Fanatieke sporters eten vaak én veel. Maar is het wel verstandig om vaak te eten? Heb jij er bijvoorbeeld wel eens bij stilgestaan dat aan bunkeren een aantal nadelen kleven? Lees hier de belangrijkste redenen waarom je toch niet te vaak zou moeten eten.
Slecht voor je tanden
Eten is belangrijk, maar te vaak eten is niet zo goed voor je gebit. Vooral als dit zure of zoete producten zijn. Volgens tandarts Elia Eilders is het verstandig om niet meer dan 7 zoet/zuur-momenten per dag te nemen. En de voorkeur gaat natuurlijk uit naar minder. Als je heel vaak eet en dit ook nog eens suikerhoudende of zure producten zijn, loop je de kans op gaatjes of tandslijtage (erosie). Hetzelfde geldt in mindere mate voor maaltijden, shakes en snacks. Als je constant eet, geef je het speeksel onvoldoende tijd om een laagje op te bouwen en de voedingsstoffen te neutraliseren.
Speeksel beschermt de tanden door het zuur te neutraliseren en heeft zo een beschermende werking. Echter loop je wel een risico op gaatjes als je het speeksel onvoldoende tijd geeft zich voor te bereiden op de volgende aanval.
Probeer zo veel mogelijk producten met veel suiker en zuur op één eetmoment te nemen. Drink je bijvoorbeeld een glas cola? Drink deze dan in één keer op in plaats van er twee uur aan te nippen of gebruik een simpel rietje. En vervolgens je mond te spoelen met een glas water en minimaal een half uur te wachten met tandenpoetsen.
Suboptimale eiwitsynthese
Om spieren op te bouwen, heeft je lichaam aminozuren nodig voor de eiwitsynthese. Hoe beter de eiwitsynthese verloopt, des te meer spiermassa je opbouwt. Uitgaande hiervan zou je denken dat meer aminozuren binnenkrijgen helpt om meer spiermassa op te bouwen. Maar er is iets anders aan de hand…
Meer en heel vaak eten hoeft niet altijd beter te zijn voor je spiereiwitsynthese (de opbouw en herstel van spierweefsel). Een recent overzichtsartikel trekt het idee in twijfel dat een constante aanvoer van aminozuren optimaal is [1-3]. De spiercellen worden daardoor blijkbaar minder gevoelig met een suboptimale eiwitynthese als gevolg. Het idee hierachter is dat pieken van aanvoer van aminozuren mogelijk eerder leiden tot een verhoogde eiwitsynthese, dan een constante aanvoer. Hierbij moet wel rekening gehouden worden dat een aantal kleine eerste verkennende onderzoeken gebruikmaken van een aanvoer van aminozuren door middel van een infuus. Dit is natuurlijk anders dan een normaal stukje kip of een bak kwark. Echter vind ik wel het vermelden waard. Het is goed om voor jezelf eens uit te testen of minder maaltijden per dag beter werkt dan constant te eten.
Te groot calorieoverschot
Dit is een beetje een inkoppertje, maar toch belangrijk om te vermelden. Als je vaak eet, loop je de kans op een positieve energiebalans (meer energie dan eruit). Oftewel je stopt meer calorieën in je lichaam dan je nodig hebt. Dit kan handig zijn als je wilt aankomen, maar dit is tegenwoordig een wens van de minderheid. Eet je vaak? Houd je inname eens in de zo veel tijd bij met de FIT-app. Op deze manier krijg je inzicht in je voedingspatroon.
Hoe vaak eten?
Voor je spierherstel kan je het beste drie tot zes maaltijden inplannen waarbij je ongeveer 30-50 gram (kwalitatief) eiwit per eetmoment neemt. Dan zit je meestal wel goed. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit artikel over de maximale eiwitopname.
Referenties:
[1] Helms, E.R., Aragon, A.A., & Fitschen, P.J. (2014). Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: Nutrition and supplementation. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11, 20-2783-11-20.
[2] Bohe, J., Low, J.F., Wolfe, R.R., Rennie, M.J. (2001). Latency and duration of stimulation of human muscle protein synthesis during continuous infusion of amino acids. J Physiol 2001, 532:575-579.
[3] Phillips, S.M., Van Loon, L.J. (2011). Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation. J Sports Sci, 29(Suppl 1):S29-S38.
Geef een reactie