FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Beginnend voedingscoach? Deze 5 valkuilen verraden het direct

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Wat is een realistische transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Waarom is het bijhouden van je calorieën niet nauwkeurig?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
FIT.nl » Begrippen » Lactose-intolerantie

Niet gecategoriseerd

Lactose-intolerantie

Wat zegt de wetenschap?

26 februari 2024 geplaatst
29 februari 2024 geüpdatet
Begrippen

Ongeveer twee derde van de wereldbevolking is lactose-intolerant. In Europa ligt dit percentage een stuk lager met 25% [1]. Maar wat is lactose-intolerantie nu precies en nog belangrijker: wat voor invloed heeft het op je voeding en waar moet je rekening mee houden?

pcos

Dit artikel bevat 11 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Inhoudsopgave

  • Wat is een lactose-intolereantie?
  • Diagnose lactose-intolereantie
  • Voeding bij lactose-intolerantie
Lees meer
Neeke Smit
Neeke Smit, BSc. Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Wat is een lactose-intolereantie?
  • Diagnose lactose-intolereantie
  • Voeding bij lactose-intolerantie

Wat is een lactose-intolereantie?

Lactose is een disacharide (koolhydraatvorm) die van nature voorkomt in melk(producten). Lactose wordt in de darmen door lactase gesplitst in glucose en galactose. Vrijwel elke zuigeling heeft bij de geboorte voldoende lactase om de lactose in de moedermelk goed te kunnen verteren. Na het derde levensjaar neemt deze productie geleidelijk af [2].

Wanneer er een tekort is aan lactase komt de lactose grotendeels onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm fermenteren de lactose waardoor gasvorming ontstaat en buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree of winderigheid [3]. Er is een onderscheid te maken in drie vormen van lactose-intolerantie.

  • Primaire lactose-intolerantie is de meest voorkomende vorm. Hierbij neemt de productie van lactase geleidelijk af, tot er op een gegeven moment een tekort ontstaan. Deze dalende productie wordt veroorzaakt door erfelijke factoren en vindt plaats tussen de leeftijd van 2 tot 20 jaar. Er is sprake van primaire lactose-intolerantie als er klachten zijn bij een normale zuivelconsumptie van 1-3 glazen per dag [4][5].
  • Secundaire lactose-intolerantie, ook wel bekend als verworven lactose-intolerantie, ontstaat door beschadigingen van de darmen. Dit kan veroorzaakt zijn door infecties, bestraling, een darmoperatie, coeliakie, virussen, ondervoeding, antibiotica of alcohol. Bij herstel van de darmmucosa komt de lactase-activiteit meestal geheel of gedeeltelijk terug [4].
  • Bij de zeldzame erfelijke vorm van lactose-intolerantie, ook wel congenital lactase defintie genoemd, is lactase vanaf de geboorte afwezig [6]. De aandoening blijft levenslang bestaan en komt vooral voor in Finland. De lactase-activiteit bij deze patiënten is 0-2% bij de geboorte, waardoor zij ook geen moedermelk verdragen. Zonder juiste behandeling kan deze aandoening dodelijk zijn.

Diagnose lactose-intolereantie

Symptomen van lactose-intolerantie zijn:

  • buikpijn,
  • opgeblazen gevoel,
  • misselijkheid,
  • diarree
  • of winderigheid.

Deze klachten worden veroorzaakt door de hoeveelheid onverteerde lactose in de darmen. De diagnose lactose-intolerantie wordt meestal gesteld aan de hand van een waterstof-ademtest.

Lactosebeperkt dieet

Je kunt ook kiezen voor een diagnostisch lactosebeperkt dieet. Hierbij wordt eerst lactose vermeden uit de voeding en daarna opnieuw geïntroduceerd om de diagnose te bevestigen [4]. Een waterstof-ademtest is vaak overbodig omdat de melkconsumptie verlagen of vervangen een simpelere methode is [7]. Een meta-analyse geeft aan dat klinische symptomen (buikpijn, diarree) of zelfrapportage geen betrouwbare meetmethodes zijn voor de diagnose van lactose-intolerantie [8].

