Schokkend: niet alleen steroïden, maar ook het gebruik van supplementen is mogelijk schadelijk voor de lever. In 2014 werd in Amerika 20% van de gevallen van leverschade veroorzaakt door supplementen [1]. Ik vroeg me af: zijn supplementen echt zo gevaarlijk?
Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het aantal gevallen van supplementengebruikers die last krijgen van hun lever is toegenomen. In 2004 was 7% van alle gevallen van leverschade veroorzaakt door supplementen, 10 jaar later was dit 20%! Kortom: een flinke toename. Eigenlijk niet zo gek als je bekijkt dat het aantal supplementengebruikers steeds meer toeneemt. Ongeveer een derde van alle supplementengebruikers die last kregen van leverstoornissen gebruikte producten die de spiergroei en het vetverlies zouden moeten versnellen [1].
Je zal dan al snel denken aan illegale supplementen, anabole steroïden en designeranabolen die deze klachten veroorzaken. Echter, blijkt uit een Spaanse overzichtsstudie dat er evenveel gevallen van leverbeschadiging zijn door legale als illegale supplementen [2]. Blijkbaar zijn er stoffen in de legale supplementen die ook hun uitwerking kunnen hebben op de lever. Daarnaast zijn er ook veel supplementen op de markt die ingrediënten bevatten die niet goed zijn voor de gezondheid. Zo zijn veel supplementen ook besmet met doping.
Gemelde gevallen van leverprobleemveroorzakende supplementen
Groene-thee-extract
Een van de stoffen die in verband wordt gebracht met leverproblemen is groene thee. Iets wat mij erg verbaasde. 73% van de Nederlanders is ervan overtuigd dat groene thee gezonder is dan zwarte thee [3]. Dit is een fabel; zwarte thee is net zo gezond als groene thee. Maar dit maakt thee zeker niet ongezond. Er worden zelfs positieve gezondheidseffecten aan verbonden. Drie koppen groene of zwarte thee per dag verlaagt het risico op een beroerte [4]. Het essentiële verschil of iets gezond of ongezond is, is de hoeveelheid. Het drinken van groene thee is inderdaad goed voor de gezondheid en over het algemeen gezond. Echter is aangetoond dat inname van groene-thee-extract wel schadelijk kan zijn voor de lever. Er zijn al veel gevallen bekend van leverproblemen na het gebruik van groene-thee-extract, waarbij zelfs mensen kwamen te overlijden [2]. Het is lastig om te zeggen dat dit alleen door het gebruik van groene-thee-extract komt, of dat het een samenhang is van gebruik van andere producten [2].
Linolzuur
Vele van jullie zullen linolzuur beter kennen als omega-6. Er zijn veel gezondheidseffecten toegekend aan het gebruik van geconjugeerd linolzuur (CLA). Zo zou het het immuunsysteem stimuleren, de insulinegevoeligheid verbeteren en helpen met het verlies van vetmassa [2]. Toch zijn er 3 gevallen bekend van leverproblemen door het gebruik van CLA als supplement. Dit waren vrouwen die CLA suppleerden om af te vallen en vet te verliezen. Bij één vrouw was de schade dusdanig erg dat een levertransplantatie nodig was. Bij de andere vrouwen herstelde de lever na het stoppen met het supplement. De oorzaak van de klachten is onbekend. Wat wel duidelijk is, is dat ook bij omega-6 overdaad kan schaden [2][5][6][7].
Hydroxycut
Hydroxycut is een supplement dat gebruikt wordt voor gewichtsverlies en de opbouw van spiermassa. De ingrediënten verschillen per soort. Sommige bevatten cafeïne, ephedrine of groene thee. Maar liefst 29 gevallen van leverproblemen door het gebruik van dit supplement zijn bekend [2].
DMAA
DMAA wordt gebruikt om de prestaties te verbeteren, spiermassa op te bouwen en om af te vallen. Voor sommige van jullie zal het bekend zijn als ingrediënt van Jack3d, wat toen van de markt is gehaald [9]. Er zijn meerdere studies en gevallen bekend van leverstoornissen door het gebruik van DMAA. In een studie waarbij gekeken is naar de gevolgen van het gebruik van DMAA over 2 jaar bleek dat van de 114 deelnemers, 55 leverproblemen ontwikkelde door het gebruik van deze stof [10].
Vitamine A
Vitamine A heeft een belangrijke functie voor het voorkomen van nachtblindheid of het verminderen van de klachten bij eczeem en psoriasis. Tekorten van vitamine A komen in Westerse landen nagenoeg niet voor. Een overschot aan vitamine A kan erg gevaarlijk zijn. Een inname van 20 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor kinderen of 100 keer de ADH voor volwassenen kan al leiden tot acute vitamine-A-vergiftiging. Langdurige te grote inname kunnen een chronisch overschot veroorzaken, maar dit is minder gevaarlijk [2]. Mogelijke symptomen zijn vermoeidheid, geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, maagproblemen, misselijkheid, overgeven, koorts, zweten, een verhoogd risico op osteoporose en leverproblemen [11][12][13][14].
Voorkomen is beter dan genezen
Bovengenoemd zijn stoffen waarvan is aangetoond dat deze schadelijk kunnen zijn voor de lever. Dit is slechts een topje van de ijsberg. Bij sommige supplementen kan het duidelijk zijn dat deze riskant zijn. Maar ook bij supplementen die op het eerste gezicht veilig lijken, is het belangrijk om op te passen. Veel supplementen zijn bijvoorbeeld besmet met schadelijke stoffen, of geven niet eerlijk aan hoeveel ze van een bepaald ingrediënt bevatten. Dit zijn niet alleen supplementen uit het buitenland, maar ook supplementen uit Nederland. Houd jezelf goed in de gaten als je supplementen gebruikt. Let op vage klachten zoals misselijkheid, weinig trek, vermoeidheid, diarree, koorts of buikpijn. Duidelijke klachten van leverproblemen komen namelijk pas veel later tot uiting. Laat als je klachten hebt de supplementen even staan, of neem contact op met je huisarts. Ga daarnaast voor jezelf na of je die supplementen wel echt nodig hebt. Over het algemeen kan je jezelf prima voorzien van alle nodige voedingsstoffen met een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.
Geef een antwoord