Tegenwoordig kun je bij klachten rechtstreeks naar de fysiotherapeut, zonder verwijsbrief. Dit betekent dus ook dat je zelf op zoek kan naar een geschikte fysiotherapeut. Als je even op internet speurt, raak je het spoor al snel bijster. Waar moet je op letten en hoe kies je de fysiotherapeut die bij jou past?
Specialisaties
Om te beginnen is het handig om te bedenken of jouw klacht of blessure valt binnen een bepaalde specialisatie. Binnen de fysiotherapie zijn de volgende specialisaties bekend:
- Manuele therapie: de specialisatie die zich richt op klachten aan de wervelkolom of gewrichten in armen en benen. Vooral nek-, rug- en schouderpijn zijn veelvoorkomende problemen in dit vakgebied.
- Kinderfysiotherapie: zoals de naam al zegt, richt deze specialisatie zich op kinderen tot 18 jaar.
- Bekkenfysiotherapie: voor mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Incontinentieproblemen spelen hier een grote rol.
- Sportfysiotherapie: speelt een belangrijke rol bij de preventie van blessures en revalidatie na blessures.
- Geriatriefysiotherapie (ouderen): richt zich op kwetsbare ouderen die minder beweeglijk zijn geworden en daardoor klachten ervaren.
- Arbeidsfysiotherapie: hierbij richt de fysiotherapeut zich op problemen van de werknemer. Het doel hiervan is terugkeer naar de werkvloer.
- Psychosomatische fysiotherapie: de fysiotherapeut richt zich op lichamelijke klachten die zijn ontstaan door spanning, stress of een andere psychologische factor.
- Hart-, vaat- en longfysiotherapie: hier worden patiënten behandeld met bijvoorbeeld hartfalen, COPD of na een hartinfarct. Dit kan zowel in het ziekenhuis als in een praktijk zijn.
- Oedeemfysiotherapie: de oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van oedeem (een abnormale vochtophoping op een plek in het lichaam).
- Oncologiefysiotherapie: de fysiotherapeut richt zich op stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij mensen met kanker.
- Orofasciale fysiotherapie: ook wel bekend als kaakfysiotherapie. Hier richt men zich op problemen van spieren en gewrichten in het hoofd, halsgebied en kauwstelsel.
Valt jouw klacht binnen een specialisatie? Zoek dan op internet naar een fysiotherapeut of raadpleeg je huisarts. Op internet zijn soms ervaringen of reviews te vinden over de praktijk of fysiotherapeut.
Zorgverzekering
Iets waar we de laatste tijd steeds meer mee te maken hebben, is de zorgverzekering. Voordat je naar een fysiotherapeut gaat, is het belangrijk om even na te gaan hoe goed je precies verzekerd bent. Je kunt je tegenwoordig laten verzekeren voor een bepaald aantal behandelingen. Mensen met een chronische aandoening krijgen de behandelingen vanaf de twintigste behandeling vergoed. Let wel op wat men verstaat onder chronische aandoeningen: reuma valt bijvoorbeeld tegenwoordig hier niet meer onder.
Een tweede punt waar je op moet letten, is de vrije therapeutenkeuze. Niet iedere zorgverzekeraar heeft een contract afgesloten met alle fysiotherapeuten. Op de website van je eigen zorgverzekeraar kun je vinden met welke fysiotherapeuten jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Ben je niet verzekerd voor fysiotherapie, dan kost een behandeling je zo’n € 30,- á € 35,-.
Stappenplan
In een paar stappen kies je de juiste fysiotherapeut als volgt:
- Kijk of jouw klacht binnen een specialisatie valt. Deze specialisten hebben een stuk meer kennis over jouw klacht dan een algemeen fysiotherapeut.
- Bekijk hoe je verzekerd bent en waar je zorgverzekeraar contracten mee heeft afgesloten.
- Zoek bij jou in de buurt een fysiotherapeut en kijk of er reviews of ervaringen te vinden zijn. Ook kun je je huisarts raadplegen en vragen of hij/zij ervaringen heeft met deze fysiotherapeut.
Succes met het uitkiezen van de juiste fysiotherapeut!
Geef een antwoord