FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          Moet ik meer eten op trainingsdagen?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
rijst-eten
FIT.nl Afvallen Nieuwe bereidingswijze halveert calorieën...
Laura Louwes
Auteur: Laura Louwes, MSc.Eindredacteur en gedragswetenschapper
30 apr. 2015 geplaatst
08 feb. 2024 geüpdatet

Afvallen

Nieuwe bereidingswijze halveert calorieën in rijst

Afvallen

Wil je minder calorieën eten maar gek op rijst? Met een simpel trucje kan je de calorieën in rijst halveren. Lees hier hoe!
Laura Louwes
Auteur: Laura Louwes, MSc.Eindredacteur en gedragswetenschapper

Inhoudsopgave

  • Hoe werkt het?
  • Wat denken wij?
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Gek op rijst, maar ben je op dieet? Uit recent onderzoek blijkt dat je met een vrij simpele aanpassing de hoeveelheid calorieën van rijst met de helft kan beperken [1].

Inhoudsopgave

  • Hoe werkt het?
  • Wat denken wij?

Hoe werkt het?

Kort gezegd: kokosolie in combinatie met je rijst kapotkoken. Iets specifieker: je kookt de rijst minstens een half uur met toevoeging van een theelepel kokosolie, waarna je de rijst 12 uur in de koelkast laat staan.

Op haast magische wijze gaat in die 12 uur het aantal calorieën van je pan rijst door de helft. De clou schuilt hem in een spectaculaire stijging van het aandeel resistent zetmeel, ook wel resistant starch of RS genoemd. Dit is een type zetmeel dat niet verteerd kan worden door ons lichaam, omdat de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vertering hier simpelweg geen vat op hebben. De olie die de rijstkorrels binnendringt, zorgt er ook voor dat de rijst slechter verteerbaar wordt. Zodoende zal een deel van de rijst het lichaam onverteerd verlaten. Het mechanisme hierachter schuilt in de trage verteerbaarheid van resistent zetmeel vergeleken met gewoon zetmeel; waar gewoon zetmeel bijna gelijk je lijf verlaat, doet RS er zo’n 7 uur over [2].

Eerder is al onderzoek gedaan naar het effect van de bereidingswijze van zetmeelrijke producten, zoals banaan, rijst en aardappels, op de hoeveelheid resistent zetmeel [3]. Het meeste RS vind je in geroosterde kikkererwten en groene bananen. Het bereiden of rijpen van bananen leidt tot een fikse daling in het aandeel RS. Ook opvallend: in aardappels die voor de tweede keer worden opgewarmd, zit meer RS dan in aardappels die slechts één keer waren opgewarmd.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de bereidingswijze invloed heeft op de verteerbaarheid. Koken en koelen heeft een effect op de moleculaire structuur van koolhydraten en daarmee ook op de wijze waarop het verteerd wordt, blijkt uit een studie die veranderingen liet zien van de glycemische index als gevolg van de bereidingswijze [4]. Nu is het niet geheel toevallig dat RS in staat is tot een verlaging van de GI, waardoor het ervoor zorgt dat je suikerspiegel minder schommelt.

Deze ontdekking heeft vanzelfsprekend veel potentie. Het meer dan halveren van het calorieën is een nuttige bijkomstigheid voor een ieder die op z’n gewicht moet letten. En dat laatste is iets dat ondertussen niet enkel en alleen meer speelt in het Westen, maar ook voor steeds meer inwoners van ontwikkelingslanden ook een interessante ontwikkeling kan zijn. Van groot belang is echter dat de lange bereidingswijze geen negatieve invloed heeft op de voedingswaarde. Onderzoek onder varkens heeft echter aangetoond dat de opname van ijzer, zink en calcium juist wordt verbeterd wanneer het gehalte van RS hoger is [5]. Dit suggereert dat het ‘kapotkoken’ het vitamine- en mineralengehalte juist ten goede komt. Meer onderzoek moet uitwijzen of de bereidingswijze en -duur de voedingswaarde echt niet negatief beïnvloedt.

Wat denken wij?

Het voelt natuurlijk wat onvoorstelbaar dat het aan gort koken van rijst juist de voedingswaarde ten goede komt. Maar onderzoek wijst toch echt deze richting op. De bereidingswijze en -duur heeft invloed op de verteerbaarheid. Om daadwerkelijk vast te stellen dat dit een effectieve methode is om de caloriehoeveelheid te verminderen, moet er meer en uitgebreider onderzoek plaatsvinden. Welke olie zou je moeten gebruiken? Hoe lang moet je aardappels, rijst en pasta koken? Zou je je eten een paar keer moeten laten afkoelen, of het zelfs koud moeten eten? Daarnaast moet er gekeken worden naar in hoeverre er een verandering plaatsvindt van de hoeveelheid opgenomen vitamines en mineralen. Heeft dit lange koken een effect op de voedingswaarde

Laura Louwes
Laura Louwes, MSc.
Eindredacteur en gedragswetenschapper
Laura is eindredacteur bij FIT.nl en auteur van de FIT Methode & SLANKER. Haar fascinatie voor optimaal gezonde voeding en maximaal efficiënt sporten maakt dat ze zonder identiteitsbewijs een flesje wijn niet zomaar meekrijgt. Haar passies zijn onder andere hardlopen, gewichten tillen, Muay Thai-boksen, koffie en veganistische baksels maken (en uiteraard eten). Bekijk hier het hele team. Lees meer

Referenties

[1]

Congress: Rice (Oryza sativa L.) resistant starch and novel processing methods to increase resistant starch concentration

[2]

Sajilata, M.G., Singhal, R.S., Kulkarni, P.R. (2006). Resistent Starch: a review. Comprehensive reviews in food science and food safety, 5: 1-17.

[3]

Muir, J.G. & 0 ‘Dea, K. (1992). Measurement of resistant starch: factors affecting the amount of starch escaping digestion in vitro. American Journal of Clinical Nutrition, 6:123-7.

[4]

Burton, P., & Lightowler, H. J. (2008). The impact of freezing and toasting on the glycaemic response of white bread. European Journal of Clinical Nutrition, 62(5), 594-599.

[5]

Morais M.B., Feste A., Miller R.G., Lifichitz C.H. (1996). Effect of resistant starch and digestible starch on intestinal absorption of calcium, iron and zinc in infant pigs. Paediatric Research, 39(5):872–6.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

    Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

    Meer informatie
  • Gewichtsklassen: alle belangrijke informatie en advies

    Gewichtsklassen: alle belangrijke informatie en advies

    Meer informatie
  • Is op gewicht blijven lastiger als je ouder wordt?

    Is op gewicht blijven lastiger als je ouder wordt?

    Meer informatie
  • Hoeveel gewicht kun je verliezen in één jaar?

    Hoeveel gewicht kun je verliezen in één jaar?

    Meer informatie

Reacties/Reviews

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

  1. Melene zegt

    23 september 2015 om 12:30

    In deze video bespreekt een bekende fitness guru over dit topic en zij komt tot de conclusie dat het uiteindelijk niet veel scheelt, misschien wel interessant 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=1CBM4FXSfkk

    Beantwoorden

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact