FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Wat is een realistisch transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
low carb fat
FIT.nl Afvallen Low carb of low...
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
09 nov. 2020 geplaatst
18 jun. 2022 geüpdatet

Afvallen

Low carb of low fat: wat is beter?

Afvallen

Wat is een beter dieet: low carb of low fat? Diëtist Neeke zocht het uit. In dit artikel vind je het antwoord!
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Gewichtsverlies: low carb vs. low fat dieet
  • Gezondheid
  • Mortaliteit
  • Kwaliteit versus kwantiteit belangrijker dan low carb of low fat
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Er zijn twee soorten diëten die in de loop der jaren erg populair zijn gebleven: low carb en low fat. Oftewel de koolhydraatarme diëten en de vetarme diëten. Beide beloven ze hetzelfde: gewichtsafname en verbetering van je gezondheid. Maar wat is nu beter? Minder koolhydraten of minder vetten? Ik zocht het voor jullie uit. 

Wat beter is, is natuurlijk vooral afhankelijk van wat je doel is. Mogelijk is een van de twee diëten meer geschikt om af te vallen, maar minder geschikt voor je gezondheid. Daarom heb ik de diëten vergeleken op basis van verschillende onderdelen. Namelijk gewichtsverlies, gezondheid en mortaliteit.

Inhoudsopgave

  • Gewichtsverlies: low carb vs. low fat dieet
  • Gezondheid
  • Mortaliteit
  • Kwaliteit versus kwantiteit belangrijker dan low carb of low fat

Gewichtsverlies: low carb vs. low fat dieet

Stel dat je graag wilt afvallen. Kan je dan beter een koolhydraatarm of vetarm dieet volgen? Welk dieet zorgt ervoor dat je het meeste gewicht verliest? Er zijn veel onderzoeken gedaan naar dit onderwerp. Helaas spreken deze onderzoeken elkaar vaak tegen. Sommige onderzoeken geven aan dat je met een koolhydraatarm dieet het meeste gewicht verliest [1][2]. Terwijl andere onderzoeken een vetarm dieet als effectiever beoordelen [3][4] . En dan zijn er nog tal van onderzoeken die aangeven dat er geen verschil is [5][6][7][8][9][10].

Waardoor komt dit verschil?

Dat is vooralsnog onduidelijk. Onderzoekers denken dat insulinegevoeligheid of bepaalde genetische componenten invloed kunnen hebben op het gewichtsverloop bij deze diëten [11,12]. Dus dat bepaalde groepen beter afvallen door een koolhydraatarm dieet, terwijl anderen beter reageren op een vetarm dieet. Een grote studie waarbij 609 deelnemers voor 12 maanden een dieet volgden onderzocht deze theorie. Hierbij volgde een groep een koolhydraatarm dieet en de andere groep een vetarm dieet. Daarbij kregen ze het advies vooral voor onbewerkte producten te kiezen en niet voor light of vetarme junkfood [5].

Allereerst was er ook bij deze studie tussen beide groepen geen significant verschil wat betreft gewichtsverlies. Maar ook verschillen in genotype of insulinegevoeligheid hadden geen invloed op het gewichtsverloop. Het lijkt er dus op dat noch de genotypen die tijdens deze studie onderzocht zijn, noch de hoeveelheid insuline die geproduceerd wordt invloed heeft op het gewichtsverloop bij een vetarm of koolhydraatarm dieet. Ook kijkend naar het aspect van gezondheid waren er geen verschillen te zien, maar hier ga ik zo dieper op in.

Toch is verder onderzoek naar dit onderwerp belangrijk. De onderzoekers hebben bijvoorbeeld niet alle genetische factoren mee kunnen nemen. Daarnaast kan het feit dat bij beide diëten deelnemers gezonder gingen eten ook invloed hebben gehad op de uitkomst. Bij het volgen van een vetarm dieet rijk aan frisdrank en witmeelproducten had insulineresistentie bijvoorbeeld mogelijk wel een effect gehad op het gewichtsverloop. Mogelijk heeft de keuze van producten dus ook invloed op het resultaat van het dieet. En niet alleen het beperken van de koolhydraten of vetten.

Therapietrouw: low carb vs. low fat

Er was naast de meetuitkomsten nog een belangrijk punt wat opviel bij deze studie. Namelijk hoe goed de deelnemers de adviezen opvolgden. Ofwel de therapietrouw. Alle deelnemers in de vetarme groep kregen het advies om de eerste twee maanden minder dan 20 gram vet per dag binnen te krijgen. De koolhydraatgroep mocht deze twee maanden maximaal 20 gram koolhydraten per dag tot zich nemen. Daarna werd deze hoeveelheid opgehoogd tot een niveau waarbij de deelnemers dit op de lange termijn konden volhouden. De grote meerderheid van de groep kon deze lage niveaus van vetten of koolhydraten niet vasthouden. Uiteindelijk at de vetarme groep 57 gram vet per dag en de koolhydraatarme groep 132 gram koolhydraten per dag [5].

Dus al zou een van de twee diëten beter zijn voor gewichtsverlies, dan is het maar de vraag of dit ook geldt voor de lange termijn. Uiteindelijk is een dieet dat je op de lange termijn kan volhouden het beste dieet. Lees meer hierover in dit artikel.

Gezondheid

Hoe zit het dan met de invloed van deze diëten op onze gezondheid? Denk bijvoorbeeld aan het vetpercentage, de taille-omvang, bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegels. Zoals ik net al aangaf was er bij het eerdere onderzoek geen verschil gevonden tussen beide diëten. Allebei de groepen zagen een verbetering van deze factoren. Maar het ene dieet was niet beter dan de ander. Wat wel opviel is dat de vetarme groep een grotere afname had van het ongezonde LDL-cholesterol. De koolhydraatarme groep zag daarentegen een flinke stijging van het gezonde HDL-cholesterol en een afname van triglyceriden [5].

Er zijn naar dit onderwerp ook tal van andere onderzoeken uitgevoerd. Over het algemeen laten deze onderzoeken verschillende voordelen zien voor beide diëten. Net als bovenstaand onderzoek aangaf lijkt een koolhydraatarm dieet een groter effect te hebben op de verlaging van de triglyceriden. Maar draagt het dus minder bij aan een afname van het LDL-cholesterol in vergelijking met een vetarm dieet [13][14]. Voor de algehele gezondheid lijkt er vooralsnog geen verschil te zijn.

Bij veel van deze onderzoeken wordt gekeken naar de kwantiteit in plaats van de kwaliteit. Dus: hoeveel koolhydraten of vetten worden er gegeten? Niet waar deze voedingsstoffen uit gehaald worden. Toch zijn er ook steeds meer onderzoeken die naar de kwaliteit kijken. En de uitkomsten hiervan zijn zeker interessant.

Kwaliteit koolhydraten

Als we het hebben over de kwaliteit van koolhydraten kan je kijken naar vier punten.

  • De voedselbron zelf. Zijn dit hoogwaardige producten zoals volkorenproducten, peulvruchten en fruit?
  • Een lage glycemische index en glycemische lading.
  • Rijk aan voedingsvezels.
  • Laag in suikers.

Het lijkt er sterk op dat een eetpatroon rijk aan koolhydraten kan bijdragen aan de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Mits er gekeken wordt naar de kwaliteit van de koolhydraatbron met betrekking tot bovenstaande punten [15]. Het zou bijvoorbeeld leiden tot een verbeterde bloedsuikerspiegel, cholesterolwaardes en bloeddruk. Hoge innames van volkorenproducten, peulvruchten en fruit lijken samen te hangen met een afname van hart- en vaatziekten, diabetes en mortaliteit [16][17][18][19][20][21][22][23][24].

Kwaliteit vetten

Bij vetten kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende soorten vet, grofweg verdeeld in verzadigd vet en onverzadigd vet. Vroeger waren diëten voornamelijk gericht op het verminderen van de vetinname. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gekeken naar de kwaliteit van de vetten, ofwel het soort vet, en het effect hiervan op de gezondheid.

Er is veel discussie over of verzadigd vet nu wel of niet slecht voor je is. Een systematische review waarbij in totaal 607 onderzoeken over dit onderwerp werden meegenomen gaf het volgende aan: “er is overtuigend bewijs gevonden dat een gedeeltelijke vervanging van verzadigd vet door meervoudig of enkelvoudig onverzadigd vet het LDL- en totaal cholesterol verlaagt”. Een gedeeltelijke vervanging van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet lijkt ook het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, vooral bij mannen. Met betrekking tot de invloed van vetinname op de ontwikkeling van diabetes type 2, verschillende soorten kanker en bloeddruk was helaas niet voldoende overtuigend bewijs te vinden. Hier moet dus meer onderzoek naar gedaan worden [25].

Mortaliteit

Als we het over mortaliteit hebben, hebben we het over de sterfte in een bepaalde periode van een bepaalde groep. Door te kijken naar de mortaliteit kan je bijvoorbeeld vergelijken of er meer sterfte in een bepaalde periode is in een groep die vetarm eet in vergelijking met een groep die in diezelfde periode koolhydraatarm eet. Oftewel, heb je meer kans om te overlijden als je een van deze diëten volgt?

Een groot onderzoek onder 37.233 volwassenen laat zien dat er in het algemeen geen verschil is tussen de totale sterfte bij mensen die koolhydraatarm of vetarm eten. Maar er was wel een verschil te vinden in of deze mensen een gezond of ongezond dieet volgden. Een koolhydraatarm dieet waarbij vooral ongezonde koolhydraatbronnen werden geminderd en meer gezonde vetten en plantaardige eiwitten werden gegeten hing samen met een lagere totale mortaliteit. En dit gold ook voor gezonde vetarme diëten met lagere hoeveelheden verzadigd vet en grotere hoeveelheden hoogwaardige koolhydraten en plantaardig eiwit.

Kortom, de mortaliteit hing niet zozeer samen met het soort dieet, maar wel de kwaliteit van het dieet [26].

Kwaliteit versus kwantiteit belangrijker dan low carb of low fat

Zoals in bovenstaande punten al meerdere keren voorbij kwam lijkt de kwaliteit van de voeding een grote rol te spelen in het effect van het dieet, of dit nu low carb of low fat is. Daarbij is het nog het allerbelangrijkst dat je een dieet volgt dat je op de lange termijn kan volhouden. Focus je daarom vooral op een gezonder eetpatroon. Een eetpatroon rijk aan vezels, onverzadigde vetten, plantaardige eiwitten en laag in suikers en verzadigd vet.

Vervang je witmeelproducten door volkoren producten, neem vaker peulvruchten en vette vis en minder vaak vet vlees. Laat bewerkte voedingsmiddelen en snacks zo veel mogelijk staan en kies voor fruit en noten als tussendoortje. Als je dit soort stappen op de lange termijn volhoudt zal je waarschijnlijk meer profijt hebben dan het kort volgen van een streng low carb of low fat dieet. En daar zal het je waarschijnlijk uiteindelijk om te doen zijn: blijvend gewichtsverlies!

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Sartorius, K., Sartorius, B., Madiba, T. E., & Stefan, C. (2018). Does high-carbohydrate intake lead to increased risk of obesity? A systematic review and meta-analysis. BMJ open, 8(2), e018449.

[2]

Sackner-Bernstein, J., Kanter, D., & Kaul, S. (2015). Dietary intervention for overweight and obese adults: comparison of low-carbohydrate and low-fat diets. A meta-analysis. PloS one, 10(10), e0139817.

[3]

Foster, G. D., Wyatt, H. R., Hill, J. O., Makris, A. P., Rosenbaum, D. L., Brill, C., … & Zemel, B. (2010). Weight and metabolic outcomes after 2 years on a low-carbohydrate versus low-fat diet: a randomized trial. Annals of internal medicine, 153(3), 147-157.

[4]

Hall, K. D., & Guo, J. (2017). Obesity energetics: body weight regulation and the effects of diet composition. Gastroenterology, 152(7), 1718-1727.

[5]

Gardner, C. D., Trepanowski, J. F., Del Gobbo, L. C., Hauser, M. E., Rigdon, J., Ioannidis, J. P., … & King, A. C. (2018). Effect of low-fat vs low-carbohydrate diet on 12-month weight loss in overweight adults and the association with genotype pattern or insulin secretion: the DIETFITS randomized clinical trial. Jama, 319(7), 667-679.

[6]

Sacks, F. M., Bray, G. A., Carey, V. J., Smith, S. R., Ryan, D. H., Anton, S. D., … & Leboff, M. S. (2009). Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates. New England Journal of Medicine, 360(9), 859-873.

[7]

Johnston, B. C., Kanters, S., Bandayrel, K., Wu, P., Naji, F., Siemieniuk, R. A., … & Jansen, J. P. (2014). Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis. Jama, 312(9), 923-933.

[8]

Gow, M. L., Ho, M., Burrows, T. L., Baur, L. A., Stewart, L., Hutchesson, M. J., … & Garnett, S. P. (2014). Impact of dietary macronutrient distribution on BMI and cardiometabolic outcomes in overweight and obese children and adolescents: a systematic review. Nutrition reviews, 72(7), 453-470.

[9]

Bueno, N. B., de Melo, I. S. V., de Oliveira, S. L., & da Rocha Ataide, T. (2013). Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 110(7), 1178-1187.

[10]

Hu, T., Mills, K. T., Yao, L., Demanelis, K., Eloustaz, M., Yancy Jr, W. S., … & Bazzano, L. A. (2012). Effects of low-carbohydrate diets versus low-fat diets on metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American journal of epidemiology, 176(suppl_7), S44-S54.

[11]

Pittas, A. G., Das, S. K., Hajduk, C. L., Golden, J., Saltzman, E., Stark, P. C., … & Roberts, S. B. (2005). A low-glycemic load diet facilitates greater weight loss in overweight adults with high insulin secretion but not in overweight adults with low insulin secretion in the CALERIE Trial. Diabetes care, 28(12), 2939-2941.

[12]

Qi, Q., Bray, G. A., Smith, S. R., Hu, F. B., Sacks, F. M., & Qi, L. (2011). Insulin receptor substrate 1 gene variation modifies insulin resistance response to weight-loss diets in a 2-year randomized trial: the Preventing Overweight Using Novel Dietary Strategies (POUNDS LOST) trial. Circulation, 124(5), 563-571.

[13]

Rosenbaum, M., Hall, K. D., Guo, J., Ravussin, E., Mayer, L. S., Reitman, M. L., … & Leibel, R. L. (2019). Glucose and lipid homeostasis and inflammation in humans following an isocaloric ketogenic diet. Obesity, 27(6), 971-981.

[14]

Sackner-Bernstein, J., Kanter, D., & Kaul, S. (2015). Dietary intervention for overweight and obese adults: comparison of low-carbohydrate and low-fat diets. A meta-analysis. PloS one, 10(10), e0139817.

[15]

Sievenpiper, J. L. (2020). Low-carbohydrate diets and cardiometabolic health: the importance of carbohydrate quality over quantity. Nutrition Reviews, 78(Supplement_1), 69-77.

[16]

Viguiliouk, E., Mejia, S. B., Kendall, C. W., & Sievenpiper, J. L. (2017). Can pulses play a role in improving cardiometabolic health? Evidence from systematic reviews and meta‐analyses. Annals of the New York Academy of Sciences, 1392(1), 43.

[17]

Kim, S. J., De Souza, R. J., Choo, V. L., Ha, V., Cozma, A. I., Chiavaroli, L., … & Leiter, L. A. (2016). Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 103(5), 1213-1223.

[18]

Li, S. S., Kendall, C. W., de Souza, R. J., Jayalath, V. H., Cozma, A. I., Ha, V., … & Leiter, L. A. (2014). Dietary pulses, satiety and food intake: a systematic review and meta‐analysis of acute feeding trials. Obesity, 22(8), 1773-1780.

[19]

Ha, V., Sievenpiper, J. L., De Souza, R. J., Jayalath, V. H., Mirrahimi, A., Agarwal, A., … & Bernstein, A. M. (2014). Effect of dietary pulse intake on established therapeutic lipid targets for cardiovascular risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Cmaj, 186(8), E252-E262.

[20]

Jayalath, V. H., De Souza, R. J., Sievenpiper, J. L., Ha, V., Chiavaroli, L., Mirrahimi, A., … & Vuksan, V. (2014). Effect of dietary pulses on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials. American journal of hypertension, 27(1), 56-64.

[21]

Sievenpiper, J. L., Kendall, C. W. C., Esfahani, A., Wong, J. M. W., Carleton, A. J., Jiang, H. Y., … & Jenkins, D. J. A. (2009). Effect of non-oil-seed pulses on glycaemic control: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled experimental trials in people with and without diabetes.

[22]

Schwingshackl, L., Hoffmann, G., Lampousi, A. M., Knüppel, S., Iqbal, K., Schwedhelm, C., … & Boeing, H. (2017). Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of prospective studies.

[23]

Aune, D., Keum, N., Giovannucci, E., Fadnes, L. T., Boffetta, P., Greenwood, D. C., … & Norat, T. (2016). Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. bmj, 353.

[24]

Reynolds, A., Mann, J., Cummings, J., Winter, N., Mete, E., & Te Morenga, L. (2019). Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet, 393(10170), 434-445.

[25]

Schwab, U., Lauritzen, L., Tholstrup, T., Haldorsson, T. I., Riserus, U., Uusitupa, M., & Becker, W. (2014). Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic review. Food & nutrition research, 58(1), 25145.

[26]

Shan, Z., Guo, Y., Hu, F. B., Liu, L., & Qi, Q. (2020). Association of low-carbohydrate and low-fat diets with mortality among US adults. JAMA Internal Medicine, 180(4), 513-523.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Onderzoek: Helpt een slimme vork om makkelijker af te vallen?

    Onderzoek: Helpt een slimme vork om makkelijker af te vallen?

    Meer informatie
  • Helpen eetlustremmers om af te vallen?

    Helpen eetlustremmers om af te vallen?

    Meer informatie
  • Helpt meer bewegen om minder te eten?

    Helpt meer bewegen om minder te eten?

    Meer informatie
  • Wat is het nut van een progressiefoto?

    Wat is het nut van een progressiefoto?

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact