FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
gezond-barbeque
FIT.nl Voeding Tips om gezonder te...
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
22 jun. 2017 geplaatst
24 mei. 2022 geüpdatet

Voeding

Tips om gezonder te barbecueën

Voeding

Op deze pagina vind je informatie hoe je gezond kan barbecuen. Lees hier waar je op moet letten op een zomerse dag als je gaat barbecuen.
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Voorkom een voedselvergiftiging
  • Zwart vlees
  • Slank en gezond barbecuen
  • Gezonde recepten voor de barbecue
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Spiezen in de lucht! Het barbecueseizoen is weer aangebroken! Hoog tijd dus voor wat handige tips voor een gezonde barbecue. Waar moet je bijvoorbeeld op letten als je wilt afvallen? En hoe voorkom je een voedselvergiftiging? In dit artikel geef ik tips hoe je gezond kunt barbecuen + 3 handige simpele caloriearme bbq-recepten. 

Inhoudsopgave

  • Voorkom een voedselvergiftiging
  • Zwart vlees
  • Slank en gezond barbecuen
  • Gezonde recepten voor de barbecue

Voorkom een voedselvergiftiging

De helft van de Nederlanders loopt risico op een voedselvergiftiging of infectie na een barbecue [1]. Dit heeft te maken met de hogere temperaturen waarin het vlees verkeert alvorens het op de barbecue wordt gelegd. Bacteriën die voorkomen op vlees, kip of vis vermenigvuldigen zich snel bij een temperatuur boven de 10 °C. Haal daarom de producten pas op het laatste moment uit de koelkast. Je kan er ook voor kiezen om voorgegaard vlees te kopen. Gebruik je toch liever rauw vlees? Gaar kip en grote stukken vlees eerst voor. En het belangrijkste: zorg er uiteraard voor dat je vlees goed gaar is! Behoed je daarnaast voor kruisbesmetting. Er kunnen door contact met het rauwe vlees bacteriën terechtkomen op andere etenswaren, of op je bord of bestek. Gebruik daarom verschillende borden en apart bestek voor rauwe versus gare producten [2]. En natuurlijk kun je heel makkelijk een voedselvergiftiging voorkomen door geen vlees of andere dierlijke producten te gebruiken. Ook met vleesvervangers kun je zo prima gezond barbecuen. 

Zwart vlees

Naast het feit dat verkoold vlees niet al te lekker is, is het ook ongezond om te eten. Dit zwarte vlees bevat namelijk PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn [3]. De beste manier om te voorkomen dat je vlees verbrandt, is gewoon even wachten met het vlees op de barbecue te gooien. Idealiter leg je het vlees pas op de grill wanneer de kolen met een laagje witte as zijn bedekt en er geen vlammen meer te zien zijn. Zorg er daarnaast voor dat de afstand tussen het rooster en de kolen ongeveer 25 tot 40 cm bedraagt, en keer het vlees regelmatig om. Niet alleen zwart vlees, maar ook verbrand vet dat uit het vlees druipt kan schadelijk zijn. Wees daarom matig met vette ingrediënten en dep gemarineerd vlees voor het roosteren even droog. Dit voorkomt dat vet uit het vlees druppelt en er schadelijke stoffen ontstaan [2].

Slank en gezond barbecuen

Het lijkt bijna onmogelijk, maar toch kan het: op je voeding letten tijdens het barbecuen en deze gezond houden. Hieronder een aantal tips voor een ‘magere’ en gezonde barbecue.

Begin niet hongerig aan een barbecue

Na het aansteken van de barbecue duurt het zo een half uur voordat het vlees gaar is, of überhaupt op de barbecue ligt. Voordat je er erg in hebt, heb je je in de tussentijd tegoed gedaan aan een grote hoeveelheid stokbrood (met kruidenboter) en salades. Om dit te voorkomen, kan je er het beste voor zorgen niet hongerig naar een barbecue te gaan. Neem een verantwoord tussendoortje en laat de grote hoeveelheden stokbrood en sausrijke salades voor wat ze zijn.

Schep 1 keer op

Tijdens een gewone maaltijd schep je ook niet constant op, zeker niet wanneer je op de calorieën wilt letten. Doe dit dus ook niet tijdens de barbecue. Schep één keer je bord vol en geniet hiervan. Neem als toetje iets met fruit in plaats van ijs. Op deze manier krijg je al een stuk minder calorieën binnen.

Gebruik mager vlees of vis of een vleesvervanger

Eigenlijk is barbecuen ongeveer hetzelfde als grillen: een magere bereidingswijze. Gezond barbecuen is dus in theorie heel simpel. Vooral calorieënbommen zijn de vette vleessoorten die op de meeste barbecues te vinden zijn: worstjes, speklappen en hamburgers. Gebruik hiervoor in plaats mager vlees zoals biefstuk, varkenshaas of kipfilet. Ook vis kan prima op de barbecue. Je kan ervoor kiezen vis in zijn geheel op de barbecue te leggen of een pakketje te maken met groenten en kruiden in aluminiumfolie. Ook hierbij geldt: kies voor de magere variant. Je kunt ook voor een lekkere vleesvervanger gaan. Tegenwoordig is er zó veel keus, en qua smaak doen ze echt niet onder voor een stukje dier. Bekijk het etiket van de verpakking om jezelf ervan te verzekeren dat je voor een slanke optie gaat.

Veel groente en fruit maken een barbecue makkelijk gezond

De richtlijnen betreffende de hoeveelheid groente en fruit die je op een dag nodig hebt, zijn onlangs naar boven bijgesteld. Reden dus om meer groente en fruit te eten. Fruit kan je prima bereiden op de barbecue, of gewoon als bijgerecht serveren. En uiteraard is het ook lekker als toetje. Groenten passen ook goed bij de barbecue, zowel erop en als bijgerecht. Daarmee kun je dus heel gemakkelijk gezond barbecuen. Gegrilde groenten zijn erg lekker en bevatten daarnaast weinig calorieën. Maïs en courgette kan je bijvoorbeeld prima in zijn geheel op de barbecue leggen, en andere groenten kan je net als de vis klaarmaken in een pakketje. Of maak een kleurrijk spiesje met je favoriete groenten – of fruit natuurlijk

Kies de magere sauzen

Iets wat onlosmakelijk is verbonden met barbecuen zijn sauzen. Je hoeft deze niet geheel te vermijden voor een gezonde barbecue. Over het algemeen bevatten rode sauzen (ketchup of curry) minder vet dan witte sauzen (zoals mayonaise). Rode sauzen bevatten daarentegen wel meer suikers. Pas op met pindasaus; dit is namelijk erg calorierijk. Wat je wel kan doen, is zelf sauzen maken op basis van yoghurt of kwark. Maak bijvoorbeeld zelf tzaziki van kwark, knoflook en komkommer.

Drink voldoende

En dan doel ik natuurlijk niet op alcohol. Tijdens een barbecue worden vaak vele biertjes en wijntjes genuttigd – die de nodige calorieën leveren. Houd het bij één of twee glazen en ga daarna over op water.

Gezonde recepten voor de barbecue

Groentespies

  • 1 aubergine, in dobbelstenen
  • 1 bakje Romaatjes (250 g)
  • 1 doosje champignons (250 g), schoongemaakt
  • 2 zakjes rozemarijn (a 15 g)
  • 2 eetlepels olie

Kook de blokjes aubergine 2 minuten in ruim kokend water. Laat ze afkoelen en dep ze droog met keukenpapier. Doorboor de groenten één voor één met een barbecuespies. Rijg de blokjes aubergine, de tomaatjes en de champignons om en om aan de takjes rozemarijn. Bestrijk de spiesjes dun met olie en breng ze op smaak met zout en (versgemalen) peper. Grill de groentespiesen in 5-8 minuten bruin en gaar [4].

Kabeljauwpakketje

  • 400 g kabeljauwfilet (diepvries, 4 blokken)
  • 2 eetlepels groene Thaise currypasta
  • 2 eetlepels olie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 limoen, in 4 parten

Laat de kabeljauwfilet (in de magnetron) ontdooien en dep met keukenpapier droog. Roer in een kom groene curry, olie en sjalot door elkaar. Wentel voorzichtig de vis door de curry. Leg elk blok vis in het midden van een vel aluminiumfolie. Verdeel rest van het currymengsel erover. Foliepakketjes dichtvouwen en op het barbecuerooster leggen. De vis wordt in 10-12 min. gaar. Aan tafel kan je er nog partjes limoen boven uitknijpen [5].

Geroosterde fruitspies

  • 4 aardbeien
  • 4 stukken watermeloen
  • 4 stukken ananas
  • 4 partjes sinaasappels
  • 2 kiwi’s in stukjes
  • 8 eetlepels honing

Rijg de stukken fruit aan een spies en bedruip elke spies aan alle kanten met 2 eetlepels honing. Leg de spiesen op de barbecue en blijf deze draaien voor ongeveer 5 minuten, totdat ze geroosterd zijn en een lichtbruine kleur hebben gekregen van de gekarameliseerde honing [6].

Ook op zoek naar andere gezonde recepten voor de barbecue? Bekijk dan al onze gezonde recepten op de volgende pagina.

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Kassa (2005) Kans op voedselvergiftiging bij barbecue groot. http://kassa.vara.nl/actueel/dossiers/artikel/dossier/493019/?tx_varakassanews%5Bdossier%5D=359&cHash=015b63ae00

[2]

Voedingscentrum (d.o) Barbecue. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/barbecue.aspx 

[3]

Voedingcentrum (d.o) PAK’s. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/paks.aspx

[4]

Allerhande (2014) Groentespiesen vegetarisch. http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R434734/groentespiesen-vegetarisch

[5]

Allerhande (2014) Kabeljauwpakketje met groene curry. http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R189760/kabeljauwpakketjes-met-groene-curry

[6]

Auteur onbekend (2013) 10 keer zelf prikken en rijgen voor een barbecue avontuur. http://www.lekkertafelen.nl/specials/10-keer-zelf-prikken-en-rijgen-voor-een-barbecue-avontuur/

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

    Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

    Meer informatie
  • Is aspartaam gezond?

    Is aspartaam gezond?

    Meer informatie
  • The Planetary Health Diet: gezond én duurzaam eten

    The Planetary Health Diet: gezond én duurzaam eten

    Meer informatie
  • Is eten opwarmen in de magnetron ongezond?

    Is eten opwarmen in de magnetron ongezond?

    Meer informatie

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact