FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          5 redenen waarom je niet te snel moet afvallen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Zorgt een training met losse gewichten voor een beter resultaat?

          Thuis sporten: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Voor jezelf leven of voor een ander: wat maakt gelukkiger?

          Wat is de invloed van mindset op je eetgedrag?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Koolhydraatarm ontbijt en lunch: tips en recepten 

          Onze 10 lekkerste recepten met havermout

          Wat zijn goede plantaardige bronnen van omega 3?

          Is kaneel gezond en helpt het bij afvallen?

          Heb ik als sporter een vitaminepil nodig?

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
melkproducten-parkinson
FIT.nl / Nieuws / Wetenschap / Verhoogd risico op Parkinson door melkproducten?

Wetenschap

Verhoogd risico op Parkinson door melkproducten?

Wetenschap

Verhogen melkproducten het risico op Parkinson? Nieuw onderzoek lijkt dit aan te tonen. Lees hier hoe het zit.
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 5 april 2021
Laatste update: 5 april 2021
Leestijd: 5 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Op 28 maart publiceerde het AD het artikel “Verhoogde kans op ziekte van Parkinson door levenslang gebruik van melkproducten“. Moeten we allemaal melkproducten direct links laten liggen? Hoe zit dit precies?

Inhoudsopgave

  • Wat is Parkinson?
  • Wat veroorzaakt Parkinson?
  • Hoe zit het met melkproducten?
  • Samengevat
  • Levensmiddelenonderzoek en de media

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening. Ofwel een achteruitgang, afname of afsterven van zenuwcellen en hun functies. Bij deze ziekte kunnen de hersenen de spierbewegingen steeds minder goed aansturen. Bekende klachten zijn dan ook traagheid, stijfheid en beven. Maar er kunnen meer symptomen optreden. Bijvoorbeeld trager denken, stemmingswisselingen, slecht slapen, pijn of moeite met naar het toilet gaan [1,2].

In Nederland leven 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Over de hele wereld zijn dat er maar liefst 10.000.000 [3]. Bij de meeste mensen ontstaat de ziekte tussen de 50-70 jaar oud. Al is er ook een groep mensen die al voor het 40ste levensjaar deze ziekte krijgt [2].

Bij de ziekte van Parkinson is er in de hersenen te weinig dopamine. Dit komt doordat hersencellen die dopamine aanmaken langzaam afsterven bij mensen met deze ziekte. Dopamine is belangrijk voor onder andere het bewegen en het denken [4].

Wat veroorzaakt Parkinson?

Parkinson ontstaat door een combinatie van oorzaken. Deze combinatie kan ook voor iedere patiënt verschillen. De echte oorzaak is nog niet bekend.

Erfelijkheid

Vooral bij mensen die op jonge leeftijd de ziekte krijgen lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Vaak komt de ziekte dan ook vaker voor in de familie. Er zijn een aantal afwijkingen in de genen waarvan bekend is dat ze de kans op de ziekte van Parkinson verhogen [5,6]. Dit is dan ook in uitzonderlijke gevallen. Bij minder dan 5% wordt een erfelijke aanleg gevonden. Bij ongeveer 10-15% komt de ziekte al wel eerder in de familie voor [2,7,8].

Omgevingsfactoren

Het is nog erg lastig om een directe oorzaak van Parkinson aan te duiden. Er wordt hier volop onderzoek naar gedaan.

Verschillende longitudinale studies benoemen verschillende omgevingsfactoren die mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling. Zo lijkt blootstelling aan pesticiden, traumatisch hersenletsel, een voorgeschiedenis van melanoom en consumptie van zuivelproducten het risico te verhogen. Terwijl roken, cafeïnegebruik, fysieke activiteit en het gebruik van ibuprofen het risico lijkt te verlagen.

Ga nu niet direct een sigaretje opsteken en volop ibuprofen slikken. Naar hoe dit lagere risico ontstaat moet nog meer onderzoek gedaan worden. Het is nog maar de vraag of de eventuele voordelen opwegen tegen de nadelen. Meer bewegen kan je altijd doen, dit heeft ook wat betreft preventie van andere chronische ziekten een gunstig effect [9,10].

Hoe zit het met melkproducten?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van zuivelproducten.

Een groot Amerikaans onderzoek volgde 57.689 mannen en 3.175 vrouwen voor een langere periode. Zij moesten vragenlijsten invullen over hun leefomgeving, medicatie, leefstijl en eetpatroon. Van deze deelnemers ontwikkelden 250 mannen en 138 vrouwen deze ziekte. Op basis van de inname van melkproducten werden de deelnemers onderverdeeld in 5 groepen waarbij de inname van zuivel opliep. Het aantal mensen die de ziekte van Parkinson ontwikkelde tijdens het onderzoek nam, vooral bij mannen, toe naarmate de inname aan zuivelproducten toenam. Bij vrouwen was dit effect niet lineair. Het leek eerst toe te nemen en nam vervolgens weer af [11]. Andere onderzoeken laten een soortgelijk effect zien [12,13].

Een meta-analyse naar dit onderwerp laat ook zien dat er een mogelijk positief verband is tussen de inname van zuivelproducten en het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson [14].

Waardoor komt dit?

Het lijkt erop dat een verhoogde inname aan zuivelproducten het risico op de ziekte van Parkinson verhoogt. Maar waardoor komt dit? Dat is met voedselonderzoek erg lastig om te zeggen.

In het eerdergenoemde Amerikaanse onderzoek zagen de onderzoekers dat vergeleken met personen met een lage zuivelconsumptie degenen met een hogere inname verhoudingsgewijs vaker man waren en minder vaak rokers. Ze rapporteerden ook vaker hoger onderwijs, hogere energie-innames, zwaardere fysieke activiteit en ibuprofengebruik bij aanvang en blootstelling aan pesticiden in 1982. Het is daarom erg lastig te zeggen of het hogere risico op Parkinson ook direct door het gebruik van melkproducten komt. Er kunnen altijd andere factoren een rol spelen.

Je kan ook verder kijken dan alleen zuivelproducten. Bijvoorbeeld naar de voedingsstoffen in zuivel. Kijkend naar de voedingsstoffen zagen de onderzoekers een hoger risico op de ziekte van Parkinson bij een hoge inname aan calcium en eiwit. Dit effect was duidelijker bij een hoge inname aan calcium en eiwit van zuivelproducten dan van andere bronnen. Inname van calciumsupplementen leek helemaal geen invloed te hebben. Ook andere onderzoeken zien geen direct effect tussen de inname van calcium, vitamine D of vet en het risico op de ziekte van Parkinson. Tenzij de hogere inname ontstond door een hoge inname aan zuivelproducten [13].

En hoe zit het met pesticiden? Zuivelproducten kunnen namelijk besmet zijn met neurotoxische chemicaliën. En er wordt steeds meer bewijs gevonden dat bepaalde pesticiden het risico op de ziekte van Parkinson kunnen verhogen. Ook liggen de niveaus van deze pesticiden hoger in de hersenen van Parkinsonpatiënten [15,16].

Kortom, het is nog lastig te zeggen wat nu precies het hogere risico op Parkinson door zuivelconsumptie veroorzaakt.

Samengevat

Alle onderzoeken die meegenomen zijn in dit artikel geven een soortgelijke boodschap af: “De gegevens suggereren dat zuivelconsumptie het risico op de ziekte van Parkinson kan verhogen, vooral bij mannen. Er zijn meer studies nodig om deze bevindingen verder te onderzoeken en om onderliggende mechanismen te onderzoeken.”

Levensmiddelenonderzoek en de media

Er lijkt dus een samenhang te zijn tussen het gebruik van zuivel en een hoger risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Toch; als je het artikel van het Algemeen Dagblad in eerste opzicht leest lijkt het een stuk minder genuanceerd. Hier schreeuwt de titel “Verhoogde kans op ziekte van Parkinson door levenslang gebruik van melkproducten”. Terwijl onderzoekers zelf minder stellig zijn en adviseren meer onderzoek te doen.

En dat is vaker een probleem met berichten in de media. Schreeuwerige krantenkoppen met stellingen als “van chocoladetaart bij het ontbijt val je af”, “een uur in bad liggen is net zo goed als een uur sporten” en dus nu het verhaal over melk en Parkinson. Dit soort artikelen worden vervolgens volop gedeeld via social media en hebben daarmee een enorm bereik. En die stellige titels kunnen veel verwarring veroorzaken. Consumenten weten niet meer wat goed of slecht voor hun gezondheid is, juist door al die stellige berichten. Soms is de inhoud al een stuk genuanceerder, maar journalisten komen niet altijd verder dan de titel of samenvatting van een onderzoek.

Artikelen in de media zijn vaak zo ingericht dat ze jou tot lezen willen verleiden. Krantenkoppen zullen daarom eerder roepen dat chocolade werkt tegen rimpels, dan dat stofjes uit chocolade in een reageerbuis cellen kunnen verjongen. Daarnaast zijn veel journalisten niet opgeleid om wetenschappelijke literatuur te lezen en te beoordelen. Voedingswetenschap is eenmaal ontzettend complex. Hierdoor kan informatie uit zijn verband getrokken worden en worden foutieve conclusies de wereld in geholpen. Wees daarom kritisch als je een stellig bericht voorbij ziet komen. Want de waarheid is meestal een stuk genuanceerder dan je in eerste opzicht denkt.

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Nieuw onderzoek: “Eiwitshake zorgt nauwelijks voor meer spiergroei”

    Nieuw onderzoek: “Eiwitshake zorgt nauwelijks voor meer spiergroei”

    Door Erik Huizenga
  • Nieuw onderzoek: Mensen met overgewicht eten waarschijnlijk niet minder van kleine borden

    Nieuw onderzoek: Mensen met overgewicht eten waarschijnlijk niet minder van kleine borden

    Door Erik Huizenga
  • Nieuw onderzoek: val je makkelijker af door periodiek te vasten?

    Nieuw onderzoek: val je makkelijker af door periodiek te vasten?

    Door Erik Huizenga
  • Onderzoek: van een placebopil word je 5% sterker

    Onderzoek: van een placebopil word je 5% sterker

    Door Erik Huizenga

Referenties

[1]

Fröhlich, F. (2016). Network neuroscience. Academic Press.

[2]

Hersenstichting (2021) Parkinson. Geraadpleegd op 1-4-2021 via https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/parkinson/

[3]

Parkinsonnet. (2021) Over parkinson. Geraadpleegd op 1-4-2021 via https://www.parkinsonnet.nl/parkinson/

[4]

Poewe, W., Seppi, K., Tanner, C. M., Halliday, G. M., Brundin, P., Volkmann, J., … & Lang, A. E. (2017). Parkinson disease. Nature reviews Disease primers, 3(1), 1-21.

[5]

Gasser, T. (2005). Genetics of Parkinson’s disease. Current opinion in neurology, 18(4), 363-369.

[6]

Klein, C., & Westenberger, A. (2012). Genetics of Parkinson’s disease. Cold Spring Harbor perspectives in medicine, 2(1), a008888.

[7]

Erfelijkheid.nl (2021) Ziekte van Parkinson. Geraadpleegd op 1-4-2021 via https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/ziekte-van-parkinson

[8]

Parkinsonfonds (2021) Erfelijke Parkinson. Geraadpleegd op 1-4-2021 via https://www.parkinsonfonds.nl/over-de-ziekte-van-parkinson/soorten-parkinson/erfelijke-parkinson/

[9]

Ascherio, A., & Schwarzschild, M. A. (2016). The epidemiology of Parkinson’s disease: risk factors and prevention. The Lancet Neurology, 15(12), 1257-1272.

[10]

Schapira, A. H. (1999). Parkinson’s disease. Bmj, 318(7179), 311-314.

[11]

Chen, H., O’Reilly, E., McCullough, M. L., Rodriguez, C., Schwarzschild, M. A., Calle, E. E., … & Ascherio, A. (2007). Consumption of dairy products and risk of Parkinson’s disease. American journal of epidemiology, 165(9), 998-1006.

[12]

Chen, H., Zhang, S. M., Hernán, M. A., Willett, W. C., & Ascherio, A. (2002). Diet and Parkinson’s disease: a potential role of dairy products in men. Annals of Neurology: Official Journal of the American Neurological Association and the Child Neurology Society, 52(6), 793-801.

[13]

Park, M., Ross, G. W., Petrovitch, H., White, L. R., Masaki, K. H., Nelson, J. S., … & Abbott, R. D. (2005). Consumption of milk and calcium in midlife and the future risk of Parkinson disease. Neurology, 64(6), 1047-1051.

[14]

Jiang, W., Ju, C., Jiang, H., & Zhang, D. (2014). Dairy foods intake and risk of Parkinson’s disease: a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies.

[15]

Priyadarshi, A., Khuder, S. A., Schaub, E. A., & Shrivastava, S. (2000). A meta-analysis of Parkinson’s disease and exposure to pesticides. Neurotoxicology, 21(4), 435-440.

[16]

Fleming, L., Mann, J. B., Bean, J., Briggle, T., & Sanchez‐Ramos, J. R. (1994). Parkinson’s disease and brain levels of organochlorine pesticides. Annals of Neurology: Official Journal of the American Neurological Association and the Child Neurology Society, 36(1), 100-103.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact