Inloggen FIT PRO
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Kun je plaatselijk vet verbranden?

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Onderzoek: meer kans op de datingmarkt? Overdrijf niet met je spieren!

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Onderzoek: maakt de verdeling en timing van eiwitten uit voor je spieren?

          Wat zijn de voor- en nadelen van calorieën tellen?

          Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

          Wat werkt beter: whey of caseïne voor het slapen gaan?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
voeding-kanker
FIT.nl Blog Krijgen we steeds meer...
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
16 nov. 2017 geplaatst
19 mei. 2023 geüpdatet

Blog

Krijgen we steeds meer kanker door troep in ons eten?

Blog

Zitten er echt kankerverwekkende stoffen in ons eten? Meer hierover lees je in dit artikel.
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Oorzaken van kanker
  • Prevalentie
  • Voeding en kanker
  • Wat kun je zelf doen?
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Kanker komt tegenwoordig steeds meer voor. Dit zou mede worden veroorzaakt door kankerverwekkende stoffen in ons eten en drinken. Maar is dit ook zo? En zijn er ook voedingsmiddelen die het risico op kanker kunnen verminderen? Ik dook in de literatuur om het uit te zoeken.

In het kort:

  • Het is een feit dat er steeds meer gevallen van kanker voorkomen.
  • De meest bekende oorzaken zijn: roken, overmatig zonnen, straling, werken met kankerverwekkende stoffen, overgewicht, weinig beweging en alcoholgebruik. Voeding kan zowel het risico op kanker verhogen als verlagen.
  • De toenemende vergrijzing lijkt echter de belangrijkste reden van de toename van kanker.

Inhoudsopgave

  • Oorzaken van kanker
  • Prevalentie
  • Voeding en kanker
  • Wat kun je zelf doen?

Oorzaken van kanker

Bij kanker raakt het DNA van een lichaamscel beschadigd. Bij onherstelbare schade in het DNA raakt de celdeling ontregeld. Hierdoor ontstaat een overmatige celdeling, waardoor kanker kan ontstaan. Het ontstaat niet ineens, maar is een proces van vele jaren. Meerdere risicofactoren hebben hier invloed op. Denk aan erfelijkheid, maar ook roken, ongezonde voedingsgewoonten, overgewicht, te veel blootstelling aan zonlicht, werken met kankerverwekkende stoffen en bepaalde bacteriën en virussen kunnen het risico op kanker verhogen [1].

Prevalentie

Het is een feit dat gevallen van kanker steeds vaker voorkomen. Het is tegenwoordig doodsoorzaak nummer 1 [2]. Dit komt niet doordat mensen nu op jongere leeftijd kanker krijgen dan vroeger. De preventie en behandeling van kanker zijn zelfs verbeterd, waardoor we allemaal ouder worden. Dit en de verbetering van de behandeling van hart- en vaatziekten heeft ertoe geleid dat kanker nu de meestvoorkomende doodsoorzaak is. Als je echter kijkt naar het effect van de vergrijzing is de totale kankersterfte sinds 1990 ieder jaar met 1% afgenomen [3]. Maagkanker is een voorbeeld van een kankersoort die is afgenomen. Vermoedelijk komt dit doordat onze voeding en water vroeger besmet was met de maagzweerbacterie H. Pyloris. Deze bacterie veroorzaak niet alleen maagzweren, maar ook maagkanker [4]. Wat dat betreft is de veiligheid van onze voeding verbeterd. Daarnaast groeit elk jaar de mogelijkheid om meer ziektes te behandelen met nieuwe methodes. Dit kan ook de sterftekans van kanker beïnvloeden.

Er zijn wel kankersoorten die juist vaker voorkomen. Bijvoorbeeld longkanker onder vrouwen, wat waarschijnlijk komt doordat zo’n 50 jaar geleden vrouwen begonnen met roken. Ook slokdarmkanker is toegenomen, wat verklaard kan worden door de toename van alcoholgebruik en obesitas. Obesitas kan dat gevolg hebben dat maagzuur uit de maag omhoog wordt geduwd de slokdarm in. Dit kan een mogelijke oorzaak van kanker zijn. Zowel bij mannen als bij vrouwen is de sterfte aan huidkanker toegenomen. Dit komt niet door voeding, maar door te intensief zonnen, een ontwikkeling die ook zo’n 50 jaar geleden begon.

Voeding en kanker

Als onze voeding meer kankerverwekkende stoffen zou bevatten, dan zou er een toename van kankersterfte moeten voorkomen bij mensen onder de 65 jaar. Dit is echter niet het geval, zeker niet voor maag- en darmkanker [3]; de plekken waar het lichaam het eerst in aanraking komt met onze voeding.

Vetzucht en alcohol echter zijn wel gekoppeld aan een verhoogd risico op kanker. Mensen die te zwaar zijn en te weinig bewegen hebben een grotere kans op kanker. Momenteel wordt er nog veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op het ontstaan van kanker. Voor een aantal voedingsmiddelen en voedingsstoffen is er bewijs dat ze het risico op kanker kunnen verhogen of juist verkleinen:

  • Hoge inname van rood en/of bewerkt vlees verhoogt het risico op darm- en longkanker.
  • Te veel zout in de voeding verhoogt het risico op maagkanker.
  • Alcohol verhoogt het risico op darmkanker, borstkanker, mond-keelholte-kanker en strottenhoofdkanker.
  • Er is een mogelijk bewijs dat aangebrande voeding en acrylamide het risico op kanker verhogen.
  • Er is groot bewijs dat groenten het risico op darmkanker verkleinen. Groene bladgroenten verlagen het risico op longkanker.
  • Gebruik van fruit vermindert het risico op darm- en longkanker.
  • Vezels verkleinen het risico op borst- en darmkanker.
  • Zuivel vermindert het risico op darmkanker [1].

Wat kun je zelf doen?

Helaas hebben we zelf niet de volledige controle over het feit of we wel of niet kanker krijgen. Wel kun je genoeg dingen doen om het risico op kanker te verminderen. Zo is het belangrijk om overgewicht te voorkomen en voldoende te blijven bewegen. Eet voldoende groente en fruit en minder met alcohol en rood en bewerkt vlees [1]. Begin niet met roken of stop ermee.

Onbeschermde seks kan ook het risico op kanker verhogen door hepatitisvirussen [5]. Doe deze vorm van cardio dus veilig 😉

Daarnaast kan straling het risico op kanker verhogen. Gooi niet direct die magnetron of telefoon weg; deze straling is te zwak. Denk aan CT-scans of UV-licht van de zonnebank. Ga niet te lang onbeschermd in de zon liggen. Zorg tenslotte voor een goede ventilatie van je huis. Radon, een radioactief gas dat van nature vrijkomt uit de muren en het plafond van je huis, is namelijk kankerverwekkend [5]. De simpele oplossing hiervoor is regelmatig een raampje opendoen.

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Voedingscentrum (2017) Kanker. Geraadpleegd op 6-10-2017 via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kanker.aspx

[2]

Volksgezondheidenzorg (2015) Ranglijst ziekten op basis van sterfte. Geraadpleegd op 6-10-2017 via https://www.volksgezondheidenzorg.info/ranglijst/ranglijst-ziekten-op-basis-van-sterfte

[3]

Cijfersoverkanker.nl (2013) Kerncijfers over kanker Geraadpleegd op 6-10-2017 via http://www.cijfersoverkanker.nl/kerncijfers-over-kanker-49.html

[4]

Brown, L.M (2000) Helicobacter pylori: epidemiology and routes of transmission.Katan, M. (2016). Voedingsmythes. Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker.

[5]

Katan, M. (2016). Voedingsmythes. Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Ratrace: alsmaar verder, beter en sneller!

    Ratrace: alsmaar verder, beter en sneller!

    Door Jeroen van der Mark
  • 9 inzichten die mijn leven dit jaar hebben verbeterd

    9 inzichten die mijn leven dit jaar hebben verbeterd

    Door Erik Huizenga
  • Blij met onze tips en hulp? Stem op FIT.nl bij Website van het Jaar!

    Blij met onze tips en hulp? Stem op FIT.nl bij Website van het Jaar!

    Door Laura Louwes

Reacties/Reviews

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

  1. Elke zegt

    21 november 2017 om 13:51

    Wat jammer dat bij dit artikel een afbeelding van een tractor geplaatst wordt. Hiermee wordt in mijn ogen gesuggereerd dat boeren kwaad doen aan onze voeding, terwijl dat in het artikel nauwelijks terug te vinden is…

    Beantwoorden
    • Neeke Smit FIT.nlNeeke Smit zegt

      21 november 2017 om 14:54

      Hoi Elke,

      Dankjewel voor je reactie. Natuurlijk willen we niet suggereren dat boeren kwaad doen. Dit kwam naar ons idee, het dichtst bij het idee van voedselverwerking. We wilden ook geen plaatjes met gevallen van kanker of gezwellen o.i.d. plaatsen 🙂 Het is dus niet veroordelend bedoeld.

      Met sportieve groet
      Neeke Smit

      Beantwoorden

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact