Stel je bent afgevallen, maar het getal op de weegschaal geeft geen verschil. Dan kan dit heel demotiverend zijn. Misschien moet je een nieuwe batterij in je weegschaal doen, maar misschien ligt t ook aan het feit dat je progressie boekt niet tot uiting komt op de weegschaal. Een manier om dit te voorkomen is om je progressie visueel vast te leggen.
Verschillende methodes
Er zijn een aantal methoden om je progressie bij te houden. De traditionele weegschaal is de meest simpele manier om je progressie te meten. Het vertelt je immers of je gewicht verliest of aankomt. Alleen weet je niet in hoeverre dit vocht, vet- of spiermassa is.
Dit is waar het berekenen van je vetpercentage uitkomst biedt. Je kunt de omtrek van bijvoorbeeld je middel opmeten om te zien of daar verandering in te zien is. Ook kan je vooruitgang zien in de spiegel, of nog beter: op zogenaamde progressiefoto’s.
Veel manieren om je progressie te meten dus. Maar wat is de juiste?
Ons advies
Wij adviseren om je voortgang op de volgende manieren in beeld te brengen:
- Weeg jezelf eens per 2 weken op een vast moment en bereken vervolgens je BMI.
- Meet eens per 2 weken je heupomtrek en taille-omtrek op.
- Maak eens per 2 tot 4 weken een progressiefoto.
- Optioneel: meet je vetpercentage eens per maand.
Wil je dit op een makkelijke manier bijhouden? Volg van FIT Premium. Dit is ons stappenplan met online omgeving om je progressie bij te houden.
Focus op beeld
Naast de cijfers hebben progressiefoto’s ook echt meerwaarde. Sommige verandering zijn niet te zien op de weegschaal, maar wel in de foto’s. Zonder dit visuele bewijs van progressie kan het heel gemakkelijk zijn om je motivatie te verliezen. Wij raden je aan om eens per 2 tot 4 weken een progressiefoto te maken. Vergelijk deze foto dan met de foto van twee maanden daarvoor. Leg ze eens naast elkaar. Zie je geen of weinig verschil? Overleg dit dan met je coach of een vriend(in).
Hieronder vind je vergelijkingsmateriaal voor zowel mannen als vrouwen:
Let op: een daling van 10% vet kan al snel maanden of jaren duren. En verder weten we uit onderzoek dat 83% terugvalt bij een afslankpoging binnen 5 jaar na de start.
Nadelen van foto’s
Let erop dat je niet doorslaat in het maken van progressiefoto’s. Doe het eens in de zoveel tijd, zodat je ook écht verschil ziet. Het maken van progressie is mooi, maar vergeet niet om te genieten van het proces en tevreden te zijn met datgene wat je al bereikt hebt. Meer is niet altijd beter.
Geef een antwoord