Denk je aan een ziekenhuis, dan denk je aan gezondheidsprofessionals die zich inzetten voor jouw welzijn. Een ziekenhuisdieet zou dan toch ook wel goed voor je zijn. Toch?
Wat is het ziekenhuisdieet?
Een belangrijke vraag om te beantwoorden. Want je kan pas beoordelen of een dieet gezond is als je weet wat het dieet inhoudt. Maar dit is ook meteen een lastige vraag om te beantwoorden. Google op het woord “ziekenhuisdieet” en de zoekresultaten vliegen je om de oren. Maar deze resultaten geven geen eenduidig advies. Daarnaast is er ook geen officiële bedenker of auteur over dit dieet te vinden. Ook via wetenschappelijke literatuur kon ik geen informatie vinden over het ziekenhuisdieet via PubMed of Scholar.
Wel hadden de meeste bronnen en aanbieders van dit dieet iets gemeen. Het ziekenhuisdieet is een crashdieet. Waarbij je heel snel flink wat kilo’s zou moeten verliezen. Dit zou ook het originele idee zijn van het ziekenhuisdieet. Om mensen snel te laten afvallen voor een chirurgische ingreep. Waardoor de risico’s kleiner zouden worden. Tegenwoordig wordt het ziekenhuisdieet vooral gebruikt om snel een aantal kilo te verliezen. Bijvoorbeeld voor een bruiloft. Of om nog even snel wat kilo’s kwijt te raken voor een strandvakantie.
Met het ziekenhuisdieet zorg je er vooral voor dat je weinig calorieën binnenkrijgt. Zo rond de 800-1000 kcal. Hierdoor creëer je een negatieve energiebalans en gaat je lichaam reserves aanspreken. En zo val je af. Omdat het tekort erg groot is, val je ook nog eens sneller af.
Hoe ziet het ziekenhuisdieet eruit?
Er zijn verschillende schema’s te vinden als je zoekt naar het ziekenhuisdieet. Een voorbeeld van hoe een dag eruit kan zien is als volgt:
- Ontbijt: 1 sinaasappel of grapefruit met 1 beschuit of geroosterde boterham en koffie of thee zonder melk en suiker.
- Lunch: 1 sinaasappel of grapefruit met 2 beschuiten of geroosterde boterhammen, 2 bekers yoghurt en een ei.
- Avondeten: 2 tomaten, 2 eieren, 1 beker yoghurt, 2 beschuiten of geroosterde boterhammen en een halve krop sla.
In het weekend mag je vaak eten zoals gewend.
Is het ziekenhuisdieet gezond?
Het ziekenhuisdieet heeft verschillende voordelen. Het geeft snel resultaat, mits je het goed opvolgt. Er worden alledaagse producten geadviseerd, die je gewoon in de supermarkt kan halen en het kost niet veel geld. Maar is het ook gezond en effectief?
Het ziekenhuisdieet is een crashdieet. En crashdiëten zijn in principe niet gezond. Je hebt namelijk een groot risico op voedingstekorten als je dit langere tijd doet. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen met zo’n energiebeperkt dieet. Nu is het ziekenhuisdieet ook niet gemaakt om langere tijd te volgen.
Maar het snel afvallen kan ook andere nadelen hebben. Zo spreekt je lichaam niet alleen vetmassa aan maar zal je ook spiermassa verliezen. Verder zal je tijdens het volgen van dit dieet al meteen verschillende klachten kunnen krijgen. Denk aan een groot hongergevoel, hoofdpijn, lusteloosheid, een slap gevoel en vermoeidheid. Crash diëten kunnen daarnaast ook een jojo-effect in de hand werken. Na het stoppen met dit dieet zullen de verloren kilo’s snel weer terugkomen.
Ons advies
Houd je niet bezig met diëten, maar richt je op een gezonde leefstijl. De kilo’s vliegen er misschien niet meteen af. Maar het geeft je wel een beter resultaat op de lange termijn. Terwijl je ondertussen ook gewoon goed voor je lichaam zorgt door het te geven wat het nodig heeft. Moet je snel afvallen voor een ingreep of operatie? Zorg er dan voor dat je begeleiding krijgt van een diëtist. Die je kan helpen op een verantwoorde manier die kilo’s kwijt te raken. En om vervolgens te werken aan een gezond eetpatroon, zodat die kilo’s er ook af blijven.