In het vorige artikel in deze serie over motivatie zijn we ingegaan op het belang van een helder motivatieplan. Vandaag behandelen we twee belangrijke onderwerpen: doelen stellen en het bijhouden van je resultaten.
Om af te vallen zul je je gedrag moeten aanpassen. Er zijn twee manieren hoe je zo’n verandering kunt insteken. Je kunt gaan toewerken naar een streefgewicht, of naar streefgedrag dat past bij jouw persoonlijke situatie.
Richt je vooral op streefgedrag
Ons advies is om het toewerken naar een bepaald streefgewicht meer los te laten. Er kleven hier namelijk veel nadelen aan.
Om bijvoorbeeld 10 kilogram af te vallen, zul je simpel gezegd voorgoed, dus je hele leven, moeten eten als je toekomstige ik die 10 kilogram lichter weegt. Dit is voor veel mensen niet goed vol te houden. Daarnaast werkt het bijna nooit om in één keer je hele leefstijl om te gooien. Vroeg of laat zul je terugvallen in je oude gewoontes.
Begin daarom met kleine stapjes! Je zult zien dat door die kleine aanpassingen je het veel beter kunt volhouden. Wat weer gunstig is voor je zelfvertrouwen en motivatie.
Hoeveel kilogram val ik dan af?
Hoeveel je afvalt is lastig te voorspellen, omdat je het nu anders gaat aanpakken. De kans is wel veel groter dat de kilo’s die je afvalt ook eraf zult houden.
Waar moet ik dan mee beginnen?
Ons advies is om een lijstje te maken van gewoontes die je graag wilt afleren en gedragingen die je graag wilt aanleren.
Bijvoorbeeld:
Afleren:
- niet meer snoepen overdag
- geen suiker in de koffie
Aanleren:
- overdag een half uur wandelen
- 250 gram groente eten per dag
- 2 stuks fruit per dag
- etc.
Stel vervolgens een gedragsdoel op voor een gedraging waarvan jij denkt dat die het makkelijkst te veranderen is. Richt je op 1 tot 3 gedragingen per keer die je wilt veranderen.
Stel een gedragsdoel op via een als-dan-plan
Een als-dan-plan is een wetenschappelijk onderbouwde methode om een gedragsdoel mee te formuleren. Bij een als-dan-plan koppel je een bepaalde gedraging aan een specifieke situatie. Dit vergroot de kans dat je het gedrag ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.
Voorbeelden van een als-dan-plan
- Als ik thuiskom van mijn werk, dan ga ik een half uur in het park bij mijn huis wandelen.
- Voortaan neem ik een appel als ontbijt.
Hoelang duurt het voordat iets een nieuwe gewoonte is?
Een gewoonte veranderen duurt niet 21 dagen, zoals geregeld wordt geclaimd. Onderzoek laat zien dat 95% van de mensen er tussen de 18 en 254 dagen over doet om een nieuwe gewoonte aan te leren. Hoe lang het duurt voordat iets een gewoonte wordt kan dus erg verschillen en is afhankelijk van hoe hardnekkig een gewoonte is. Over het algemeen zul je merken dat na 2-3 maanden een nieuwe gedraging steeds meer een gewoonte wordt. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit interessante artikel over gewoonteverandering.
Volg je resultaten
De laatste tip die we je mee willen geven is om je resultaten te volgen. Oftewel je gedragsdoelen op te schrijven en dagelijks te monitoren hoe het is afgegaan. Dit werkt motiverend en geeft je meer zicht op of je de juiste koers vaart. Hoe je dit precies doet lees je in dit artikel over het bijhouden van je succes.
In het volgende deel gaan we in op het onderwerp hoe je je kunt voorbereiden op moeilijke momenten.