Veel mensen krijgen de kriebels van zich in het zweet werken. Sommigen hebben hier alleen figuurlijk gesproken last van, maar de meesten zullen dit letterlijk aan den lijve ondervinden. Jeuk tijdens het sporten is een kwestie die veel lezers bekend voor zal komen. Maar waar komt die jeuk tijdens het sporten nou vandaan?
Het probleem: jeuk!
Je bent aan het hardlopen. Halverwege je sessie komt er ineens onweerstaanbare jeuk opzetten. Hoe meer je krabt, hoe erger het lijkt te worden. Het liefst trek je ter plekke je kleren uit en spring je in een koud bad – maar dat kan nu eenmaal niet…
Mogelijke oorzaken van jeuk bij het sporten
Je outfit
Naar alle zekerheid ligt de oorzaak bij je outfit. Die is waarschijnlijk te strak, waardoor je huid op hol slaat door de continue wrijving en de overmatige hitte die niet weg kan. Het kan zelfs zo zijn dat je overgevoelig wordt voor het materiaal van je kleren. De ontstane wrijving en hitte kunnen er zelfs voor zorgen dat je lichaam histamine gaat produceren; hetzelfde stofje dat wordt afgegeven bij allergieën zoals hooikoorts.
Ook kun je een overgevoeligheidsreactie krijgen van chemicaliën in je nieuwe kleding, die nog niet gewassen is sinds de aanschaf. Nog een optie is dat je te veel wasmiddel of wasverzachter hebt gebruikt, of overgevoelig bent voor zeep of een bepaald wasmiddel. Door de constante wrijving met de allergenen bevattende stof, kan er in geval van overgevoeligheid vrij rap flinke uitslag ontstaan. Zo’n overgevoeligheid is iets dat vrij plotseling lijkt op te treden, als jouw lichaam besluit dat het genoeg is geweest met een bepaalde zeep.
De oplossing: Probeer uit te sluiten of je wasmiddel de boosdoener is; zo ja, dan zijn er gelukkig genoeg neutrale wasmiddelen zonder allergenen op de markt. Of had je toevallig een strakke legging of slim fit aerobicbroek aan ten tijde van de laatste jeukaanvallen? Of was het dat nieuwe, high-tech shirtje dat je onmiddellijke uitslag leek te geven? Trek voortaan iets uit de kast dat gemaakt is van materiaal dat wat beter ademt of wat losser zit. Wat dacht je van ‘good old’ katoen?
Het weer
Ook kan het zijn dat de jeuk te wijten is aan de weersomstandigheden: hoe kouder en hoe droger de lucht, hoe groter de kans dat je huid uitdroogt, met als gevolg kriebels. Ook lopen sommige mensen een grotere kans op jeukende benen wanneer het buiten erg warm en vochtig is. In beide omstandigheden zwellen door de snelle temperatuurstijging de benen op en wordt de huid rood en vlekkerig. Mensen die snel last hebben van jeukende benen bij heet weer, zullen deze symptomen
ook snel ervaren wanneer ze in een heet bad stappen. De een is helaas gevoeliger voor hitte dan een ander.
De oplossing: Wanneer je buiten sport in koude, droge lucht, bescherm je huid dan door je in te smeren. Kies wel voor een neutrale lotion die niet irriteert maar hydrateert. Smeer jezelf vooral niet in met die zwaar geparfumeerde bodylotion met glitters die je van je moeder kreeg met kerst, tenzij je een nieuwe dimensie van jeuk wilt ervaren. Voor mensen die last krijgen bij heet weer, zit er niets anders op dan de hitte te mijden of te pauzeren zodra de eerste vlekken zich aandienen.
Je medicatie
Het kan voorkomen dat je medicatie de boosdoener is van sportersjeuk. In sommige gevallen is uitslag bij het sporten een bijwerking van antibiotica of vochtafdrijvende plaspillen. Ook kan er sprake zijn van een andere allergie, zoals een voedselallergie.
De oplossing: Is je antibiotica- of medicatiegebruik van tijdelijke aard, dan kan je een allergische reactie eenvoudigweg voorkomen door voor de training een antihistaminicum te nemen. Vraag eerst wel even je huisarts om advies.
Conclusie
Jeuk en uitslag zijn signalen van je lichaam dat er iets niet oké is: je lijf is ergens helemaal niet van gediend. Waarschijnlijk had je zelf al een donkerbruin vermoeden dat spontaan gaan hardlopen bij -20 graden niet probleemloos zou gaan uitpakken. En sprintjes gaan trekken in een gloednieuw synthetisch shirt dat kneiterstrak zit, staat gelijk aan badderen in een mix van jouw zweet met obscure chemicaliën.
Wanneer je snel last hebt van een oplopende lichaamstemperatuur, houd hier dan rekening mee bij het sporten: pas je rooster aan op de weersomstandigheden, draag luchtige kleding en ga niet door als je lijf oververhit dreigt te raken. Luister naar je lijf en stop met sporten als de jeuk het niveau van onschuldige kriebels ontstijgt.