Als er een soort koek bekend is in de dieetwereld zijn het eierkoeken wel. Mede dankzij Sonja Bakker wordt dit tussendoortje gezien als hét hulpmiddel om succesvol een dieet vol te houden. Maar zijn eierkoeken wel zo’n goede keuze bij het afvallen? En zijn ze gezond?
Je kunt eigenlijk niet van één product zeggen of het wel of niet gezond is, dus ook niet van eierkoeken. Het is namelijk afhankelijk van je complete eetpatroon of je wel of niet gezond eet. Broccoli past binnen een gezond eetpatroon, maar elke dag alleen maar broccoli eten is natuurlijk niet bepaald gezond te noemen. Wel kunnen we dus kijken of eierkoeken passen binnen een gezond voedingspatroon.
Wat zijn eierkoeken?
Eierkoeken zijn luchtige, goudgele, ronde koeken. Ze zijn gemaakt van eieren, suiker, bloem, rijsmiddel, citroenrasp en zout. De verkoop van eierkoeken nam in 2006 flink toe omdat Sonja Bakker deze koek een verantwoord tussendoortje noemt.
Het recept voor eierkoeken gaat eeuwen terug. Vroeger kende men bijzondere krachten toe aan de eierkoek. Bij ziekte werd er een extra ingrediënt aan toegevoegd. Namelijk de lichaamsafscheidingen van de zieke persoon. De koeken werden vervolgens in het water gegooid of aan de hond gegeven. Het idee was dat op deze manier de ziekte kon worden afgeschut [1].
Later werden eierkoeken vooral bij voorjaarsfeesten opgediend omdat eieren symbool staan voor vruchtbaarheid. Tegenwoordig wordt het dus vooral gebruikt als tussendoortje, onder andere door mensen die een dieet volgen.
Voedingswaarde
Eierkoeken bevatten per stuk van 50 gram zo’n 155 kcal. Ze zijn vooral rijk aan koolhydraten. Eén stuk bevat 33,4 gram koolhydraten waarvan 19,4 gram suiker. Eierkoeken zijn arm aan vet (0,7 gram) en bevatten zo’n 3,4 gram eiwit per stuk. Daarnaast zijn eierkoeken laag in vezels: één eierkoek bevat slechts 0,8 gram. Verder leveren ze nagenoeg geen vitamines en mineralen. Er zijn ook volkoren eierkoeken op de markt. Maar laat je niet misleiden… Eén volkoren eierkoek bevat slechts 1,8 gram vezels [2].
Eierkoeken en diëten
Eierkoeken worden door veel mensen die een dieet volgen gebruikt als gezond tussendoortje. Maar waarom zijn deze koeken zo populair bij deze groep? Dat heeft alles te maken met Sonja Bakker die deze koeken als gezond bestempelde. De eierkoeken waren dan ook een belangrijk onderdeel van haar dieet. Maar helpen ze echt om af te vallen?
Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst terug naar de basis: de energiebalans. Indien er meer energie (in de vorm van calorieën) verbruikt wordt dan ingenomen dan valt iemand af. Als we kijken naar de voedingswaarde van eierkoeken leveren ze in vergelijking met sommige andere tussendoortjes uit het koekschap minder calorieën. Ter vergelijking: een gevulde koek levert al snel 250 kcal en een stroopwafel 189 kcal [2]. Een eierkoek verwerken in je dieet is daarom misschien gemakkelijker dan een gevulde koek zonder meteen te veel energie binnen te krijgen.
Maar val je dan af door de eierkoeken? Nee! Je valt af door de energietekort dat je creëert met je complete eetpatroon over de dag, week, maand et cetera heen. Het is ook niet zo dat eierkoeken heel goed vullen of erg voedzaam zijn. Een plak ontbijtkoek zal een soortgelijk effect geven.
Conclusie: hoe gezond zijn eierkoeken?
Eierkoeken leveren weinig voedingsstoffen en zijn daarom niet per definitie gezond te noemen. Ze dragen niet bij aan een gezond eetpatroon. Omdat ze in vergelijking met andere koeken minder calorieën leveren kunnen ze theoretisch gezien helpen bij afvallen. Maar het gaat hierbij er vooral om dat je een negatieve energiebalans realiseert. Kies wanneer je gewicht wil verliezen liever voor een tussendoortje dat je écht lekker vindt en neem dit eventueel minder vaak om voor dat gewenste calorietekort te zorgen. Lijkt me ook veel fijner dan te herkauwen op een droge koek als je die niet lekker vindt!
Ook wanneer je in spieren wil aankomen is een eierkoek niet direct een geweldige keuze. Ondanks de naam bevat deze immers niet veel eiwitten, het macronutriënt waar je extra aandacht aan dient te besteden wanneer je spiermassa wilt kweken.
Weten wat je dan wel moet eten, doen en laten om spieren te ontwikkelen? Hier lees je alles over effectieve spieropbouw.
Wil je vet verliezen, check dan onze tips en het stappenplan op onze pagina over afvallen.
Geef een antwoord