Heet, gepeperd eten; je moet er van houden. Je hoort regelmatig dat een eetpatroon rijk aan pittig eten zou moeten helpen om af te vallen. Maar is dit echt zo? Is het peperdieet dé manier om gemakkelijk gewicht te verliezen? Ik dook in de wetenschappelijke literatuur en zocht het voor je uit.
Wat maakt die peper zo heet?
Het stofje dat rode pepers zo heet maakt is capsaïcine [1]. Het geeft een brandend gevoel als het in aanraking komt met je slijmvlies. Daarom brandt het niet alleen als je het opeet, maar ook als je het bijvoorbeeld in je ogen krijgt. Waar capsaïcine in de natuur gebruikt wordt als afweer tegen dieren die de peper willen eten, gebruiken wij het juist om onze gerechten pittiger te maken [1].
Schaal van Scoville
De mate van pittigheid wordt uitgedrukt in de Scoville-schaal. Het beschrijft de concentratie van capsaïcine. Zo scoort paprika 0 op deze schaal, deze is ook dan ook totaal niet pittig. Tussen de 500-1000 op deze schaal is redelijk pittig. Denk aan de groene peper. Sambal scoort 2000 op deze schaal en tabascosaus rond de 5000. Pepperspray scoort tussen de 3-5 miljoen – dat wil je dus zeker niet in je ogen krijgen! De maximale waarde is pure capsaïcine met 16 miljoen.
De Caroline reaper is de scherpste peper op de wereld met een waarde van 1.569.300 op de schaal van Scoville [2]. Ik zou mijn tong er niet aan willen branden… 😜
Hete pepers en afvallen
Maar kan die hete peper helpen om gewicht te verliezen? Uit verschillende onderzoeken blijkt van wel! Maar wat is dan de precieze invloed van de hete peper?
Verhoogd energieverbruik
Een dagelijkse inname van 2,56 milligram capsaïcine (1 gram rode peper) per maaltijd heeft invloed op de energiebalans. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht [3]. Het bleek dat deelnemers iets meer energie verbruikten door het eten van de rode peper dan deelnemers die geen peper toevoegden aan hun maaltijd. Dit komt omdat de thermogenese toeneemt na het gebruik van rode pepers. Het lichaam verbruikt daardoor meer energie om het eten te verbranden.
Lagere energie-inname
Er wordt gedacht dat pepers de trek beïnvloeden waardoor je mogelijk minder eet en minder energie binnenkrijgt [5]. Maar onderzoekers zijn het hier nog niet over eens. Hier moet dan ook nog meer onderzoek naar gedaan worden.
Hoeveel gewichtsverlies kan het eten van peper opleveren?
Veel studies naar het effect van gewichtsafname door rode pepers zijn gedaan op de korte termijn [4]. Er is dus niet gekeken naar de langetermijneffecten op het gewicht. Uit een kleine Amerikaanse studie kwam naar voren dat, in theorie, een gepeperde maaltijd met 1 gram rode peper per dag, na zes jaar een halve kilo gewichtsverlies zou kunnen opleveren. Hierbij is uitgegaan van een verbranding van 10 extra calorieën door het eten van een gepeperde maaltijd.
Hogere doseringen zouden in theorie kunnen helpen om meer gewicht te verliezen. Namelijk 2 tot 9 kilo in 6 jaar. Hiervoor zou je dagelijkse 10 gram rode peper moeten suppleren. Dit is overigens een inschatting en niet daadwerkelijk uitgevoerd en onderzocht [5]. Het is daarnaast maar de vraag of de gemiddelde Nederlander deze hoeveelheden kan verdragen.
Afvallen met een peperdieet?
Er is nog te weinig bekend om uitspraken te kunnen doen over het langetermijneffect van een ‘peperdieet’. Het lijkt erop dat het gebruik van hete pepers zorgt voor een iets hogere energiebehoefte. Daarnaast kan het mogelijk helpen om minder te eten. Maar de effecten zijn erg klein.
Een peperdieet waarbij je aan elke maaltijd peper toevoegt zou ik dan ook niet snel adviseren. Als je het lekker vindt kun je het uiteraard doen. Maar anders kan je ook een soortgelijk effect behalen door elke dag 50-100 kcal minder te eten. Ook dan zal je uiteindelijk gewicht verliezen.
Wil je meer weten over afvallen en vetverbranding? Lees dan ons boek de FIT Methode. Het stappenplan om op een gezonder manier af te vallen.