FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          Moet ik meer eten op trainingsdagen?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
melkproducten-parkinson
FIT.nl Nieuws Verhoogd risico op Parkinson...
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
05 apr. 2021 geplaatst
28 dec. 2023 geüpdatet

Nieuws

Verhoogd risico op Parkinson door melkproducten?

Nieuws

Verhogen melkproducten het risico op Parkinson? Nieuw onderzoek lijkt dit aan te tonen. Lees hier hoe het zit.
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Wat is Parkinson?
  • Wat veroorzaakt Parkinson?
  • Hoe zit het met melkproducten?
  • Samengevat
  • Levensmiddelenonderzoek en de media
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Op 28 maart publiceerde het AD het artikel “Verhoogde kans op ziekte van Parkinson door levenslang gebruik van melkproducten“. Moeten we allemaal melkproducten direct links laten liggen? Hoe zit dit precies?

Inhoudsopgave

  • Wat is Parkinson?
  • Wat veroorzaakt Parkinson?
  • Hoe zit het met melkproducten?
  • Samengevat
  • Levensmiddelenonderzoek en de media

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening. Ofwel een achteruitgang, afname of afsterven van zenuwcellen en hun functies. Bij deze ziekte kunnen de hersenen de spierbewegingen steeds minder goed aansturen. Bekende klachten zijn dan ook traagheid, stijfheid en beven. Maar er kunnen meer symptomen optreden. Bijvoorbeeld trager denken, stemmingswisselingen, slecht slapen, pijn of moeite met naar het toilet gaan [1,2].

In Nederland leven 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Over de hele wereld zijn dat er maar liefst 10.000.000 [3]. Bij de meeste mensen ontstaat de ziekte tussen de 50-70 jaar oud. Al is er ook een groep mensen die al voor het 40ste levensjaar deze ziekte krijgt [2].

Bij de ziekte van Parkinson is er in de hersenen te weinig dopamine. Dit komt doordat hersencellen die dopamine aanmaken langzaam afsterven bij mensen met deze ziekte. Dopamine is belangrijk voor onder andere het bewegen en het denken [4].

Wat veroorzaakt Parkinson?

Parkinson ontstaat door een combinatie van oorzaken. Deze combinatie kan ook voor iedere patiënt verschillen. De echte oorzaak is nog niet bekend.

Erfelijkheid

Vooral bij mensen die op jonge leeftijd de ziekte krijgen lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Vaak komt de ziekte dan ook vaker voor in de familie. Er zijn een aantal afwijkingen in de genen waarvan bekend is dat ze de kans op de ziekte van Parkinson verhogen [5,6]. Dit is dan ook in uitzonderlijke gevallen. Bij minder dan 5% wordt een erfelijke aanleg gevonden. Bij ongeveer 10-15% komt de ziekte al wel eerder in de familie voor [2,7,8].

Omgevingsfactoren

Het is nog erg lastig om een directe oorzaak van Parkinson aan te duiden. Er wordt hier volop onderzoek naar gedaan.

Verschillende longitudinale studies benoemen verschillende omgevingsfactoren die mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling. Zo lijkt blootstelling aan pesticiden, traumatisch hersenletsel, een voorgeschiedenis van melanoom en consumptie van zuivelproducten het risico te verhogen. Terwijl roken, cafeïnegebruik, fysieke activiteit en het gebruik van ibuprofen het risico lijkt te verlagen.

Ga nu niet direct een sigaretje opsteken en volop ibuprofen slikken. Naar hoe dit lagere risico ontstaat moet nog meer onderzoek gedaan worden. Het is nog maar de vraag of de eventuele voordelen opwegen tegen de nadelen. Meer bewegen kan je altijd doen, dit heeft ook wat betreft preventie van andere chronische ziekten een gunstig effect [9,10].

Hoe zit het met melkproducten?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van zuivelproducten.

Een groot Amerikaans onderzoek volgde 57.689 mannen en 3.175 vrouwen voor een langere periode. Zij moesten vragenlijsten invullen over hun leefomgeving, medicatie, leefstijl en eetpatroon. Van deze deelnemers ontwikkelden 250 mannen en 138 vrouwen deze ziekte. Op basis van de inname van melkproducten werden de deelnemers onderverdeeld in 5 groepen waarbij de inname van zuivel opliep. Het aantal mensen die de ziekte van Parkinson ontwikkelde tijdens het onderzoek nam, vooral bij mannen, toe naarmate de inname aan zuivelproducten toenam. Bij vrouwen was dit effect niet lineair. Het leek eerst toe te nemen en nam vervolgens weer af [11]. Andere onderzoeken laten een soortgelijk effect zien [12,13].

Een meta-analyse naar dit onderwerp laat ook zien dat er een mogelijk positief verband is tussen de inname van zuivelproducten en het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson [14].

Waardoor komt dit?

Het lijkt erop dat een verhoogde inname aan zuivelproducten het risico op de ziekte van Parkinson verhoogt. Maar waardoor komt dit? Dat is met voedselonderzoek erg lastig om te zeggen.

In het eerdergenoemde Amerikaanse onderzoek zagen de onderzoekers dat vergeleken met personen met een lage zuivelconsumptie degenen met een hogere inname verhoudingsgewijs vaker man waren en minder vaak rokers. Ze rapporteerden ook vaker hoger onderwijs, hogere energie-innames, zwaardere fysieke activiteit en ibuprofengebruik bij aanvang en blootstelling aan pesticiden in 1982. Het is daarom erg lastig te zeggen of het hogere risico op Parkinson ook direct door het gebruik van melkproducten komt. Er kunnen altijd andere factoren een rol spelen.

Je kan ook verder kijken dan alleen zuivelproducten. Bijvoorbeeld naar de voedingsstoffen in zuivel. Kijkend naar de voedingsstoffen zagen de onderzoekers een hoger risico op de ziekte van Parkinson bij een hoge inname aan calcium en eiwit. Dit effect was duidelijker bij een hoge inname aan calcium en eiwit van zuivelproducten dan van andere bronnen. Inname van calciumsupplementen leek helemaal geen invloed te hebben. Ook andere onderzoeken zien geen direct effect tussen de inname van calcium, vitamine D of vet en het risico op de ziekte van Parkinson. Tenzij de hogere inname ontstond door een hoge inname aan zuivelproducten [13].

En hoe zit het met pesticiden? Zuivelproducten kunnen namelijk besmet zijn met neurotoxische chemicaliën. En er wordt steeds meer bewijs gevonden dat bepaalde pesticiden het risico op de ziekte van Parkinson kunnen verhogen. Ook liggen de niveaus van deze pesticiden hoger in de hersenen van Parkinsonpatiënten [15,16].

Kortom, het is nog lastig te zeggen wat nu precies het hogere risico op Parkinson door zuivelconsumptie veroorzaakt.

Samengevat

Alle onderzoeken die meegenomen zijn in dit artikel geven een soortgelijke boodschap af: “De gegevens suggereren dat zuivelconsumptie het risico op de ziekte van Parkinson kan verhogen, vooral bij mannen. Er zijn meer studies nodig om deze bevindingen verder te onderzoeken en om onderliggende mechanismen te onderzoeken.”

Levensmiddelenonderzoek en de media

Er lijkt dus een samenhang te zijn tussen het gebruik van zuivel en een hoger risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Toch; als je het artikel van het Algemeen Dagblad in eerste opzicht leest lijkt het een stuk minder genuanceerd. Hier schreeuwt de titel “Verhoogde kans op ziekte van Parkinson door levenslang gebruik van melkproducten”. Terwijl onderzoekers zelf minder stellig zijn en adviseren meer onderzoek te doen.

En dat is vaker een probleem met berichten in de media. Schreeuwerige krantenkoppen met stellingen als “van chocoladetaart bij het ontbijt val je af”, “een uur in bad liggen is net zo goed als een uur sporten” en dus nu het verhaal over melk en Parkinson. Dit soort artikelen worden vervolgens volop gedeeld via social media en hebben daarmee een enorm bereik. En die stellige titels kunnen veel verwarring veroorzaken. Consumenten weten niet meer wat goed of slecht voor hun gezondheid is, juist door al die stellige berichten. Soms is de inhoud al een stuk genuanceerder, maar journalisten komen niet altijd verder dan de titel of samenvatting van een onderzoek.

Artikelen in de media zijn vaak zo ingericht dat ze jou tot lezen willen verleiden. Krantenkoppen zullen daarom eerder roepen dat chocolade werkt tegen rimpels, dan dat stofjes uit chocolade in een reageerbuis cellen kunnen verjongen. Daarnaast zijn veel journalisten niet opgeleid om wetenschappelijke literatuur te lezen en te beoordelen. Voedingswetenschap is eenmaal ontzettend complex. Hierdoor kan informatie uit zijn verband getrokken worden en worden foutieve conclusies de wereld in geholpen. Wees daarom kritisch als je een stellig bericht voorbij ziet komen. Want de waarheid is meestal een stuk genuanceerder dan je in eerste opzicht denkt.

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Fröhlich, F. (2016). Network neuroscience. Academic Press.

[2]

Hersenstichting (2021) Parkinson. Geraadpleegd op 1-4-2021 via https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/parkinson/

[3]

Parkinsonnet. (2021) Over parkinson. Geraadpleegd op 1-4-2021 via https://www.parkinsonnet.nl/parkinson/

[4]

Poewe, W., Seppi, K., Tanner, C. M., Halliday, G. M., Brundin, P., Volkmann, J., … & Lang, A. E. (2017). Parkinson disease. Nature reviews Disease primers, 3(1), 1-21.

[5]

Gasser, T. (2005). Genetics of Parkinson’s disease. Current opinion in neurology, 18(4), 363-369.

[6]

Klein, C., & Westenberger, A. (2012). Genetics of Parkinson’s disease. Cold Spring Harbor perspectives in medicine, 2(1), a008888.

[7]

Erfelijkheid.nl (2021) Ziekte van Parkinson. Geraadpleegd op 1-4-2021 via https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/ziekte-van-parkinson

[8]

Parkinsonfonds (2021) Erfelijke Parkinson. Geraadpleegd op 1-4-2021 via https://www.parkinsonfonds.nl/over-de-ziekte-van-parkinson/soorten-parkinson/erfelijke-parkinson/

[9]

Ascherio, A., & Schwarzschild, M. A. (2016). The epidemiology of Parkinson’s disease: risk factors and prevention. The Lancet Neurology, 15(12), 1257-1272.

[10]

Schapira, A. H. (1999). Parkinson’s disease. Bmj, 318(7179), 311-314.

[11]

Chen, H., O’Reilly, E., McCullough, M. L., Rodriguez, C., Schwarzschild, M. A., Calle, E. E., … & Ascherio, A. (2007). Consumption of dairy products and risk of Parkinson’s disease. American journal of epidemiology, 165(9), 998-1006.

[12]

Chen, H., Zhang, S. M., Hernán, M. A., Willett, W. C., & Ascherio, A. (2002). Diet and Parkinson’s disease: a potential role of dairy products in men. Annals of Neurology: Official Journal of the American Neurological Association and the Child Neurology Society, 52(6), 793-801.

[13]

Park, M., Ross, G. W., Petrovitch, H., White, L. R., Masaki, K. H., Nelson, J. S., … & Abbott, R. D. (2005). Consumption of milk and calcium in midlife and the future risk of Parkinson disease. Neurology, 64(6), 1047-1051.

[14]

Jiang, W., Ju, C., Jiang, H., & Zhang, D. (2014). Dairy foods intake and risk of Parkinson’s disease: a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies.

[15]

Priyadarshi, A., Khuder, S. A., Schaub, E. A., & Shrivastava, S. (2000). A meta-analysis of Parkinson’s disease and exposure to pesticides. Neurotoxicology, 21(4), 435-440.

[16]

Fleming, L., Mann, J. B., Bean, J., Briggle, T., & Sanchez‐Ramos, J. R. (1994). Parkinson’s disease and brain levels of organochlorine pesticides. Annals of Neurology: Official Journal of the American Neurological Association and the Child Neurology Society, 36(1), 100-103.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Onderzoek: vetverbranding verloopt langzamer naarmate we ouder worden

    Onderzoek: vetverbranding verloopt langzamer naarmate we ouder worden

    Meer informatie
  • Zorgen ultrabewerkte voedingsmiddelen voor overgewicht of speelt er meer?

    Zorgen ultrabewerkte voedingsmiddelen voor overgewicht of speelt er meer?

    Meer informatie
  • Onderzoek: Smaakperceptie anders bij mensen met obesitas

    Onderzoek: Smaakperceptie anders bij mensen met obesitas

    Meer informatie
  • Zorgen eiwitten voor het slapen voor extra spiergroei?

    Zorgen eiwitten voor het slapen voor extra spiergroei?

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact