‘Zitten is het nieuwe roken‘, hebben we nu allemaal wel vernomen. Maar is dit echt waar? En kun je lange kantooruren compenseren door regelmatig te sporten? Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht zochten het uit.
Hoe slecht is het om veel te zitten?
Dagelijks te veel zitten is niet heel goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Het wordt dan ook niet voor niets ‘het nieuwe roken’ genoemd. Langdurig zitten vergroot de kans op vroegtijdig overlijden. Als je meer dan 8 uur per dag inactief bent (naast het slapen), dan heb je een 10 tot 27% grotere kans op eerder sterven in vergelijking met mensen die minder dan 4 uur per dag zitten [1].
Mensen die meer dan 11 uur per dag zitten lopen 40% meer kans op verschillende ziektes zoals diabetes mellitus type 2, depressie, kanker, rugklachten, hart- en vaatziekten en overgewicht [1]. Wil je hier meer over weten? Lees hier meer over de nadelen van een inactief bestaan.
Veel sporten compenseert niet!
Bij veel sporters leeft de hoop dat sporten een inactieve levensstijl compenseert. Maar zelfs fitte mensen lopen gezondheidsrisico’s bij te veel zitten. Zo blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek. Ook bij actieve sporters is er een relatie aangetoond tussen sedentair (zittend/passief) gedrag en onder andere diabetes type 2 [1]. Sporten is dus niet de oplossing, je moet over de dag óók veel bewegen.
Hoe beweeg je dan wel voldoende?
Naast voldoende sporten en bewegen is het belangrijk om het zitten zo veel mogelijk te beperken. Alleen al het vervangen van 30 minuten zitten door 30 minuten staan of lopen is beter voor je lijf. Zelfs voor de kantoormensen onder ons is dit mogelijk. Lees hier bijvoorbeeld handige tips om meer en vaker te bewegen.
Kanttekeningen
Er zijn een aantal kanttekeningen bij dit onderzoek te plaatsen waardoor de resultaten met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd moeten worden. Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste:
- De conclusie dat er een oorzaak-gevolgrelatie bestaat tussen zitten en gezondheid, kan niet direct getrokken worden. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat niet alleen beweging, of het gebrek hieraan, invloed heeft op de gezondheid. Het kan ook andersom; dat door ziekte of een slechtere gezondheid mensen juist minder bewegen.
- Tijdens het onderzoek is de mate van hoog intensieve activiteiten gemeten middels stapfrequentie. Dit is een minder precieze methode om de intensiteit van fysieke activiteit te bepalen in vergelijking met andere methodes. Hierdoor kan de activiteit over- of onderschat zijn.
- Door de strenge exclusiecriteria was de studiepopulatie gezonder dan de gemiddelde bevolking. Dat kan leiden tot een onderschatting van de nadelige effecten van weinig bewegen.
- Het onderzoek is niet toepasbaar op iedereen. Dit komt doordat het uitgevoerd is onder mensen van Europese afkomst, waaronder deelnemers met een goed gereguleerde type 2-diabetes.