Dit artikel kan voor de nuchtere Hollander iets zweverig overkomen… Maar het nut van ‘bewust eten’ dient zeker niet onderschat te worden. Wij zijn van mening dat bewustwording van je eetpatroon je kan helpen om beter om te gaan met je voeding. Door bewuster te eten, kan je gewoontes doorbreken en daardoor gemakkelijker je gedrag veranderen. Je bent als het ware geen slaaf meer van je eetgewoontes, maar je kan meer bewust je eigen keuzes maken. Lees hier wat bewust eten precies is en hoe je het kan toepassen in de praktijk.
Wat is bewust eten?
Bij bewust eten maken wij een onderscheid tussen bewustwording van het lichaam, van je gevoelens en van wat je denkt.
Bewustwording van je lichaam
Bij bewustwording van je lichaam richt je je op de zintuiglijke waarnemingen.
- Hoe smaakt het eten?
- Hoe ruikt het eten?
- Hoe ziet mijn eten eruit?
- Hoe snel eet ik?
Door je te focussen op je ervaring ben je meer bewust van hoeveel je eet.
Bewustwording van wat je voelt
Bij bewustwording van wat je voelt, gaat het erom welke emoties bepaalde voeding bij jou oproepen of jou aansturen om te gaan eten. Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen: “Heb ik echt honger of verveel ik mij?”, “Eet ik als ik mij gespannen voel?” Of voel je je schuldig als je een donut hebt gegeten?
Bewustwording van wat je denkt
Bij bewustwording van wat je denkt zoom je in op de gedachtes die bepaalde voeding bij jou oproept. Kon je de verleiding niet weerstaan en heb je die chocoladereep opgegeten? Baal je hiervan en krijg je negatieve gevoelens? Of denk je eerder: “Hier heb ik van genoten en ik ga weer verder”. Negatieve gedachten kunnen je in de put helpen, waardoor je geneigd kan raken om nog meer te snacken. Door deze gedachtes op te sporen kan je ze tackelen en dit doorslaan eerder voorkomen.
Stel je zelf de vragen: “Hoe denk ik ten aanzien van voeding?”, “Zijn bepaalde voedingsproducten slecht of goed?” Veroordeel je jezelf als je iets eet? Ben je heel kritisch naar jezelf?
Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Pas jij bewust eten toe in de praktijk? En zo ja, hoe doe je dit?
Geef een antwoord