Te veel zout eten is niet goed voor je, dat weet ondertussen bijna iedereen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je vocht vasthoudt en het geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een nieuwe studie wijst uit dat de negatieve gevolgen van onze overmatige zoutconsumptie veel groter zijn dan gedacht. Lees hier meer over de verontrustende consequenties van een te zout dieet.
Veel sterfgevallen door te veel zout
Wetenschappers van de Harvard-universiteit hebben onderzocht hoeveel mensen jaarlijks overlijden vanwege een te zout dieet. Door middel van een meta-analyse hebben zij uitgerekend dat wereldwijd 1,65 miljoen doden per jaar toe te schrijven zijn aan een te hoge zoutconsumptie [1]. Het gemiddelde aantal sterfgevallen verschilt flink per regio; koploper is Georgië, waar per 1 miljoen inwoners bijna 2000 mensen sterven ten gevolge van hun zoutinname. In Kenia ligt dit aandeel het laagst; op 4/1.000.000. In Nederland sterven op 192 per 1 miljoen inwoners.
Vooral in Azië en in Europa eet men meer zout dan goed is. Zo ook wij Nederlanders; gemiddeld krijgen we per persoon elke dag zo’n 9 gram binnen, terwijl het Voedingscentrum een maximale dagelijkse hoeveelheid van 6 gram aanbeveelt [2]. Overigens eten mannen een stuk zouter dan vrouwen; de Nederlandse man eet gemiddeld bijna 10 gram zout per dag, vrouwen bijna 8 gram.
Andere risico’s van te zout eten
Hart-en vaatziekten is wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. Van alle sterfgevallen door hart- en vaatziekten, blijkt minstens 1 op de 10 te wijten aan zout, aldus de onderzoekers van Harvard. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat de voornaamste oorzaak van een te hoge bloeddruk schuilt in een te hoge zoutinname.
Maar je hebt niet alleen een grotere kans op hart-en vaatziekten wanneer je te zout eet. Je loopt namelijk ook een verhoogde kans op maagkanker. Ter vergelijking: de gemiddelde Koreaan loopt met een inname van bijna 14 gram zout per dag een tien keer groter risico op maagkanker dan de gemiddelde Amerikaan, die zo’n 9 gram zout per dag nuttigt [3]. Een ander naar gevolg is dat je vocht gaat vasthouden, waardoor je niet alleen extra kilo’s met je meezeult, maar ook celschade oploopt en een groter risico loopt op een hartaanval. Te zout eten heeft zelfs een indirecte relatie met zwaarlijvigheid; men krijgt logischerwijs meer dorst en grijpt dan vaker naar zoete (fris)drank.
Hoe voorkom je dat je te veel zout eet?
Een groot deel van het zout dat je binnenkrijgt, krijg je ongemerkt binnen. Aan voedsel zoals kant-en-klaarmaaltijden, dierlijke producten, snacks en sauzen is bijvoorbeeld vaak veel zout toegevoegd. Maar zout zit ook in voedsel waar je het niet gelijk in verwacht. In brood bijvoorbeeld. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je niet over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid schiet?
Tips voor minder zout
- Check de verpakking van producten die je geregeld eet. Reken ook eens uit hoeveel zout je nu binnenkrijgt dankzij de bammetjes bij je lunch.
- Wanneer je vooral met verse producten kookt, heb je uiteraard veel meer controle over het zoutgehalte van je maal.
- Gebruik kruiden in plaats van zout om je gerechten smaak te geven.
- Wil je meer tips en informatie over zout? Lees dan dit uitgebreide artikel over hoeveel zout je per dag moet eten.
Geef een antwoord