Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
botbreuken
FIT.nl / Gezondheid / Heb je een groter risico op botbreuken als je veganistisch eet?

Gezondheid

Heb je een groter risico op botbreuken als je veganistisch eet?

Gezondheid

Veganisten hebben een grotere kans op botbreuken dan vegetariërs en vleeseters, laat een studie zien. Lees hier meer over dit onderzoek.
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 16 augustus 2021
Laatste update: 14 december 2021
Leestijd: 4 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Steeds meer mensen eten veganistisch. In 2020 aten maar liefst 261.000 mensen volledig plantaardig [1]. Meer plantaardig en minder dierlijke producten eten is in vele aspecten beter voor de gezondheid. Het verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten [2]. Maar hoe zit het met de botgezondheid? 

EPIC-Oxford-studie

Gemiddeld gezien hebben veganisten een lagere inname aan calcium en eiwit dan vleeseters. De EPIC-Oxford-studie heeft onderzocht of veganisten hierdoor ook een hoger risico hebben op botbreuken [3]. De studie is een prospectieve cohortstudie, waarvoor deelnemers zijn geworven tussen 1993 en 2001. Bij de start van de studie vulden de deelnemers vragenlijsten in over hun eetpatroon, leefstijl en medische geschiedenis. Deelnemers werden op basis van deze vragenlijst ingedeeld in vier groepen, kijkend naar hun eetpatroon. In totaal deden er 54.898 mensen mee aan het onderzoek waarvan 29.380 vleeseters, 8.037 viseters, 15.499 vegetariërs en 1.982 veganisten. Er werd gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames voor botbreuken en de plek van de breuk in de periode van het onderzoek.

De resultaten

In de periode van de studie, die gemiddeld 17,6 jaar bedroeg, waren er in totaal 3.941 botbreuken opgetreden. Waarvan onder andere 945 heupbreuken en 366 beenbreuken. Na correctie van verstorende factoren bleek het risico op een heupbreuk 26% groter bij viseters, 25% meer bij vegetariërs en 131% meer bij veganisten in vergelijking met vleeseters. Dit betekent dat over een periode van 10 jaar bij elke 1000 mensen 2,9 viseters, 2,9 vegetariërs en 14,9 veganisten hun heup breken. Naast dat mensen met een veganistisch eetpatroon een hoger risico hebben op heupbreuken ligt het risico op botbreuken in het algemeen 43% hoger dan bij vleeseters.

Waardoor komt dit?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waarom mensen die plantaardig eten een hoger risico lopen op botbreuken.

Lagere inname van calcium en eiwit

Verschillende epidemiologische onderzoeken laten zien dat vegetariërs en veganisten een lagere botmineraaldichtheid hebben dan vleeseters[4,5]. Veganisten gebruiken geen zuivel en hebben daarom over het algemeen een lagere inname aan calcium. Dit was ook terug te zien in deze studie. Het verhogen van de calciuminname uit voeding laat een toename zien van de botmineraaldichtheid [6]. Of dit direct betekent dat calcium het risico op botbreuken verlaagt is niet met zekerheid te zeggen. Een ander onderzoek laat namelijk geen effect zien van een hogere calciuminname en een lager risico op botbreuken [7].

Hoe zit het dan met eiwitten? De inname aan eiwit ligt namelijk over het algemeen ook lager bij vegetariërs en veganisten. Net als voor calcium. Van eiwitten is bekend dat ze belangrijk zijn voor een goede botgezondheid. Maar ook hier is er geen direct bewijs dat het beschermt tegen botbreuken [8].

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor een goede botgroei bij kinderen en het behoud van sterke botten en tanden [9]. Het zorgt er namelijk voor dat calcium goed op kan worden genomen. Dit verlaagt het risico op botbreuken. Vitamine D halen we uit zonlicht, maar zit ook in eten, vooral in vette vis en met lagere gehaltes in vlees en eieren. Daarnaast wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine, bak- en braadproducten en sommige plantaardige zuivelvervangers. Kan een verlaagde inname van vitamine D een oorzaak zijn voor meer botbreuken? In dit onderzoek is helaas niet gekeken naar de vitamine D-status of de vitamine D-inname van de deelnemers en kunnen hier geen uitspraken over gedaan worden. Een eerdere meta-analyse liet echter zien dat suppletie van vitamine D geen effect heeft op de preventie van botbreuken [9].

Gewicht en BMI

Mensen die vegetarisch of veganistisch eten hebben vaak een lagere BMI dan mensen die wel vlees eten. Een lagere BMI kan het risico op botbreuken verhogen. Dit komt omdat vetmassa beschermend kan werken: als stootkussen en omdat het oestrogeen produceert. Oestrogeen is een hormoon dat de botafbraak remt [3]. Wanneer er geen rekening werd gehouden met de BMI bij de analyses van het onderzoek, waren de verschillen over het algemeen groter. Een lagere BMI kan dus mogelijk het verhoogde risico op botbreuken (deels) verklaren.

Meer onderzoek nodig

Net als bij veel onderzoeken kunnen er uit de resultaten van dit onderzoek geen keiharde conclusies worden getrokken. Omdat deze studie een observationele studie is kan er niet gesproken worden over een oorzakelijk verband. Maar er waren bijvoorbeeld ook veel verschillen tussen de deelnemers die niet per definitie iets te maken hebben met het soort eetpatroon. Er waren verschillen te vinden in gemiddelde leeftijd, fysieke activiteit, gewicht en het gebruik van hormoonvervangende therapie. Factoren waar in de analyses wel voor is gecorrigeerd, maar mogelijk niet voldoende. Opvallend is ook dat als er alleen naar mannen werd gekeken er geen hoger risico was op botbreuken bij vegetariërs en veganisten. Dus mogelijk is dit effect alleen terug te zien bij vrouwen.

Kortom: er zijn aanwijzingen dat een plantaardig eetpatroon het risico op botbreuken kan verhogen. Er moet echter meer onderzoek gedaan worden om meer inzicht te krijgen over dit onderwerp. Want waaróm dit zo is, is nog niet duidelijk.

Wat kan je zelf doen?

Er zijn dus helaas geen concrete uitkomsten waarom mensen met een plantaardig eetpatroon mogelijk een hoger risico hebben op botbreuken. Laat dit je dus vooral niet 4ervan weerhouden om plantaardig(er) te eten, want dit is (wanneer je het juist aanpakt) beter voor mens, dier en milieu. Maar niet alleen voor het voorkomen van botbreuken, ook voor je algemene gezondheid zijn er verschillende aandachtspunten bij een plantaardig eetpatroon. Zorg ervoor dat je onder andere voldoende eiwitten, calcium, ijzer, zink en vitamine B12 binnenkrijgt. Benieuwd hoe je dit kan doen? Lees dan dit artikel over sportvoedingsadvies voor een veganist.

Auteur
Neeke Smit
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Runner’s knee: de nachtmerrie van elke hardloper

    Runner’s knee: de nachtmerrie van elke hardloper

    Door Redactie FIT.nl
  • Heeft zonnebrand invloed op de opname van vitamine D?

    Heeft zonnebrand invloed op de opname van vitamine D?

    Door Neeke Smit
  • Helpen cranberry’s tegen een blaasontsteking?

    Helpen cranberry’s tegen een blaasontsteking?

    Door Jeroen van der Mark
  • Gezond zwanger worden, wat kun je doen?

    Gezond zwanger worden, wat kun je doen?

    Door Neeke Smit

Referenties

[1]

Vegetariërsbond (202o) Forse groei vegetariërs en veganisten. Geraadpleegd op 6-8-2021 via https://www.vegetariers.nl/organisatie/pers/persberichten/forse-groei-vegetariers-en-veganisten-onderzoek-vegatrends-2020

[2]

Voedingscentrum (d.o) Is vegetarisch of veganistisch eten gezonder en beter voor het milieu? Geraadpleegd op 6-8-2021 via https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-vegetarisch-of-veganistisch-eten-gezonder-en-beter-voor-het-milieu.aspx

[3]

Tong, T. Y., Appleby, P. N., Armstrong, M. E., Fensom, G. K., Knuppel, A., Papier, K., … & Key, T. J. (2020). Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific fractures: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMC medicine, 18(1), 1-15.

[4]

Tong, T. Y., Key, T. J., Sobiecki, J. G., & Bradbury, K. E. (2018). Anthropometric and physiologic characteristics in white and British Indian vegetarians and nonvegetarians in the UK Biobank. The American journal of clinical nutrition, 107(6), 909-920.

[5]

Ho-Pham, L. T., Nguyen, N. D., & Nguyen, T. V. (2009). Effect of vegetarian diets on bone mineral density: a Bayesian meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 90(4), 943-950.

[6]

Tai, V., Leung, W., Grey, A., Reid, I. R., & Bolland, M. J. (2015). Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis. Bmj, 351.

[7]

Bolland, M. J., Leung, W., Tai, V., Bastin, S., Gamble, G. D., Grey, A., & Reid, I. R. (2015). Calcium intake and risk of fracture: systematic review. Bmj, 351.

[8]

Darling, A. L., Manders, R. J., Sahni, S., Zhu, K., Hewitt, C. E., Prince, R. L., … & Lanham-New, S. A. (2019). Dietary protein and bone health across the life-course: an updated systematic review and meta-analysis over 40 years. Osteoporosis International, 30(4), 741-761.

[9]

Hartman, E. (2006) Mens en voeding. Zesde druk. HB uitgevers, Baarn.

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact