Als je veel ervaring hebt met diëten kan het lastiger worden om nog relaxed naar eten te kijken. In dit artikel geef ik je daarom 8 tips die helpen om meer ontspannen met voeding om te gaan.
Inhoudsopgave
Dieetgericht denken
Mensen die vaak op dieet zijn geweest kunnen in meer of mindere mate last krijgen van zogenaamd dieetgericht denken. Een dieetgerichte eter is geen officiële term en we houden er ook niet van om mensen een label op te plakken. Toch kan het waardevol zijn om voor jezelf na te gaan of je je in de volgende kenmerken kunt herkennen:
- je bent vaak met calorieën tellen bezig
- je weegt jezelf vaak
- je categoriseert bepaalde typen voeding als verboden of niet verboden.
- je denkt vaak aan eten
- je voelt je schuldig als je iets ongezonds hebt gegeten
Dieetgerichte eters zijn vaak met voeding bezig en kunnen niet goed genieten van iets lekkers. Hieronder geef ik je daarom 8 tips die helpen om weer meer te kunnen genieten van eten.
Tip 1: Stop met het labelen van voeding in termen als ‘slecht’ en ‘goed’
Een dieetgerichte eter heeft de neiging om voedingsproducten te labelen in termen als ‘goed’ of ‘fout’. Bijvoorbeeld: “suiker is slecht” en “groente is goed”. Het gevolg is dat je jezelf veroordeelt wanneer je eens iets uit de ‘foute’ categorie eet. Je kunt de gedachte krijgen dat je je hele dieet hebt verpest en je vervolgens helemaal laat gaan.
Het is belangrijk om voedingsproducten niet zwart/wit te benaderen maar te zien als onderdeel van een breed spectrum, waarbinnen zich producten bevinden die verschillen in de mate van hoe gezond of voedzaam ze zijn. Oftewel je bent niet slecht bezig of een slappeling als je een keer een stuk chocola eet. Veel chocola eten is niet goed of slecht; zie het voornamelijk als niet functioneel wanneer je een slank en gezond lichaam nastreeft.
Tip 2: Laat het calorieën tellen vaker los
Als je vaker op dieet bent geweest weet je meestal vrij nauwkeurig hoeveel calorieën bepaalde voedingsproducten bevatten. Daarnaast ben je de hele dag met eten bezig. Dit kost veel energie. Leer het calorieën tellen los te laten en verander op andere manieren je eetgedrag. Je kunt namelijk ook gezonder gaan eten door te minderen met bepaalde typen voeding. En door te luisteren naar hoe vol je je voelt na en voor het eten van een maaltijd.
Stoppen met calorieën tellen kan in het begin onwennig zijn. Maar weet dat we van nature we heel goed op ons gevoel kunnen eten. Zo zijn pasgeboren baby’s namelijk prima in staat om te voelen wanneer ze voldoende hebben gegeten, zonder hun voeding bij te houden in een app. Gelukkig kun je ook als volwassene opnieuw leren om op gevoel te eten. Bij tip 8 krijg je hier meer uitleg over.
Tip 3: Berg de weegschaal op
Dieetgerichte eters zijn vaak erg gericht op de weegschaal en de evaluatie van hun dieetsucces hangt hier grotendeels of zelfs compleet vanaf. Oftewel je doet het goed als je afvalt en je bent slecht bezig als je niet afvalt. Terwijl het cijfer op de weegschaal niet kijkt naar het verschil tussen vet- en spiermassa. Je kunt bijvoorbeeld niet of amper zijn afgevallen, terwijl je wel vetmassa bent kwijtgeraakt. Ook kun je wel zijn afgevallen, maar daarbij vooral spiermassa zijn kwijtgeraakt. Om meer rust te vinden kan het helpen om de weegschaal een tijd op te bergen.
Tip 4: Oordeel niet te snel
Wanneer je gaat afvallen door je eetgedrag te veranderen en het calorieën tellen los te laten duurt het vaak wat langer om af te vallen. Dit heeft mede te maken met dat je niet drastisch je eetpatroon hebt omgegooid, zoals bij een streng dieet wel het geval is. Dit kan in het begin gepaard gaan met stress en wellicht zelfs een kleine stijging van je gewicht. Maar na een aantal weken zal je gewicht waarschijnlijk afnemen. Veel mensen die hebben geleerd het calorieën tellen los te laten ervaren dit als een enorme vrijheid. Eindelijk kun je meer ontspannen met voeding omgaan. Weet wel: voordat je dit hebt bereikt kunnen er een aantal maanden overheen gaan.
Tip 5: Wees milder naar jezelf
Veel dieetgerichte eters zijn streng voor zichzelf en spreken zichzelf veroordelend toe: “wat ben ik toch een slappeling”, “ik heb het weer verprutst”. Het is belangrijk om dit soort taalgebruik los te laten en jezelf op een opbouwende manier toe te spreken. Stel, je eet een keer wat meer dan je wilde. Spreek jezelf dan op een constructieve manier toe en bedenk hoe je het de volgende keer beter kunt aanpakken.
Bedenk: het is normaal dat het af en toe fout gaat. Dat is niet erg, zolang je maar weer opstaat en verder gaat op de juiste weg.
Tip 6: Houd een eetdagboek bij
Om meer te leren over je eetgedrag is het handig om een week lang een eetdagboek bij te houden. Richt je in het eetdagboek op de volgende vragen:
- Wat heb je gegeten? Schrijf hier globaal op wat je hebt gegeten.
- Wat is het eetmoment en wanneer?
- Hoe vol zat je voor de maaltijd? (schaal 1 – 10)
- Hoe vol zat je na de maaltijd? (schaal 1 – 10)
Daarnaast is het aan te raden om structuur te brengen in je voedingspatroon en geen maaltijden over te slaan.
Wil je meer weten over hoe je een eetdagboek op kunt stellen? Lees dan het volgende artikel.
Tip 7: Daag jezelf uit en laat het schuldgevoel bewust los
Het is belangrijk om jezelf uit te dagen door bewust iets te eten van je ‘zwarte lijst’. Eet bijvoorbeeld een blokje chocola. Krijg je een schuldgevoel en merk je dat jezelf veroordelend gaat toespreken? Probeer dit dan bewust los te laten. Je kunt ook een vriend(in) vragen om je hierin te steunen.
Tip 8: Houd je aandacht bij het eten
Door vaker je aandacht puur bij het eten te houden en geen andere dingen ernaast te doen, ben je beter in staat te registeren hoe vol je zit. Daarnaast is het belangrijk om rustig te eten. Eet alsof je goed probeert te onderzoeken welke ingrediënten een product bevat. Hierdoor heb je beter in de smiezen hoe vol je zit en geniet je meer van wat je eet.
Wil je meer lezen over gedrag en motivatie? Lees dan al onze artikelen in de categorie mindset.
Geef een antwoord