Inloggen FIT PRO
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Helpt krachttraining om af te vallen?

          Waarom wij geen voorstander zijn van een cheat meal

          Kun je plaatselijk vet verbranden?

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          High bar squat vs. low bar squat: wat is beter?

          Stilzitten of een rondje lopen tussen je sets?

          Is trainen met elastieken net zo effectief als met gewichten?

          Elke dag krachttraining, kan dat?

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Waarom wegen spieren meer dan vet?

          Onderzoek: meer kans op de datingmarkt? Overdrijf niet met je spieren!

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Is het erg als er betaald is voor wetenschappelijk onderzoek?

          Hoeveel water of vocht moet ik drinken per dag?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Onderzoek: maakt de verdeling en timing van eiwitten uit voor je spieren?

          Heb je écht supplementen nodig?

          Wat werkt beter: whey of caseïne voor het slapen gaan?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
zware-botten
FIT.nl Gezondheid Onderzoek: grotere kans op...
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en coach
13 sep. 2023 geplaatst
15 sep. 2023 geüpdatet

Gezondheid

Onderzoek: grotere kans op botbreuken als vegetarier?

Gezondheid

Een grotere kans op botbreuken als je meer plantaardig eet? Wat blijkt een recente studie?
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en coach

Inhoudsopgave

  • De theorie
  • Is de kans groter op botbreuken als vegetariër?
  • Advies
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Heb je een grotere kans op botbreuken als vegetariër dan een vleeseter? Is dit iets om je zorgen over te maken als je meer plantaardig eet? Wat zegt een recente uitgebreide studie [1]?

Inhoudsopgave

  • De theorie
  • Is de kans groter op botbreuken als vegetariër?
  • Advies

De theorie

Het idee heerst dat je door een meer plantaardig voedingspatroon een tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je FIT.nl langer volgt, weet je dat het mogelijk is om gezond en gevarieerd te eten als vega(n) door een aantal aanpassingen te maken.

Maar dit lukt (helaas) lang nog niet iedereen. Vaak door een gemis aan kennis, tijd of vaardigheden. We zien dan ook uit verschillende onderzoeken dat vegetariërs een lagere botmineraaldichtheid hebben dan vleeseters [2][3]. Dit percentage is klinisch significant, maar mogelijk in de praktijk verwaarloosbaar.

Waar moet je dan op letten? Verschillen tussen vleeseters en niet-vleeseters kunnen zich ontwikkelen in de consumptie van [1][4][5][6]:

  • eiwit,
  • calorieën,
  • ijzer,
  • vitamine D en als gevolg lager IGF-1,
  • vitamine B1,
  • vitamine B12.

De relatie tussen deze macro’s en micro’s en botbreuken is niet causaal. Toch is het raadzaam om er wel rekening mee te houden om zo gezond mogelijk te eten. We hebben niet voor niets de Schijf van 5.

Wat we wel duidelijk weten uit eerdere data is dat vegetariërs minder calorieën eten, maar ook minder vaak voldoen aan de eiwitinname van 0,75 g/kg lichaamsgewicht/dag voor volwassenen dan reguliere vleeseters (68,2% versus 85,2%) [7]. En een kleinere kans op een hogere eiwitinname van 1,2 g per kilogram lichaamsgewicht te bereiken (15,8% versus 33,6%) [8]. Dit kan helpen om leeftijdsgebonden bot- en spierverlies te verminderen [1]. Ander onderzoek lijkt weer aan te geven dat er geen directe relatie is tussen eiwitten en botbreuken [9]. Interessant, want indirect zou je dit wel verwachten.

Is de kans groter op botbreuken als vegetariër?

In deze studie werden 258,765 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk gedurende meerdere jaren gevolgd en werden hun medische gegevens over botbreuken opgevraagd. Het ging hier om: 137,954 mensen die vlees eten, 9557 pescotariërs en 7638 vegetariërs. De relatie werd nauwkeurig geanalyseerd en er is gecontroleerd voor onder andere leefstijlfactoren, leeftijd, geslacht en BMI.

Wat blijkt uit de data?

Uit de data komt naar voren dat vegetariërs vergeleken met reguliere vleeseters een 50% relatief grotere kans hebben op een botbreuk in de heup.

Dit lijkt heel veel: 50% relatief grotere kans.

Echter, als je het terugrekent naar absolute getallen, valt het wel mee en gaat het om 3,2 botbreuken in de heup voor vegetariërs in vergelijking met 2,1 voor vleeseters over 1000 mensen gedurende tien jaar.

Waarom is het zo belangrijk om kritisch naar cijfers te kijken bij wetenschappelijke studies? Vaak wordt er geen rekening gehouden met absolute en relatieve getallen. Als je slim met de cijfers speelt denk je misschien: “Ik moet nooit meer een vegetarisch dieet volgen want dit is killing voor mijn botten.” Maar als je naar de absolute getallen kijkt, dan vallen de cijfers wel mee. De toename is van 2,1 per 1000 naar 3,2 per 1000.

BMI speelt een rol

De onderzoekers geven aan dat ongeveer 30% van het effect mogelijk verklaard kan worden door een lager BMI bij vegetariërs. De overige 70% van het verschil blijft nog onbekend. Mogelijk zorgen extra calorieën voor meer voedingsstoffen die beschermend werken voor je botten en kan een laagje vet als een stootkussen functioneren, omdat vet mede oestrogeen produceert. Oestrogeen is een hormoon dat de botafbraak (deels) af kan remmen [2].

En bij een vegan voedingspatroon?

Jammer genoeg was de subgroep met een veganistisch voedingspatroon te klein voor analyse. We zijn benieuwd wat het effect is voor deze groep. Een ander punt van kritiek is dat er vooral mensen met een Kaukasisch ras aan het onderzoek meedoen. We zijn benieuwd naar het effect bij andere etniciteiten voor een bredere kijk.

Hoe zit het dan met eerder onderzoek?

Gelukkig is er eerder onderzoek. In het European Prospective Investigation into Cancer-Oxford (EPIC-Oxford) [6], UKWCS [8] en Adventist Health Study-2 (AHS-2) cohort [9], hadden vegetariërs een grotere kans op botbreuken in vergelijking met vleeseters in beide UK-onderzoeken, maar niet in de AHS-2. Opvallend was verder dat pescotariërs in het EPIC-Oxford cohort ook een grotere kans hadden op botbreuken.

Andere voordelen van een vega(n) voedingspatroon

In tegenstelling zijn er ook weer observationele onderzoeken die laten zien dat vegetariërs een kleinere kans hebben op hart- en vaatziekten en kanker. Dit komt neer op 13 minder kankergevallen per 1000 mensen over een periode van 10 jaar en een 9% lager risico op hart- en vaatziekten eerder waargenomen in het VK Biobank [10][11].

Verder is het goed om te vermelden dat alle onderzoeken die hierboven besproken zijn een observationele opzet hebben. Oftewel je kunt geen directe oorzaak gevolg relatie aantonen. De onderzoekers hebben hier wel zoveel mogelijk proberen te corrigeren om een zo betrouwbaar beeld als mogelijk te krijgen. Dit betekent niet dat je niets met deze data kunt. Vooral omdat bij zulke grote studies met een lange looptijd dit de enige manier is om data te verzamelen. Kortom, roeien met de riemen die je hebt.

De toekomst zal het uitwijzen als er meer data is. Vooralsnog zijn er dus zowel voor als tegens. Als je meer plantaardig wil gaan eten is het belangrijk om dit goed uit te zoeken. Of dit in overleg te doen met een diëtist, dan weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Advies

Volg je een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon en wil je zeker weten dat je alles binnenkrijgt?

Lees dan deze gids voor vegetariërs.

Of deze gids voor veganisten.

Wil je een voorbeeld voedingsschema zodat je een idee hebt hoe een gezond (plantaardig) voedingspatroon eruit ziet? Start dan met FIT PRO,

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en coach
Jeroen van der Mark is coach en onderzoeker van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Referenties

[1]

Webster, J., Greenwood, D. C., & Cade, J. E. (2023). Risk of Hip Fracture in Meat Eaters, Pescatarians, and Vegetarians: A Prospective Cohort Study of 413,914 UK Biobank Participants. Pescatarians, and Vegetarians: A Prospective Cohort Study of, 413.

[2]

Tong, T. Y., Key, T. J., Sobiecki, J. G., & Bradbury, K. E. (2018). Anthropometric and physiologic characteristics in white and British Indian vegetarians and nonvegetarians in the UK Biobank. The American journal of clinical nutrition, 107(6), 909-920.

[3]

Ho-Pham, L. T., Nguyen, N. D., & Nguyen, T. V. (2009). Effect of vegetarian diets on bone mineral density: a Bayesian meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 90(4), 943-950.

[4]

Webster, J., Greenwood, D. C., & Cade, J. E. (2022). Risk of hip fracture in meat-eaters, pescatarians, and vegetarians: results from the UK Women’s Cohort Study. BMC medicine, 20(1), 1-10.

[5]

Tucker, K. L. (2014). Vegetarian diets and bone status. The American journal of clinical nutrition, 100(suppl_1), 329S-335S.

[6]

Davey, G. K., Spencer, E. A., Appleby, P. N., Allen, N. E., Knox, K. H., & Key, T. J. (2003). EPIC–Oxford: lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Public health nutrition, 6(3), 259-268.

[7]

British Nutrition Foundation. Nutrition requirements. 2021. (Available from: https://www.nutrition.org.uk/media/nmmewdug/nutrition-requirements.pdf).

[8]

Houston, D. K., Nicklas, B. J., Ding, J., Harris, T. B., Tylavsky, F. A., Newman, A. B., … & Health ABC Study. (2008). Dietary protein intake is associated with lean mass change in older, community-dwelling adults: the Health, Aging, and Body Composition (Health ABC) Study. The American journal of clinical nutrition, 87(1), 150-155.

[9]

Darling, A. L., Manders, R. J., Sahni, S., Zhu, K., Hewitt, C. E., Prince, R. L., … & Lanham-New, S. A. (2019). Dietary protein and bone health across the life-course: an updated systematic review and meta-analysis over 40 years. Osteoporosis International, 30(4), 741-761.

[10]

Petermann-Rocha, F., Parra-Soto, S., Gray, S., Anderson, J., Welsh, P., Gill, J., … & Pell, J. P. (2021). Vegetarians, fish, poultry, and meat-eaters: who has higher risk of cardiovascular disease incidence and mortality? A prospective study from UK Biobank. European Heart Journal, 42(12), 1136-1143.

[11]

Watling, C. Z., Schmidt, J. A., Dunneram, Y., Tong, T. Y., Kelly, R. K., Knuppel, A., … & Perez-Cornago, A. (2022). Risk of cancer in regular and low meat-eaters, fish-eaters, and vegetarians: a prospective analysis of UK Biobank participants. BMC medicine, 20(1), 1-13.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Is op jonge leeftijd sporten bevorderlijk voor later?

    Is op jonge leeftijd sporten bevorderlijk voor later?

    Door Robert Jan Tinge
  • Hoe kan ik gezonder leven? 5 tips

    Hoe kan ik gezonder leven? 5 tips

    Door Laura Louwes
  • PCOS: wat is het en wat is de beste behandeling?

    PCOS: wat is het en wat is de beste behandeling?

    Door Laura Louwes

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact