Veel fitness- en krachtsportliefhebbers ervaren stijfheid en spierpijn na de training. Yoga kan een intensieve krachttraining perfect aanvullen door de spieren te helpen bij het herstel en de ontspanning van het gehele lichaam. In dit artikel wordt uitgelegd wat yoga betekent en waarom deze vorm van bewegen zo geliefd is als aanvulling op krachtsport.
Inhoudsopgave
Wat is yoga?
Yoga is ontstaan rond 200 voor Christus en is daarmee één van de oudste vormen van persoonlijke ontwikkeling. Door de jaren heen heeft deze vorm van bewegen, ademen en rust veel verschillende toepassingen gevonden, zo ook nu. Het aantal yoga-beoefenaars in Europa blijft dan ook sterk stijgen, zowel onder de heren als dames.
Voordelen van yoga
Yoga heeft een aantal voordelen, waaronder: sterkere spieren, betere ademhaling, meer flexibiliteit, betere balans en ontspanning (wel eens een gestreste yogabeoefenaar gezien?). Daarnaast wordt yoga veel gebruikt als remedie tegen nek-, rug- en schouderklachten.
Hulp bij verzuring en spierpijn
In veel gevallen komt verzuring door een verkeerde ademhaling. Met name tijdens een zware training, waarbij grenzen worden verlegd, stokt de ademhaling en treedt de meest heftige verzuring op doordat de spieren niet de nodige zuurstof krijgen. Tijdens yoga wordt de beoefenaar geleerd ten alle tijden te blijven ademen en uit de ademhaling juist kracht te halen. Doordat er meer zuurstof naar de spieren gaat zal het lichaam beter kunnen presteren en in mindere mate kampen met verzuring. De gemiddelde sporter kan door middel van een goede ademhaling zonder extra te trainen meer heffen, drukken en bewegen. Al na de eerste yogales zul je merken dat je bewuster ademhaalt en fitness- en/of andere sportresultaten beter worden.
Stijfheid en spierpijn
Heb jij spierpijn door de krachttraining van gisteren of ben je gewoon heel stijf? Tijdens het sporten in de sportschool kun je gebruik maken van een groot scala aan apparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen kenmerken en kwaliteiten waarmee specifieke spiergroepen worden getraind. Wat alle apparaten gemeen hebben is dat de spieren sterker zouden moeten worden. Precies op dit punt vult yoga aan. Als je een spier traint wordt hij korter, waardoor de bewegingsvrijheid minder wordt. Met yoga-oefeningen kan je ervoor zorgen dat de spieren rustig gestrekt en gerekt worden waardoor de stijfheid verdwijnt.
Deze stijfheid kan je soms herkennen bij de fanatieke krachtsporter die niet aan zijn of haar lenigheid werkt. Deze sporters bewegen houterig en worden niet klerenkast genoemd omdat ze zo breed zijn, maar omdat ze bewegen en kraken als een oud meubelstuk. Deze stijfheid zorgt regelmatig voor blessures bij het maken van een onverwachte afwijkende beweging.
Yoga zorgt ervoor dat spieren en gewrichten weer soepel worden en soepel blijven. Verder zorgen de lenigheidsoefeningen voor een betere doorbloeding van de spieren, waardoor deze extra gevoed worden en beter en sneller herstellen. Dit zijn ook de oefeningen die ervoor zorgen dat de afvalstoffen sneller afgevoerd worden.
De onwetende sporter
Sommige sporters trainen op gevoel. Een gevaar hiervan is dat sommige spiergroepen minder aandacht krijgen dan anderen, waardoor de lichaamshouding van de sporter scheef wordt. Veel voorkomende klachten zijn rugklachten, door verkeerd tillen of overontwikkelde borstspieren die het lichaam naar voren trekken. Ook knie- en enkelklachten komen regelmatig voor, doordat beenspieren zo kort zijn geworden dat de sporter zijn hakken niet meer goed op de grond kan zetten. Tijdens yoga gaat er veel aandacht naar de houding van het lichaam en wordt het lichaam als geheel getraind. Veel startende yoga-beoefenaars verbazen zich dan ook over het ruime en vrije gevoel, al na hun eerste yoga-ervaring.
Proberen is weten
Deze sport/levensstijl is één van de oudste vormen van persoonlijke ontwikkeling en groeit nog steeds in populariteit! Je wordt dankzij yoga sterker en flexibeler en veel bewuster van je ademhaling. Ik adviseer krachtsporters om hun routine aan te vullen met Hatha Yoga of Power Yoga.
Hatha Yoga is de moeder van de meeste Yogastijlen. Tijdens Hatha Yoga wordt het hele lichaam getraind en ligt de focus op een diepe gecontroleerde ademhaling, ontspanning, flexibiliteit en kracht. Power Yoga is een iets zwaardere yogastijl, waarbij houdingen meer in een serie worden uitgevoerd. Daarnaast worden er meer fysiek zware oefeningen gedaan.
Veel krachtsporters kiezen voor Power Yoga, omdat deze manier zorgt voor een spiertraining en ontspanning en gericht is op rekken. Door rekken komt er een diepe doorbloeding van de spieren op gang. Dit is een vorm van actief herstel en is de manier om sneller weer fit te zijn voor de volgende training.
De laatste jaren ontstaan er steeds meer yogascholen waarbij, als het een goede school betreft, je gratis een proefles kunt proberen. Wil je genieten van je lichaam en het maximale uit jouw training halen..? Probeer het eens!