Inloggen FIT PRO
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT PRO
FIT.nl » Begrippen » Lactose-intolerantie

Niet gecategoriseerd

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie

Ongeveer twee derde van de wereldbevolking is lactose-intolerant. In Europa ligt dit percentage een stuk lager met 25% [1]. Maar wat is lactose-intolerantie nu precies en nog belangrijker: wat voor invloed heeft het op je voeding en waar moet je rekening mee houden?

article references

Dit artikel bevat 11 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

article author

Auteur: Neeke Smit, BSc. Sportdiëtiste & personal coach

article updates

Gepubliceerd: 9 augustus 2016
Laatste update: 10 augustus 2022

twitter facebook whatsapp email

Wat is een lactose-intolereantie?

Lactose is een disacharide (koolhydraatvorm) die van nature voorkomt in melk(producten). Lactose wordt in de darmen door lactase gesplitst in glucose en galactose. Vrijwel elke zuigeling heeft bij de geboorte voldoende lactase om de lactose in de moedermelk goed te kunnen verteren. Na het derde levensjaar neemt deze productie geleidelijk af [2]. Wanneer er een tekort is aan lactase komt de lactose grotendeels onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm fermenteren de lactose waardoor gasvorming ontstaat en buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree of winderigheid [3]. Er is een onderscheid te maken in drie vormen van lactose-intolerantie.

  • Primaire lactose-intolerantie is de meest voorkomende vorm. Hierbij neemt de productie van lactase geleidelijk af, tot er op een gegeven moment een tekort ontstaan. Deze dalende productie wordt veroorzaakt door erfelijke factoren en vindt plaats tussen de leeftijd van 2 tot 20 jaar. Er is sprake van primaire lactose-intolerantie als er klachten zijn bij een normale zuivelconsumptie van 1-3 glazen per dag [4][5].
  • Secundaire lactose-intolerantie, ook wel bekend als verworven lactose-intolerantie, ontstaat door beschadigingen van de darmen. Dit kan veroorzaakt zijn door infecties, bestraling, een darmoperatie, coeliakie, virussen, ondervoeding, antibiotica of alcohol. Bij herstel van de darmmucosa komt de lactase-activiteit meestal geheel of gedeeltelijk terug [4].
  • Bij de zeldzame erfelijke vorm van lactose-intolerantie, ook wel congenital lactase deficiency genoemd, is lactase vanaf de geboorte afwezig [6]. De aandoening blijft levenslang bestaan en komt vooral voor in Finland. De lactase-activiteit bij deze patiënten is 0-2% bij de geboorte, waardoor zij ook geen moedermelk verdragen. Zonder juiste behandeling kan deze aandoening dodelijk zijn.

Diagnose

Symptomen van lactose-intolerantie kunnen buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree of winderigheid zijn. Deze klachten worden veroorzaakt door de hoeveelheid onverteerde lactose in de darmen. De diagnose lactose-intolerantie wordt meestal gesteld aan de hand van een waterstof-ademtest. Men kan ook kiezen voor een diagnostisch lactosebeperkt dieet. Hierbij wordt eerst lactose vermeden uit de voeding en daarna opnieuw geïntroduceerd om de diagnose te bevestigen [4]. Een waterstof-ademtest is vaak overbodig omdat de melkconsumptie verlagen of vervangen een simpelere methode is [7]. Een meta-analyse geeft aan dat klinische symptomen (buikpijn, diarree) of zelfrapportage geen betrouwbare meetmethodes zijn voor de diagnose van lactose-intolerantie [8].

 Voeding bij lactose-intolerantie

Een lactosebeperkt of lactosevrij dieet is de basis voor de behandeling van lactose-intolerantie [9]. Meestal is het niet nodig om helemaal lactosevrij te eten, maar is er een mate van tolerantie voor lactose. De meeste mensen kunnen 12 gram lactose verdeeld over de dag goed verdragen [10]. Dit komt neer op 250 ml melk. Hierbij kan er rekening worden gehouden met de volgende punten:

  • In zure melkproducten zoals yoghurt (6,6 gram) of karnemelk (5,3 gram) zit minder lactose dan in zoete melkproducten zoals halfvolle of volle melk (6,9).
  • In harde kazen zit helemaal geen lactose. In zachte kazen zoals brie (0,2 gram) en smeerkaas (0,5 gram) zit een kleine hoeveelheid lactose per portie.
  • Er kan gekozen worden voor lactosevrije melkdranken of het gebruik van lactosepreparaten die de lactose in melk afbreken.
  • Verdeel de hoeveelheid lactose over de dag en combineer dit bij voorkeur met een maaltijd.
  • Lactose zit ook in producten waarin je het niet verwacht. Bijvoorbeeld koek, soep, vleeswaren, pasta, sausjes, chips en eierkoeken. Zelfs in medicatie (zoals aspirine) en tandpasta zitten soms kleine hoeveelheden lactose verwerkt.
  • Laat niet zomaar alle zuivel weg uit de voeding. Melk en melkproducten leveren namelijk belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B2, vitamine B12, calcium en eiwit. Het is bij een lactosebeperkte voeding belangrijk om deze stoffen voldoende binnen te krijgen [11].

Melkproducten hoeven zeker niet altijd geëlimineerd te worden uit de voeding bij intolerantie [2]. Het is wel belangrijk dat het zeker is dat er daadwerkelijk sprake is van een lactose-intolerantie voordat er voeding geëlimineerd wordt. Dit om tekorten te voorkomen [11]. Denk je dat je intolerant bent? Ga eerst in gesprek met je huisarts.

Andere top artikelen

  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Door: Neeke Smit

  • Vitamine C

    Vitamine C

    Door: Neeke Smit

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Door: Jeroen van der Mark

  • 5-HTP

    5-HTP

    Door: Erik Huizenga

Referenties

[1]

Kranen, van, H.J. (2013). Genetische factoren: Zijn er verschillen tussen Nederland en andere landen? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, 26 september 2013. Geraadpleegd op 8-8-2016 op www.nationaalkompas.nl

[2]

Voedingscentrum (2016) lactose. Geraadpleegd op 8-8-2016 via  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/lactose.aspx

[3]

Suchy, F.J, Brannon, P.M, Carpenter, T.O, et al. (2010) Lactose intolerance and health. National Institutes of Health Consensus Development Conference. Ann Intern Med 2010;152:792-6.

[4]

Heyman, M.B. (2006). Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics (2006), 118; 1279.

[5]

Schaafsma, G. (2008). Lactose and lactose derivatives as bioactive ingredients in human nutrition. International Dairy Journal (2008), 18: 458-465.

[6]

Maag Lever Darm Stichting (2013) Lactose-intolerantie. Geraadpleegd op 8-8-2016 via https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie/

[7]

Lucassen P.L.B.J. et al. (2010) NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid (Eerste herziening). Huisarts Wet (2010), 53 (10): 537-53.

[8]

Jellema, P. et al. (2010). Lactose malabsorption and intolerance: a systematic review on the diagnostic value of gastrointestinal symptoms and self-reported milk intolerance. Q J Med (2010), 103:555–572

[9]

Shaukat A, Levitt MD, Taylor BC, et al.(2010) Systematic review: effective management strategies for lactose intolerance. Ann Intern Med 2010;152:797-803.

[10]

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2010) Scientific Opinion on lactose thresholds in lactose intolerance and galactosaemia. EFSA Journal 2010;8(9):1777. [29 pp.]. Geraadpleegd op 8-8-2016 via http://www.efsa.europa.eu/en/ efsajournal/pub/1777.htm

[11]

Friesland Campina Institute (2016) Werk aan uw gezondheid, lactose-intolerantie.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact