen, namelijk:
- Je hebt amper te maken met frictie op de grond, de zool geeft veel stabiliteit en grip.
- Door de verhoging van de hak heb je minder enkelmobiliteit nodig, komen je knieën verder naar voren en komen de meeste mensen sneller diep in de squat doordat de heup verder zakt.
De zool van een squatschoen geeft geen demping, Doe er dus geen groepslessen of hardlooptraining op.
Wat is het verschil tussen powerlifting- en gewichthefschoenen?
Powerliftingschoenen hebben over het algemeen een vlakkere hak dan gewichthefschoenen. Doorgaans squat een powerlifter vaker ‘low bar’ waardoor minder enkelmobiliteit nodig is. Sommige powerlifters gebruiken een vlakke schoen bij het squatten. Maar tegenwoordig zie je ook steeds meer powerlifters met een hakverhoging trainen.
Wanneer kun je gewichthefschoenen overwegen?
Wil je werken aan een betere squat? Dan is het goed om eens te kijken of je gewichthefschoen nodig hebt.
Gebruik de volgende checklist om te bepalen of je baat kunt hebben bij gewichthefschoenen:
- Heb je een beperkte enkelmobiliteit? Dan kan het misschien handig zijn om te werken aan je enkelmobiliteit en daarvoor te kijken naar gewichthefschoenen. Hier vind je oefeningen om te werken aan je enkel- en heupmobiliteit.
- Merk je dat je weinig stabiliteit ervaart? Dan is het handig om te kijken naar schoenen met meer grip; laten gewichthefschoenen nou net over het algemeen veel grip bieden.
Let op: start pas met het aanschaffen van squatschoenen als je minimaal een half jaar tot een jaar squat. Koop niet gelijk de meest dure gear als je niet eerst de basistechniek van de squat onder de knie hebt.
Merk je dat je enkel- of heupmobiliteit echt beperkt is? Ga daar dan eerst echt uitgebreid mee aan de slag. Zie de schoenen niet als de oplossing voor de beperking.
Vaak hoor je dat mensen zeggen dat het slecht is als je knieën voorbij je tenen komen. In dit artikel lees je dat je prima kunt squatten met je knieën voorbij je tenen als je geen blessures hebt.
Tip bij het aanschaffen van gewichthefschoenen
Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je kiest voor de aanschaf van gewichthefschoenen. Zelf heb ik mijn schoenen al meer dan 5 jaar en ik ben er nog steeds hartstikke tevreden over.
- Kies voor een schoen met een harde hakverhoging en veel grip.
- Kies voor schoenen die goed ademen, aangezien je ze intensief gebruikt en ze niet geschikt zijn voor de wasmachine.
- Er zijn verschillende hoogtes beschikbaar. Sommige gewichthefschoenen hebben een hogere zool. De hoogte kan variëren van 1cm tot 2,5 cm.