Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Waarom afvallen vaak veel complexer in elkaar zit dan veel diëten ons doen geloven

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe doorbreek je een plateau?

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          5 meest gestelde vragen over koffie

          Is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen tijdens de inspanning?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
zoutinname
FIT.nl / Blog / Te veel zout is een onderschatte doodsoorzaak

Blog

Te veel zout is een onderschatte doodsoorzaak

Blog

Uit een recent onderzoek blijkt dat te veel zout mogelijk een onderschatte doodsoorzaak is. Lees dit artikel en kom meer te weten over de gevolgen van zout.
Laura Louwes
Auteur: Laura Louwes, MSc.Eindredacteur en gedragswetenschapper
Gepubliceerd: 22 augustus 2014
Laatste update: 31 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Te veel zout eten is niet goed voor je, dat weet ondertussen bijna iedereen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je vocht vasthoudt en het geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een nieuwe studie wijst uit dat de negatieve gevolgen van onze overmatige zoutconsumptie veel groter zijn dan gedacht. Lees hier meer over de verontrustende consequenties van een te zout dieet.

Veel sterfgevallen door te veel zout

Wetenschappers van de Harvard-universiteit hebben onderzocht hoeveel mensen jaarlijks overlijden vanwege een te zout dieet. Door middel van een meta-analyse hebben zij uitgerekend dat wereldwijd 1,65 miljoen doden per jaar toe te schrijven zijn aan een te hoge zoutconsumptie [1]. Het gemiddelde aantal sterfgevallen verschilt flink per regio; koploper is Georgië, waar per 1 miljoen inwoners bijna 2000 mensen sterven ten gevolge van hun zoutinname. In Kenia ligt dit aandeel het laagst; op 4/1.000.000. In Nederland sterven op 192 per 1 miljoen inwoners.

Vooral in Azië en in Europa eet men meer zout dan goed is. Zo ook wij Nederlanders; gemiddeld krijgen we per persoon elke dag zo’n 9 gram binnen, terwijl het Voedingscentrum een maximale dagelijkse hoeveelheid van 6 gram aanbeveelt [2]. Overigens eten mannen een stuk zouter dan vrouwen; de Nederlandse man eet gemiddeld bijna 10 gram zout per dag, vrouwen bijna 8 gram.

Andere risico’s van te zout eten

Hart-en vaatziekten is wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. Van alle sterfgevallen door hart- en vaatziekten, blijkt minstens 1 op de 10 te wijten aan zout, aldus de onderzoekers van Harvard. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat de voornaamste oorzaak van een te hoge bloeddruk schuilt in een te hoge zoutinname.

Maar je hebt niet alleen een grotere kans op hart-en vaatziekten wanneer je te zout eet. Je loopt namelijk ook een verhoogde kans op maagkanker. Ter vergelijking: de gemiddelde Koreaan loopt met een inname van bijna 14 gram zout per dag een tien keer groter risico op maagkanker dan de gemiddelde Amerikaan, die zo’n 9 gram zout per dag nuttigt [3]. Een ander naar gevolg is dat je vocht gaat vasthouden, waardoor je niet alleen extra kilo’s met je meezeult, maar ook celschade oploopt en een groter risico loopt op een hartaanval. Te zout eten heeft zelfs een indirecte relatie met zwaarlijvigheid; men krijgt logischerwijs meer dorst en grijpt dan vaker naar zoete (fris)drank.

Hoe voorkom je dat je te veel zout eet?

Een groot deel van het zout dat je binnenkrijgt, krijg je ongemerkt binnen. Aan voedsel zoals kant-en-klaarmaaltijden, dierlijke producten, snacks en sauzen is bijvoorbeeld vaak veel zout toegevoegd. Maar zout zit ook in voedsel waar je het niet gelijk in verwacht. In brood bijvoorbeeld. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je niet over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid schiet?

Tips voor minder zout

  • Check de verpakking van producten die je geregeld eet. Reken ook eens uit hoeveel zout je nu binnenkrijgt dankzij de bammetjes bij je lunch.
  • Wanneer je vooral met verse producten kookt, heb je uiteraard veel meer controle over het zoutgehalte van je maal.
  • Gebruik kruiden in plaats van zout om je gerechten smaak te geven.
  • Wil je meer tips en informatie over zout? Lees dan dit uitgebreide artikel over hoeveel zout je per dag moet eten.
Auteur
Laura Louwes
Eindredacteur en gedragswetenschapper
Geschreven door: Laura Louwes, MSc.
Laura is eindredacteur bij FIT.nl en auteur van de FIT Methode & SLANKER. Haar fascinatie voor optimaal gezonde voeding en maximaal efficiënt sporten maakt dat ze zonder identiteitsbewijs een flesje wijn niet zomaar meekrijgt. Haar passies zijn onder andere hardlopen, gewichten tillen, Muay Thai-boksen, koffie en veganistische baksels maken (en uiteraard eten). Bekijk hier het hele team.

Andere artikelen voor jou

  • 5 oefeningen voor strakkere billen

    5 oefeningen voor strakkere billen

    Door Liliën Kuldip Singh
  • Onderzoek: “Facebook verstoort je concentratie tijdens een wedstrijd”

    Onderzoek: “Facebook verstoort je concentratie tijdens een wedstrijd”

    Door Jeroen van der Mark
  • Onderzoek: 7,8% van de ondervraagde mannelijke krachtsporters gebruikt anabole steroïden

    Onderzoek: 7,8% van de ondervraagde mannelijke krachtsporters gebruikt anabole steroïden

    Door Jeroen van der Mark
  • Consument en diëtist zijn het niet altijd met elkaar eens

    Consument en diëtist zijn het niet altijd met elkaar eens

    Door Neeke Smit

Referenties

[1]

Dariush Mozaffarian e.a. (2014). Global Sodium Consumption and Death from Cardiovascular Causes. English Journal of Medicine 371:624-634.

[2]

Voedingscentrum (2008). Dieetadviezen bij een natriumbeperking.

[3]

He, F.J. & MacGregor, G.A. (2009). A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes. Journal of Human Hypertension 23:363-84.

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact