FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
FIT.nl » Begrippen » Superfoods

Niet gecategoriseerd

Superfoods

Wat zegt de wetenschap?

28 mei 2022 geplaatst
28 mei 2022 geüpdatet
Begrippen

Ophef in de media: "superfoods bestaan helemaal niet"[1], en toch: "10 procent van de Nederlanders gelooft in superfood" [2]. Volgens het Voedingscentrum zou het geloof in superfoods niet goed zijn. Zij stellen dat van superfoods niet genoeg bewezen is dat ze ook daadwerkelijk een positief effect hebben op de gezondheid. Bovendien is het Voedingscentrum bang dat mensen zich storten op chiazaad of goji-bessen, en daardoor een eenzijdig voedingspatroon zullen ontwikkelen. Het Voedingscentrum geeft daarnaast aan dat "de term superfood door iedereen gebruikt mag worden"[2] . Waar gaat het dan wél over als we het over superfoods hebben?

superfoods-uitleg

Dit artikel bevat 6 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Inhoudsopgave

  • Wat zijn superfoods?
  • Voorbeelden van ‘superfoods’
  • Conclusie
Lees meer
Mayke Bosman
Mayke Bosman, MSc. Medisch socioloog en sportinstructrice

Inhoudsopgave

  • Wat zijn superfoods?
  • Voorbeelden van ‘superfoods’
  • Conclusie

Wat zijn superfoods?

Elke fabrikant mag zijn product een superfood noemen. Dit maakt dat superfoods lastig te definiëren zijn. Ook in de wetenschappelijke literatuur zijn weinig artikelen te vinden over dit onderwerp. Wel wordt er veel onderzoek gedaan naar de aparte voedingsmiddelen en hun werking op de gezondheid.

Er kunnen een aantal algemene dingen gezegd worden over superfoods. Allereerst valt superfood onder zogenaamde functionele voeding, waarmee wordt bedoeld dat ze nutriënten bevatten die een positieve rol spelen bij de gezondheid [3]. Daarnaast heeft het een positieve werking op het voorkomen van ziektes. Dit komt mede door de fytochemicalien, ofwel bioactieve stoffen, die in de voedingsmiddelen zitten. Voorbeelden van fyochemicalien zijn antioxidanten, isoflavonen en flavonoiden [3][4][5].

Superfoods kunnen onbewerkte voedingsmiddelen zijn, zoals groenten, noten, vis en zaden. Ook bewerkte voedingsmiddelen kunnen het predikaat krijgen doordat bestanddelen zijn toegevoegd of juist zijn weggehaald. Denk aan het toevoegen van vitamine D aan boter, jodium aan zout, of probiotica aan melk. Fabrikanten kunnen ook gevaarlijke stoffen verwijderen uit producten, door bijvoorbeeld de lactose uit melk te halen of cholesterol uit de eierdooier.3,4 Overigens moet opgemerkt worden dat fytochemicaliën die toegevoegd zijn aan producten minder goed werken dan natuurlijke fytochemicaliën [5].

Superfoods hebben een hoge voedingswaarde in verhouding tot de kilocalorieën die ze bevatten [3].

Simpel gezegd; een appel die rijk is aan koolhydraten, vezels, vitamines en flavanolen heeft een hogere voedingswaarde en zorgt voor een lagere calorie-inname dan een chocolate-chip-cookie, wat ook veel koolhydraten bevat, maar minder voedingswaarde heeft en een hogere calorie-inname per eenheid kent.

Voorbeelden van ‘superfoods’

Hieronder volgt een lijst met mogelijke superfoods. De werkzame stoffen in de superfoods zijn de fytochemicaliën, zoals flavanolen en beta-caroteen. Hoewel er al enig bewijs is dat deze voedselbronnen een positief effect op de gezondheid kunnen hebben, wil dit niet zeggen dat het bewijs al onomstotelijk is.

  • Appel

Appels bevatten flavanolen, deze ondersteunen de gezondheid van het hart. Bovendien bevatten appels vezels, welke de kans op coronaire hartziekten (hartziekten met betrekking tot de kransslagader) kunnen verminderen en de kans op sommige typen van kanker verkleinen [6].

  • Havermout

Door de vezels en de bèta-glucanen kan het eten van havermout ervoor zorgen dat de kans op coronaire hartziekten verkleint. Doordat havermout hele granen bevat, kan het ook voor een gezonde bloedsuikerspiegel zorgen en de kans op sommige vormen van kanker verminderen [6].

  • Lijnzaad

Lijnzaad bevat lignanen en deze kunnen bijdragen aan onderhoud van hart en het immuunsysteem. Daarnaast bevat lijnzaad gezonde vetten, zoals omega-3, die kunnen zorgen voor een gezond hart [6].

  • Soja

Soja(bonen) bevatten isoflavonen, deze zorgen voor een goede gezondheid van de botten, het immuunsysteem en voor een gezond brein. Bovendien bevat soja plantaardige stanolen en sterolen, deze kunnen de kans op CHD verminderen [6].

  • Spinazie

Spinazie bevat bèta -caroteen. Bèta-caroteen lijkt stoffen in het lichaam te neutraliseren die cellen beschadigen, daarnaast kan er vitamine A van gemaakt worden. Spinazie bevat tevens luteïne en zeaxanthine, stofjes die de gezondheid van het oog ondersteunen [6].

  • Tomaten

Ook tomaten bevatten bèta-carotenen. Daarnaast bevatten ze lycopeen, verantwoordelijk voor een gezonde prostaat  [6].

  • Vis

Vanwege het hoge gehalte aan omega-3-vetten kan het eten van vis (ongeveer twee keer per week) een positief effect hebben op de vermindering van hart- en vaatziekten [3][6].

  • (Wal)noten

Noten kunnen een positief effect hebben op de vermindering van de kans op hart- en vaatziekten – mits regelmatig gegeten, niet in te grote hoeveelheden en in samenhang met een dieet welke gebaseerd is op een laag cholesterolgehalte [3].

Conclusie

Superfoods zijn functionele voedingsmiddelen, die mogelijk een positief effect op de gezondheid hebben. De angst van het Voedingscentrum dat de bevolking nu enkel nog goji bessen zal eten is ongegrond: immers, hoewel deze bessen een mogelijk positief effect op de gezondheid hebben, leveren zij niet alle benodigde voedingsstoffen. De lijst met superfoods lijkt oneindig, want veel fruit, groenten, granen en zaden bevatten verschillende fytochemicaliën die positieve effecten op de gezondheid kunnen hebben. De mogelijk positieve effecten van superfoods gaan pas op als je de voedingsstoffen regelmatig eet. Het eten van één keer vis in de maand kan een fijne afwisseling zijn, maar het zal geen gezondheidswinst opleveren. Het belangrijkste lijkt ook in het geval van superfoods: een gezond voedingspatroon, waarin variatie het sleutelwoord is.

Mayke Bosman
Mayke Bosman, MSc.
Medisch socioloog en sportinstructrice
Mayke is een buitengewoon fanatieke en vrolijke sportinstructrice. Van actie en knallen bij groepslessen bodypump en high intensity interval training tot totale ontspanning bij yoga - ze geeft het allemaal als docent op het Sportcentrum (de ACLO) in Groningen. Daarnaast is Mayke afgestudeerd medisch socioloog en docent maatschappijleer. Met deze achtergrond geeft ze jullie een wetenschappelijk kijkje in de sport- en voedingswereld. Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp link link gekopieërd!

Bekijk ook...

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Andere top artikelen

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Referenties

[1]

http://nos.nl/artikel/619629-superfoods-bestaan-helemaal-niet.html

[2]

Crowe, K. M., & Francis, C. (2013). Position of the academy of nutrition and dietetics: functional foods. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 113(8), 1096-1103.

[3]

http://www.nu.nl/algemeen/3719147/10-procent-nederlanders-gelooft-in-superfood.html

[4]

http://www.medicinfo.nl/%7B7dfbbd12-13a6-47bb-b0ca-fa3ff7a20f62%7D#{5e9d6f36-d89e-4df3-ae9e-3e71fcaebd56

[5]

http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine…

[6]

Link:http://www.slideshare.net/vanessappalonso/final-functional-foods-backgrounder-18248993

Lees meer

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact