FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          Moet ik meer eten op trainingsdagen?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
wetenschapper
FIT.nl Professionals Waarom lijkt het of...
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
04 dec. 2017 geplaatst
04 mei. 2023 geüpdatet

Professionals

Waarom lijkt het of wetenschappers elkaar altijd tegenspreken?

Professionals

Soms lijkt het of onderzoekers elkaar constant tegenspreken. Hoe kan dit? Coach Jeroen legt het uit. Lees het in dit artikel!
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent

Inhoudsopgave

  • Zoektocht naar de werking: de bril van de wetenschap(per)
  • Onderzoek = niet bewijzen
  • Iets heeft vaak niet één oorzaak
  • Piramide: niet alle onderzoeken zijn even betrouwbaar
  • Onderzoek roept meer vragen op
  • Hoe scheid je feiten van fabels?
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Soms lijkt het of onderzoekers elkaar constant tegenspreken. Het ene wetenschappelijk onderzoek geeft bijvoorbeeld aan dat brood ongezond is en later hoor je dat brood wél goed voor je is. Hoe kan dit? Wanneer moet je een krantenkop nou geloven?

Om deze vraag te beantwoorden, duiken we eerst in de wondere wereld van de wetenschapsfilosofie. Laten we beginnen met het startpunt van onderzoek; uitzoeken hoe iets werkt, oftewel waarheidsvinding.

Inhoudsopgave

  • Zoektocht naar de werking: de bril van de wetenschap(per)
  • Onderzoek = niet bewijzen
  • Iets heeft vaak niet één oorzaak
  • Piramide: niet alle onderzoeken zijn even betrouwbaar
  • Onderzoek roept meer vragen op
  • Hoe scheid je feiten van fabels?

Zoektocht naar de werking: de bril van de wetenschap(per)

Goede wetenschappers zijn op zoek naar een zo goed mogelijke interpretatie van de wereld. Dit kan een interpretatie zijn van een wet zoals zwaartekracht of een sociaal verschijnsel zoals massahysterie. Hierbij worden constant nieuwe hypothesen en invalshoeken weerlegd en getest. Dit werd door filosoof Popper ook wel het falsificatieprincipe genoemd.

Het falsificatieprincipe

In de visie van de filosoof Popper wordt niet gevraagd naar juistheid van uitspraken, alleen naar controleerbaarheid. Hij sprak van “verifiëren of falsificeren”.

Uitgaande van deze filosofie is het dus niet mogelijk om iets te bewijzen, maar wel om een eerdere uitspraak te bevestigen of te weerleggen.

Om het wat minder abstract te maken, gebruiken we het schoolvoorbeeld met witte en zwarte zwanen:

Als je alleen maar witte zwanen ziet, is dit nog geen bewijs dat er géén zwarte zwanen bestaan.

zwaan

De wereld van onderzoeksmethoden

Als eenmaal een bepaalde (onderzoeks)hypothese voor een verschijnsel is gevormd, bijvoorbeeld het idee dat alleen maar witte zwanen bestaan, wordt de stap gemaakt naar een onderzoeksmethode om de hypothese te onderzoeken. Kijk hiervoor naar de onderstaande afbeelding. Je ziet hieronder een ‘wetenschapper’ die met een vergrootglas (oftewel de onderzoeksmethode) de wereld onderzoekt. Omdat elke onderzoeker een andere onderzoeksgroep en/of onderzoeksmethode gebruikt, is het mogelijk dat ze telkens een iets andere uitkomst krijgen. Dit terwijl onderzoekers hetzelfde verschijnsel onderzoeken. Bovendien is er vaak geen sprake van een vastomlijnde onderzoeksmethode of onderzoeksopzet, waardoor je lastig een bepaald verschijnsel helemaal 100% kunt vatten. Maar dat wil nog niet zeggen dat onderzoek geen waarde heeft.

Door constant testen en elkaar te weerspreken of bevestigen, kunnen wetenschappers steeds beetje bij beetje de wereld iets beter begrijpen.

waarheidsvinding

Onderzoek = niet bewijzen

Als iets wetenschappelijk onderzocht is, betekent het niet dat het wetenschappelijk is bewézen.

Eén resultaat of één onderzoek heeft een beperkte bewijskracht. Onderzoeken zijn soms opgezet met een klein groepje proefpersonen. Hierdoor kan het zijn dat je net niet de juiste oorzaak of relatie blootlegt. In de basis kun je nooit iets bewijzen, maar alleen iets aannemelijk maken. Hoe meer een bepaalde theorie en wetenschappelijk onderzoek een bepaalde hypothese bevestigt, des te aannemelijk een bepaald verschijnsel is.

Iets heeft vaak niet één oorzaak

Een bepaald verschijnsel heeft vaak niet één oorzaak, maar meerdere. Een goed voorbeeld hiervan is onderzoek dat gedaan wordt naar voeding. Meestal veroorzaakt één voedingsproduct niet een bepaald (ongewenst) effect, zoals bijvoorbeeld melk, brood of broccoli. Vaak is het de mix van producten die een consument eet, die ervoor zorgen voor positief of negatief effect op de gezondheid.

Bovendien is het lastig om een onderzoek vorm te geven waarbij je één product langdurig aan een bepaalde onderzoeksgroep geeft, en de andere groep dit product juist niet neemt. Laten we het voorbeeld nemen van voedingsonderzoek waarbij de ene groep geen brood eet, en de andere wel – vervolgens wordt 10 jaar later gekeken wat het verschil is tussen beide groepen. Vaak houden mensen het uitsluiten of juist consistent nuttigen van een product niet vol en eten ze veel verschillende producten.

Omdat veel voedingsonderzoeken door zo veel variabelen worden beïnvloed, is het moeilijk om écht de oorzaak van een bepaalde ziekte te vinden. Veel voedingsonderzoek heeft een observationeel karakter en dat maakt het aantonen van een oorzaak-gevolgrelatie onmogelijk. Daarnaast hebben niet alle onderzoeken een vergelijkbare opzet. Om dit uit te leggen, pakken we de onderzoekspiramide erbij.

Piramide: niet alle onderzoeken zijn even betrouwbaar

Binnen de hiërarchie van de wetenschappelijke literatuur wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt in niveaus van bewijskracht. Des te hoger het onderzoek in de piramide past, des te meer bewijskracht het onderzoek heeft. In deze ‘level of evidence’-piramide zijn (vijf) niveaus te onderscheiden.

level-of-evidence-piramide

Hierbij geldt ook dat een onderzoek uit een hoger level niet per definitie dichter bij de waarheid zit dat dan een lager niveau. Echter, wordt een gevonden resultaat steeds aannemelijker naarmate je omhoog gaat in de piramide. Hierbij is ook de kwaliteit van onderzoek belangrijk. Je hebt bijvoorbeeld gerandomiseerd vergelijkend onderzoek van relatief slechte en goede kwaliteit.

Om die reden is het herhalen van onderzoek en onderzoeksmethode zo belangrijk voor wetenschappers.

Onderzoek roept meer vragen op

“Hoe meer je weet, hoe meer je weet dat je niks weet.” – oud-Griekse filosoof Aristoteles

Wij merken dat veel mensen moeite hebben met wetenschappelijk onderzoek. Goed onderzoek roept alleen maar meer vragen op en is vaak vrij genuanceerd en daarmee lang niet altijd praktisch toepasbaar. Daar ligt precies het knelpunt voor de gemiddelde consument die vaak op zoek is naar praktisch advies en een absolute waarheid.

Hoe scheid je feiten van fabels?

Zowel voor consumenten als voor professionals is het lastig om feiten van fabels te scheiden. Vaak heb je niet uren de uren of vaak zelfs dagen de tijd om onderzoekjes uit te pluizen. Om je op weg te helpen, geven wij een aantal tips:

  • Wil je meer weten over een vraagstuk over voeding of sport? Vraag advies van een deskundige gecertificeerde professionals (zoals een sportdiëtist, (sport)arts, specialist in het ziekenhuis, fysiotherapeut, voedings- of bewegingswetenschapper, etc.)
  • Luister naar en vertrouw voor het gemak overheidsinstanties die tientallen onderzoekers in dienst hebben (Het Voedingscentrum; De Gezondheidsraad; NOC-NSF; grote sportbonden zoals KNVB, et cetera).
  • Kijk in eerste instantie naar onderzoeken die meerdere onderzoeken bundelen (meta-analyses of overzichtsstudies) en hecht niet te veel waarde aan schreeuwerige titels van kranten of websites die een wetenschappelijk artikel aanhalen.
  • Kijk kritisch naar krantenkoppen en artikelen die vaak stellig geschreven zijn en nuance missen. Veel media zoals kranten en online blogs zijn gericht erop om zoveel mogelijk lezers te genereren (click-bait). Een genuanceerde onaantrekkelijke titel scoort namelijk minder goed.
  • Interpreteer dit resultaat en leg het naast je gezonde verstand en ervaring. Lijkt het een logische uitkomst?
Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet en heeft recent een bodybuilding show gecombineerd met een volledige triatlon. Oftewel de twee uiterste. Daarnaast is hij docent van de nieuwe voedingscursus en coach van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • 8 fouten die jij niet wil maken als leefstijlprofessional

    8 fouten die jij niet wil maken als leefstijlprofessional

    Meer informatie
  • Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

    Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

    Meer informatie
  • Hoe maak je een voedingsplan voor je klant?

    Hoe maak je een voedingsplan voor je klant?

    Meer informatie
  • 5 veelvoorkomende oorzaken waarom je klanten kunnen terugvallen

    5 veelvoorkomende oorzaken waarom je klanten kunnen terugvallen

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact