Inloggen FIT PRO
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT PRO
wetenschapper
FIT.nl / Professionals / Waarom lijkt het of wetenschappers elkaar altijd tegenspreken?

Professionals

Waarom lijkt het of wetenschappers elkaar altijd tegenspreken?

Professionals

Soms lijkt het of onderzoekers elkaar constant tegenspreken. Hoe kan dit? Coach Jeroen legt het uit. Lees het in dit artikel!
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Spreker, coach en onderzoeker
Gepubliceerd: 4 december 2017
Laatste update: 9 juli 2021
Leestijd: 4 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Soms lijkt het of onderzoekers elkaar constant tegenspreken. Het ene wetenschappelijk onderzoek geeft bijvoorbeeld aan dat brood ongezond is en later hoor je dat brood wél goed voor je is. Hoe kan dit? Wanneer moet je een krantenkop nou geloven?

Om deze vraag te beantwoorden, duiken we eerst in de wondere wereld van de wetenschapsfilosofie. Laten we beginnen met het startpunt van onderzoek; uitzoeken hoe iets werkt, oftewel waarheidsvinding.

Inhoudsopgave

  • Zoektocht naar de werking: de bril van de wetenschap(per)
  • Onderzoek = niet bewijzen
  • Iets heeft vaak niet één oorzaak
  • Piramide: niet alle onderzoeken zijn even betrouwbaar
  • Onderzoek roept meer vragen op
  • Hoe scheid je feiten van fabels?

Zoektocht naar de werking: de bril van de wetenschap(per)

Goede wetenschappers zijn op zoek naar een zo goed mogelijke interpretatie van de wereld. Dit kan een interpretatie zijn van een wet zoals zwaartekracht of een sociaal verschijnsel zoals massahysterie. Hierbij worden constant nieuwe hypothesen en invalshoeken weerlegd en getest. Dit werd door filosoof Popper ook wel het falsificatieprincipe genoemd.

Het falsificatieprincipe

In de visie van de filosoof Popper wordt niet gevraagd naar juistheid van uitspraken, alleen naar controleerbaarheid. Hij sprak van “verifiëren of falsificeren”.

Uitgaande van deze filosofie is het dus niet mogelijk om iets te bewijzen, maar wel om een eerdere uitspraak te bevestigen of te weerleggen.

Om het wat minder abstract te maken, gebruiken we het schoolvoorbeeld met witte en zwarte zwanen:

Als je alleen maar witte zwanen ziet, is dit nog geen bewijs dat er géén zwarte zwanen bestaan.

zwaan

De wereld van onderzoeksmethoden

Als eenmaal een bepaalde (onderzoeks)hypothese voor een verschijnsel is gevormd, wordt de stap gemaakt naar een onderzoeksmethode om de hypothese te onderzoeken. Je ziet hieronder een ‘wetenschapper’ die met een vergrootglas (oftewel de onderzoeksmethode) de wereld onderzoekt. Omdat elke onderzoeker een andere onderzoeksgroep en/of onderzoeksmethode gebruikt, is het mogelijk dat ze telkens een iets andere uitkomst krijgen. Dit terwijl onderzoekers hetzelfde verschijnsel onderzoeken. Bovendien is er vaak geen sprake van een vastomlijnde onderzoeksmethode of onderzoeksopzet, waardoor je lastig een bepaald verschijnsel helemaal 100% kunt vatten. Maar dat wil nog niet zeggen dat onderzoek geen waarde heeft.

Door constant testen en elkaar te weerspreken of bevestigen, kunnen wetenschappers steeds beetje bij beetje de wereld iets beter begrijpen.

waarheidsvinding

Onderzoek = niet bewijzen

Als iets wetenschappelijk onderzocht is, betekent het niet dat het wetenschappelijk is bewézen.

Eén resultaat of één onderzoek betekent namelijk weinig. Onderzoeken zijn vaak opgezet met een klein groepje proefpersonen. Hierdoor kan het zijn dat je net niet de juiste oorzaak of relatie blootlegt. In de basis kun je nooit iets bewijzen, maar alleen iets aannemelijk maken. Hoe meer een bepaalde theorie en wetenschappelijk onderzoek een bepaalde hypothese bevestigt, des te aannemelijk een bepaald verschijnsel is.

Iets heeft vaak niet één oorzaak

Een bepaald verschijnsel heeft vaak niet één oorzaak, maar meerdere. Een goed voorbeeld hiervan is onderzoek dat gedaan wordt naar voeding. Meestal veroorzaakt één voedingsproduct niet een bepaald (ongewenst) effect, zoals bijvoorbeeld melk, brood of broccoli. Vaak is het de mix van producten die een consument eet, die ervoor zorgen voor positief effect op de gezondheid.

