Deze week verscheen een nieuw soort melk in de schappen. A2-melk, ook wel bekend als oermelk, zou een aantal voordelen hebben. Volgens de supermarkt PLUS zouden mensen die melk normaliter niet goed verdragen, weer koeienmelk kunnen drinken dankzij dit product. Is dit waar? En wat is A2-melk eigenlijk?
Een koe produceert veel verschillende eiwitten. Door genetische variatie tussen koeien bestaan er verschillende vormen van deze eiwitten. Een voorbeeld hiervan is β-caseïne. De meest voorkomende varianten zijn A1 en A2. Deze twee varianten worden op verschillende manieren verteerd. Bij afbraak van A1 β-caseïne ontstaat een peptide dat bèta-casomorfine-7 (BCM-7) wordt genoemd. Bij de vertering van A2 β-caseïne ontstaat dit niet [1].
De vertering van BCM-7 kan voor sommige mensen gezondheidsproblemen opleveren, zoals een opgeblazen gevoel, verteringsproblemen, diarree of darmirritatie [2][3][4][5]. Daarnaast zijn er bij proefdieren verschillende negatieve effecten aangetoond na injectie van BCM-7 [6].
Kan ik beter A2-melk gaan drinken?
Ondanks eerder genoemde effecten bij proefdieren is er geen bewijs of BCM-7 met inname van gewone voeding wordt gevormd in de darmen en dus daadwerkelijk wordt opgenomen. Hierdoor en dankzij de afwezigheid van bewijs dat consumptie van A1 β-caseïne ongewenste gezondheidseffecten heeft, is de EFSA tot de conclusie gekomen dat er geen verschil is tussen tussen melk met A1 en A2 β-caseïne [6].
Verder wordt door de leveranciers gesteld dat mensen met opgeblazen gevoel, darmkrampen of diarree deze melk wel kunnen verdragen. Echter is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze claim. Verder zouden mensen met lactose-intolerantie en koemelkallergie A2-melk wel kunnen verdragen. Helaas ligt dit iets anders. In koemelk zitten veel verschillende eiwitten die een allergische reactie kunnen geven. Mensen met een koemelkallergie reageren op een epitoop, een stukje van het eiwit. Deze epitoop wordt door het immuunsysteem herkend als gevaarlijk, waarna het immuunsysteem een allergische reactie veroorzaakt. Alle melkeiwitten hebben meerdere epitopen, waardoor er een enorme verscheidenheid is aan epitopen in de verschillende melkeiwitten. De meeste mensen met een koemelkallergie reageren op meerdere van deze epitopen tegelijk. De verandering van die ene variant van β-caseïne heeft dus in vrijwel alle gevallen geen invloed op koemelkallergie. Het is dus juist onverstandig om A2-melk te gaan drinken als je koemelkallergie hebt [1][5].
Conclusie
Volgens critici ontbreekt het wetenschappelijk bewijs nog voor afname van klachten. Ook zou de melk niet geschikt zijn voor mensen met een medisch bepaalde lactose-intolerantie of koemelkallergie. Echter, is de A2-melk in het buitenland een enorm succes. Volgens de NOS maakte het bedrijf The A2 Milk Company in Nieuw-Zeeland afgelopen jaar 19 miljoen euro winst en heeft het ruim 15% van de zuivelmarkt in Nieuw-Zeeland en Australië in handen. Ook in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het bedrijf succesvol. Ook PLUS verwacht dat de A2-melk een groot succes kan worden in Nederland. De prijs ligt overigens een stuk hoger dan gewone melk, namelijk €1,99 per liter [7]!
Geef een antwoord