Heb je het gevoel dat je te veel stress ervaart? Gelukkig kun je daaraan werken. De volgende 10 tips helpen je hierbij.
Inhoudsopgave
Tip 1: Wees geen people pleaser
Wanneer je altijd iedereen het naar de zin wilt maken, bestaat de kans dat anderen je met steeds meer werk opzadelen en misbruik van je maken. Dit zorgt voor onnodige stress.
Daarnaast kun je het contact met jezelf steeds meer kwijtraken. Want wie ben je nou echt als je altijd maar aardig gevonden wilt worden? Het is daarom belangrijk om nee te leren zeggen en je grenzen te bewaken.
Hoe doe je dat?
- Schrijf duidelijk op wat jouw belangen/grenzen zijn en wanneer je niet assertief bent geweest. Zo leer je deze situaties te herkennen. Soms kom je daar achteraf pas achter. Door het op te schrijven kun je eerder zo’n situatie herkennen.
- Maak een duidelijk plan om je voor te bereiden op situaties waarin je voor jezelf op wilt komen. Stel, je wilt je baas vertellen dat iets je niet aanstaat of je met te veel werk zit opgezadeld. Schrijf dit op en oefen het gesprek bijvoorbeeld eerst bij iemand die je vertrouwt.
- Val iemand nooit persoonlijk aan, maar richt je op hoe zijn of haar gedrag bij jou overkomt.
- Sta met een rechte rug en schouders naar achteren. Kijk mensen in hun ogen aan en praat rustig en duidelijk. Je zult merken dat anderen je een stuk serieuzer nemen en dat je makkelijker de overhand houdt in het gesprek.
- Begin met kleine stapjes en met de situaties die je het minst eng vindt.
Vind je het lastig om te herkennen wat je grenzen zijn en hoe je deze aan anderen duidelijk maakt? Dan kan het goed zijn om een assertiviteitscursus te volgen. Ook vind je in het boek Denk je sterk waardevolle informatie en opdrachten die je goed kunnen helpen.
Tip 2: Neem eigen verantwoordelijkheid over je leven
“Waarom moet mij nou dit overkomen?”. Of: “Als ik tijd krijg, dan ga ik ervoor”. Wanneer je vaak gebeurtenissen die jou overkomen afschuift op geluk of op de inbreng van anderen, dan bestaat de kans dat je een slachtoffer wordt van de omstandigheden. Je zoekt hierdoor minder snel naar oplossingen. Je denkt dat je er toch niks aan kunt veranderen; de oorzaak ligt immers buiten jezelf.
Dit maakt je kwetsbaar en verhoogt de kans op een depressie. Binnen de psychologie wordt dit ook wel een ‘externe locus of control’ genoemd.
Je kunt je ook richten op waar jij vooral invloed op hebt. Stel, je verliest een wedstrijd. Dan kun je dat afschuiven op dat de tegenstander veel beter was of dat het weer niet mee zat. Maar je kunt ook vooral kijken naar wat jij beter had kunnen doen en wat je van de situatie kunt leren. Hiermee neem je veel meer verantwoordelijkheid over je leven waardoor je meer het gevoel van controle ervaart. Dit vergroot je zelfvertrouwen!
Kritische noot: verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven is iets anders dan jezelf of iemand anders de schuld geven. Verder kan toeval wel zeker een grote rol spelen. Bijvoorbeeld bij verspringen: om het wereldrecord te verbreken moet je eigenlijk het geluk hebben dat de wind net gunstig staat.
Tip 3: Zie het leven als een leerschool
Deze tip ligt in het verlengde van de vorige. We zijn geneigd om onze prestaties af te meten aan die van anderen. Op zich is daar niks mee en het helpt je ook om er achter te komen waar je talenten liggen. Je kent bijvoorbeeld vast wel de reclame met de jonge versie van Pieter van de Hoogenband. In het begin van het filmpje zit hij op voetbal, maar dat ligt niet zijn talent. Aan het eind van het filmpje zie je hem de sloot in springen om een bal op te halen.
Maar het vergelijken met anderen kan ook nadelig zijn voor je zelfvertrouwen. Vooral als je het idee hebt dat je altijd de beste moet zijn. Dit is vrijwel onmogelijk, er zijn altijd mensen die beter zijn.
Richt je daarom veel meer op je eigen leerproces en kijk waar je jezelf kunt verbeteren. Dit geeft veel meer voldoening en rust dan wanneer je alleen maar bezig bent met de beste willen zijn. En vergelijk je je toch met mensen die beter zijn, zie dit dan vooral als inspiratie en als voorbeeld om van te leren.
Tip 4: Tel je zegeningen
Je leeft in een maatschappij waarin je gestimuleerd wordt om jezelf altijd te verbeteren. Het gevaar hiervan is dat je alleen nog maar de dingen ziet die je niet hebt. Dit kan leiden tot een gevoel van onvrede en stress.
Richt je daarom ook geregeld op de dingen die je wel hebt. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat mensen die geregeld dankbaarheid uitoefenen vaker gelukkig zijn [1]. Oefen bijvoorbeeld met een dagboekje om elke dag 3 dingen op te schrijven waar je die dag dankbaar over bent.
Tip 5: Behandel jezelf als je beste vriend
Wij zijn geneigd om veel harder te zijn voor onszelf dan voor anderen. Als een goede vriend een misstap leven we vaak met diegene mee. Terwijl we als we zelf hebben gefaald onszelf flink de grond in boren.
Dit is eigenlijk nergens voor nodig en ook niet functioneel. Toon daarom meer zelfcompassie. Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan vooral het volgende artikel.
Tip 6: Leer om los te laten
Loslaten is een belangrijk proces om stress van je af te laten glijden. Er zijn verschillende manieren om afstand te nemen van dingen die je zorgen geven. Zoals ontspanningsoefeningen, een leuke spelletjesavond met vrienden, een comedy kijken, sporten, bewegen, mediteren en seks. Probeer uit wat voor jou werkt.
Tip 7: Spreek voldoende af met vrienden, kennissen en familie
Met name in de winter kan het verleidelijk zijn om lekker op de bank kruipen en minder met anderen af te spreken. Terwijl het je vaak een fijn gevoel geeft als je een gezellig avondje met vrienden, familie of kennissen doorbrengt. Dit is ook wel logisch, want we zijn van nature groepsdieren.
Zorg er dus voor dat je vrienden of nieuwe mensen blijft ontmoeten, ook al heb je hier niet altijd zin in. Woon je bijvoorbeeld net in een nieuwe stad en ken je nog bijna niemand? Dan is het handig om met een hobby aan de slag te gaan waarbij je nieuwe mensen ontmoet. Begin bijvoorbeeld aan een cursus, een sport of vrijwilligerswerk.
Er bestaan tegenwoordig ook apps waar activiteiten worden georganiseerd en waarbij je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Zoals de app Meet up of Tinder. Die laatste kun je ook zonder romantische of seksuele bedoelingen gebruiken.
Tip 8: Stel belangrijke dingen niet uit
“Als ik 40 ben doe ik het rustig aan”. Of “ik rust wel uit als ik tussen 6 plankjes lig”. Je hebt vast wel eens mensen deze uitspraken horen bezigen.
Er is alleen een grote kans dat je, als je op je 35e niet rustig aan doet, dit op je 40e ook niet doet. Al helemaal niet als er nog een nieuw kind bijkomt of als je sprongen in je carrière maakt.
Wil je wat aan je leven veranderen, doe dat dan de komende weken en stel het niet uit naar een moment ver in de toekomst. Want tijd is het meest kostbare bezit dat je hebt. Plan daarom momenten in om hier mee aan de slag te gaan.
Tip 9: Lach wat meer om jezelf
Ijver is een eigenschap die de wereld verder heeft gebracht. Nelson Mandela heeft bijvoorbeeld jarenlang gestreden voor gelijke rechten tussen zwarte en blanke mensen. Bij elke tegenslag ging hij door.
Maar ijverigheid kan ook doorslaan in een ongezonde obsessie. Lach daarom geregeld om jezelf en neem niet alles te serieus. Wat hierbij helpt is om vanuit een gezond zelfbeeld aan je doelen te werken.
Tip 10: Leg je lat en verwachtingen niet te hoog
Wanneer je alles altijd perfect wilt doen levert dat vaak onnodig veel stress en frustratie op. Gelukkig kun je er aan werken om wat minder hoge eisen aan jezelf te stellen. Wat hierbij helpt is om uit te pluizen waar deze drang naar perfectionisme vandaan komt.
Er zijn goede boeken geschreven die je hierbij helpen, zoals Denk je sterk.
Naast deze tips spelen er natuurlijk nog meer zaken een rol. Merk je dat je veel last hebt van stress, dan is het goed om dit bespreekbaar te maken met je vrienden, familie of je huisarts.