Bovendien is het lastig om een onderzoek vorm te geven waarbij je één product langdurig aan een bepaalde onderzoeksgroep geeft, en de andere groep dit product juist niet neemt. Laten we het voorbeeld nemen van voedingsonderzoek waarbij de ene groep geen brood eet, en de andere wel – vervolgens wordt 10 jaar later gekeken wat het verschil is tussen beide groepen. Vaak houden mensen het uitsluiten of juist consistent nuttigen van een product niet vol en eten ze veel verschillende producten.

Omdat veel voedingsonderzoeken door zo veel variabelen worden beïnvloed, is het moeilijk om écht de oorzaak van een bepaalde ziekte te vinden. Daarnaast hebben niet alle onderzoeken een vergelijkbare opzet. Om dit uit te leggen, pakken we de onderzoekspiramide erbij.

Piramide: niet alle onderzoeken zijn even betrouwbaar

Binnen de hiërarchie van de wetenschappelijke literatuur wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt in niveaus van bewijskracht. Des te hoger het onderzoek in de piramide past, des te meer bewijskracht het onderzoek heeft. In deze ‘level of evidence’-piramide zijn (vijf) niveaus te onderscheiden.

level-of-evidence-piramide

Hierbij geldt ook dat een onderzoek uit een hoger level niet per definitie dichterbij de waarheid zit dat dan een lager niveau. Echter, wordt een gevonden resultaat steeds aannemelijker naarmate je omhoog gaat in de piramide.

Om die reden is het herhalen van onderzoek en onderzoeksmethode zo belangrijk voor wetenschappers.

Onderzoek roept meer vragen op

“Hoe meer je weet, hoe meer je weet dat je niks weet.” – oud-Griekse filosoof Aristoteles

Wij merken dat veel mensen moeite hebben met wetenschappelijk onderzoek. Goed onderzoek roept alleen maar meer vragen op en is vaak vrij genuanceerd en daarmee lang niet altijd praktisch toepasbaar. Daar ligt precies het knelpunt voor de gemiddelde consument die vaak op zoek is naar praktisch advies en een absolute waarheid.

Hoe scheid je feiten van fabels?

Zowel voor consumenten als voor professionals is het lastig om feiten van fabels te scheiden. Vaak heb je niet uren de uren of vaak zelfs dagen de tijd om onderzoekjes uit te pluizen. Om je op weg te helpen, geven wij een aantal tips:

  • Wil je meer weten over een vraagstuk over voeding of sport? Vraag advies van een deskundige gecertificeerde professionals (zoals een sportdiëtist, (sport)arts, specialist in het ziekenhuis, fysiotherapeut, voedings- of bewegingswetenschapper, etc.)
  • Luister naar en vertrouw voor het gemak overheidsinstanties die tientallen onderzoekers in dienst hebben (Het Voedingscentrum; De Gezondheidsraad; NOC-NSF; grote sportbonden zoals KNVB, et cetera).
  • Kijk in eerste instantie naar onderzoeken die meerdere onderzoeken bundelen (meta-analyses of overzichtsstudies) en hecht niet te veel waarde aan schreeuwerige titels van kranten of websites die een wetenschappelijk artikel aanhalen.
  • Kijk kritisch naar krantenkoppen en artikelen die vaak stellig geschreven zijn en nuance missen. Veel media zoals kranten en online blogs zijn gericht erop om zoveel mogelijk lezers te genereren (click-bait). Een genuanceerde onaantrekkelijke titel scoort namelijk minder goed.
  • Interpreteer dit resultaat en leg het naast je gezonde verstand en ervaring. Lijkt het een logische uitkomst?
Auteur
Jeroen van der Mark
Spreker, coach en onderzoeker
Geschreven door: Jeroen van der Mark, MSc.
Jeroen van der Mark is spreker, coach en onderzoeker van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitair opleiding als een coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om fitter en gelukkiger te worden. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de succesvolle boeken de FIT Methode & SLANKER. Jeroen is fanatiek krachtsporter en calisthenics atleet en houdt ervan om een rondje te fietsen of sprintjes te trekken op de atletiekbaan. Een allround kracht- en duursporter. Hij lijkt heel serieus op deze foto, maar in het echt is het een lolbroek. Meer weten? Lees hier meer over het team en de missie. Hoogtepunten: 1. Website van het jaar 2021 - 2. Nr. 1 Fitness podcast van NL. 3. - Recent ontwikkeld een nieuwe cursus over gedragsverandering voor leefstijlprofessionals, coaches en diëtisten. Persoonlijk contact met Jeroen voor een workshop, coaching of advies? Hier vind je zijn persoonlijke pagina.

Andere artikelen voor jou

  • Hoe word je een succesvolle personal trainer?

    Hoe word je een succesvolle personal trainer?

    Door Jeroen van der Mark
  • Hoe start ik als personal trainer?

    Hoe start ik als personal trainer?

    Door Jeroen van der Mark
  • Hoe word je een fitnessinstructeur?

    Hoe word je een fitnessinstructeur?

    Door Jeroen van der Mark
  • Hoe beoordeel je als coach de voeding van een klant?

    Hoe beoordeel je als coach de voeding van een klant?

    Door Erik Huizenga

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact