De zogenaamde slimme weegschaal of smart scale vindt zijn weg naar steeds meer huishoudens. Met zo’n weegschaal kun je naast je gewicht bijvoorbeeld je vetmassa en vetvrije massa meten, en zo bepalen of je in vet bent afgevallen of aangekomen. Maar hoe betrouwbaar zijn zulke weegschalen eigenlijk? Er is onderzoek gedaan naar de nauwkeurigheid van drie verschillende smart weegschalen. Hieruit blijkt dat ze zeker niet in staat bleken om het juiste vetpercentage weer te geven. Hoe zit dit? Dat lees je hieronder.
Slimme weegschaal voor vetpercentage onder de loep
In dit recente cross-sectionele onderzoek is een blik geworpen op drie verschillende ‘slimme’ weegschalen en hun nauwkeurigheid voor het meten van het vetpercentage [1]. De deelnemers bestonden uit ziekenhuispatiënten die op hetzelfde meetmoment werden gewogen middels zo’n slimme weegschaal, en een DEXA-scan die hun vetpercentage in kaart bracht. Van zo’n DEXA-scan is met zekerheid vastgesteld dat deze in staat is om het vetpercentage nauwkeurig weer te geven [2]. DEXA staat voor ‘dual X-ray absorptiometry’, en zoals je wellicht uit de naam kunt opmaken is dit niet bepaald een apparaat dat voor de gemiddelde consument beschikbaar is. Deze kost al snel tienduizenden euro’s.
Maar hoe zit het met de goedkopere smart scales voor consumenten? Deze maken gebruik van een techniek die ‘bioelektrische impedantieanalyse’ (BIA) heet. De meting gebeurt met een elektrisch signaal dat door je lichaam gaat, zonder dat je daar iets van voelt. Uit onderzoek blijkt dat deze technologie betrouwbaar is, maar wel wanneer het goed gebeurt met de juiste apparatuur [3]. Of de BIA-technologie in slimme weegschalen die te koop zijn voor consumenten goed genoeg is, is nu sterk de vraag.
Hieronder alles over het onderzoek naar de betrouwbaarheid van drie van deze weegschalen.
Deze smart scales werden getest…
De onderzoekers vergeleken de metingen van het vetpercentage van drie verschillende merken.
- Ten eerste de BodyPartner van Tefal, die ook in Nederland te koop is. Op hun verkooppagina noemen ze prominent de mogelijkheid om met deze weegschaal je lichaamssamenstelling bij te houden. Wat ze overigens ook koppelen aan goed in je vel komen te zitten. Eigenaardig op zijn minst.
- De tweede weegschaal in dit onderzoek is de DietPack van het Franse merk Terraillon. Deze moet zo’n 200 euro kosten.
- Nummer drie is Body Cardio van Nokia&Withings. Ook deze is in Nederland te koop.
… en zo onnauwkeurig maten de drie weegschalen het vetpercentage
De resultaten van het onderzoek:
- BodyPartner (Tefal): gaf gemiddeld 2,2 kilo minder vetmassa aan, waarbij de helft van de resultaten tussen de 1,3 kilo meer en 5,8 kilo minder lag.
- DietPack (Terraillon): gaf gemiddeld 4,4 kilo minder vetmassa aan, waarbij de helft van de resultaten tussen de 0 kilo en -6,6 kilo minder lag.
- Body Cardio (Nokia&Withings) gaf gemiddeld 3,7 kilo minder vetmassa aan, waarbij de helft van de resultaten tussen de 0,28 kilo meer en 8,03 kilo minder lag.
Conclusie: laat die smart weegschaal voorlopig links liggen
Het moge duidelijk zijn: zo slim zijn deze drie geteste weegschalen helemaal niet! Zie een dergelijke weegschaal puur als een manier om je lichaamsgewicht mee te checken, en niets anders. En laat zeker niet je eigenwaarde of het beeld van je progressie afhangen van een weegschaal die niet eens accuraat is, zoals Tefal je wil doen geloven. Waarom benoemen we dit? We merken meer dan regelmatig dat consumenten na een (waarschijnlijk dus onterecht) tegenvallende meting vervolgens stoppen met hun leefstijlverandering. Zonde! Want een (onbetrouwbare) meting zegt weinig over het proces en de keuzes die je maakt. Die kunnen namelijk helemaal in orde zijn, en daarmee Kijk daarom vooral naar streef gewoontes en staar je niet dood op cijfertjes die soms wat fluctueren. Dit gebeurt namelijk ook met je gewicht.
Wil je jouw vetpercentage meten en verlagen? Zo doe je dat
De meeste mensen kopen zo’n slimme weegschaal om hun vetpercentage mee bij te houden omdat ze willen afvallen. Maar zoals je begrijpt raden wij af om deze metingen te vertrouwen, gezien de forse afwijkingen.
In een eerder artikel over het concept vetpercentage vertelden we je welke methodes de voorkeur hebben boven zo’n smart weegschaal. Het korte antwoord: voor de gemiddelde consument is eigenlijk de enige toegankelijke optie de huidplooimeting. Een huidplooimeting kun je zelf doen of door je coach laten doen. Mits je geen overgewicht hebt, want bij deze groep is deze meting onbetrouwbaar.
De tweede manier die we voorstellen om je voortgang mee bij te houden is het maken van progressiefoto’s. Daarmee krijg je een visueel beeld van je vooruitgang. Dit kan helpen omdat je zo minder focust op het getalletje op de weegschaal, en meer op hoe je kleren zitten.
Hier lees je precies hoe je progressiefoto’s maakt.
In dit artikel leggen we je uit wat het nut is van progressiefoto’s.
Hieronder vertellen we je hoe je vetverlies het beste kunt aanpakken.
Zo verlaag je je vetpercentage
Als het je doel is om je vetpercentage te verlagen en dus af te vallen, volg dan de adviezen uit de onderstaande artikelen:
- 10 tips om je vetpercentage te verlagen
- Het grote FIT Afvallen-dossier: hét stappenplan voor vetverlies, de meest effectieve afslanktips, slanke recepten en onze podcasts over afvallen.
Focus verder vooral op het ontwikkelen van gezond gedrag, en niet op het getal op de weegschaal. Aan dat eerste heb je namelijk veel en veel meer als je gezond wil afvallen en afgevallen wil blijven. De weegschaal kan je slechts vertellen of je lichaamsgewicht hebt verloren, maar niet of dit vet, spier, plas, zweet, poep of iets anders is.
Kun je meer hulp gebruiken bij vetverlies en het vormgeven van een gezondere leefstijl? Bekijk dan ons boek en afslankmethode SLANKER: ons stappenplan voor een fit en slanker lichaam met een op jouw wensen aangepast trainings- en voedingsplan.
Geef een antwoord