Voeding bij lactose-intolerantie

Een lactosebeperkt of lactosevrij dieet is de basis voor de behandeling van lactose-intolerantie [9]. Meestal is het niet nodig om helemaal lactosevrij te eten, maar is er een mate van tolerantie voor lactose.

De meeste mensen kunnen 12 gram lactose verdeeld over de dag goed verdragen [10]. Dit komt neer op 250 ml melk.

Hierbij kan er rekening worden gehouden met de volgende punten:

  • In zure melkproducten zoals yoghurt (6,6 gram) of karnemelk (5,3 gram) zit minder lactose dan in zoete melkproducten zoals halfvolle of volle melk (6,9).
  • In harde kazen zit helemaal geen lactose. In zachte kazen zoals brie (0,2 gram) en smeerkaas (0,5 gram) zit een kleine hoeveelheid lactose per portie.
  • Er kan gekozen worden voor lactosevrije melkdranken of het gebruik van lactosepreparaten die de lactose in melk afbreken.
  • Verdeel de hoeveelheid lactose over de dag en combineer dit bij voorkeur met een maaltijd.
  • Lactose zit ook in producten waarin je het niet verwacht. Bijvoorbeeld koek, soep, vleeswaren, pasta, sausjes, chips en eierkoeken. Zelfs in medicatie (zoals aspirine) en tandpasta zitten soms kleine hoeveelheden lactose verwerkt.
  • Laat niet zomaar alle zuivel weg uit de voeding. Melk en melkproducten leveren namelijk belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B2, vitamine B12, calcium en eiwit. Het is bij een lactosebeperkte voeding belangrijk om deze stoffen voldoende binnen te krijgen [11].

Melkproducten hoeven zeker niet altijd geëlimineerd te worden uit de voeding bij intolerantie [2]. Het is wel belangrijk dat het zeker is dat er daadwerkelijk sprake is van een lactose-intolerantie voordat er voeding geëlimineerd wordt. Dit om tekorten te voorkomen [11]. Denk je dat je intolerant bent? Ga eerst in gesprek met je huisarts.

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp link link gekopieërd!

Bekijk ook...

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Andere top artikelen

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Referenties

[1]

Kranen, van, H.J. (2013). Genetische factoren: Zijn er verschillen tussen Nederland en andere landen? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, 26 september 2013. Geraadpleegd op 8-8-2016 op www.nationaalkompas.nl

[2]

Voedingscentrum (2016) lactose. Geraadpleegd op 8-8-2016 via  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/lactose.aspx

[3]

Suchy, F.J, Brannon, P.M, Carpenter, T.O, et al. (2010) Lactose intolerance and health. National Institutes of Health Consensus Development Conference. Ann Intern Med 2010;152:792-6.

[4]

Heyman, M.B. (2006). Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics (2006), 118; 1279.

[5]

Schaafsma, G. (2008). Lactose and lactose derivatives as bioactive ingredients in human nutrition. International Dairy Journal (2008), 18: 458-465.

[6]

Maag Lever Darm Stichting (2013) Lactose-intolerantie. Geraadpleegd op 8-8-2016 via https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie/

[7]

Lucassen P.L.B.J. et al. (2010) NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid (Eerste herziening). Huisarts Wet (2010), 53 (10): 537-53.

[8]

Jellema, P. et al. (2010). Lactose malabsorption and intolerance: a systematic review on the diagnostic value of gastrointestinal symptoms and self-reported milk intolerance. Q J Med (2010), 103:555–572

[9]

Shaukat A, Levitt MD, Taylor BC, et al.(2010) Systematic review: effective management strategies for lactose intolerance. Ann Intern Med 2010;152:797-803.

[10]

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2010) Scientific Opinion on lactose thresholds in lactose intolerance and galactosaemia. EFSA Journal 2010;8(9):1777. [29 pp.]. Geraadpleegd op 8-8-2016 via http://www.efsa.europa.eu/en/ efsajournal/pub/1777.htm

[11]

Friesland Campina Institute (2016) Werk aan uw gezondheid, lactose-intolerantie.

Lees meer

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact