Ben jij ook zo’n fanatieke vingerknakker en wordt je omgeving hier helemaal gek van? Veel mensen zullen roepen dat je moet stoppen met je vingers te knakken en waarschuwen voor gewrichtsaandoeningen. Toch blijkt het vaak een hardnekkige tic: het verlichtende gevoel van het knakken van je vingers wint het van de eventuele risico’s. Maar hoe groot zijn die risico’s eigenlijk?
Vingers knakken geen directe oorzaak van gewrichtsaandoeningen
Onderzoek geeft aan dat het regelmatig knakken van de vingers waarschijnlijk geen risicofactor is voor het ontstaan van artrose [1]. Deze aandoening ontstaat ten gevolge van slijtage aan het kraakbeen tussen gewrichten. In het betreffende onderzoek werden 135 ostheoarthrose-patiënten en een controlegroep van 80 mensen zónder de aandoening onder de loep genomen. Bij beide groepen lag de leeftijd tussen 50 en 89 jaar en bij hen werd over een periode van 5 jaar röntgenfoto’s genomen van de rechterhand. De prevalentie van artrose bleek gelijk te zijn onder degenen die hun vingers knakken en degenen die dat niet doen.
Donald L. Unger, een medisch dokter uit de Verenigde Staten, voerde een soortgelijk onderzoek bij zichzelf uit [2]. Zijn moeder vertelde hem als kind dat hij zijn vingers niet moest kraken, want daar zou hij de reumatische aandoening ‘artritis’ van krijgen. Hij bewees het tegendeel door zijn hele leven de vingers van zijn linkerhand te knakken en de rechterhand met rust te laten. Er bleek op zijn 83-jarige leeftijd geen verschil te zitten tussen beide handen en de man had dus geen artritis of andere aandoeningen gekregen.
Wat veroorzaakt dan het knakgeluid?
In het gewricht zit een vloeistof die dient als smeermiddel voor een soepele beweging. Door de spanning te verhogen, bijvoorbeeld door de vingers naar achteren te trekken, ontstaat er druk. Als gevolg van deze druk ontsnapt het gas dat opgelost zit in de gewrichtsvloeistof. Dus door de vinger te knakken, ‘knapt’ de lucht er uit: dit veroorzaakt het knakgeluid.
Pijn bij vingers knakken
Voelt het knakken niet goed of doet het zelfs pijn? Wanneer het onvoldoende of geen verlichting geeft, adviseren we je om – afhankelijk van je klachten – naar een manueel therapeut, fysiotherapeut of een chiropractor te gaan. Een manueel therapeut specialiseert zich in het verbeteren van gewrichtsbewegingen; een fysiotherapeut richt zich op bewegingen van gewrichten en spieren; een chiropractor is vooral gespecialiseerd in de bewegingen van de wervelkolom. Deze specialisten kunnen je helpen met het verbeteren van gewrichtsbewegingen en/of vastzittende spieren.
Conclusie: vingers knakken slecht voor je?
Onderzoek van artsen heeft aangetoond dat knakken geen schadelijke gevolgen heeft. Het geluid dat je hoort, zijn ontsnappende gasbelletjes in de gewrichtsvloeistof die loskomen door de spanning die je op het gewrichtskapsel zet. Het zijn géén botten die over elkaar heen schrapen, zoals veel mensen denken. Let dus niet op afkeurende blikken; knak vrolijk door nadat je hebt uitgelegd dat het geen kwaad kan. Knakken is schadeloos, mits je geen pijn ervaart. Voelt het toch niet goed of maak je je zorgen? Ga dan naar een specialist.
Geef een reactie