FIT.nl mobile logo
Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Waarom krimpen je borsten als je afvalt?

          Afvallen zonder dieet: 15 handige tips

          Helpen eetlustremmers om af te vallen?

          Slimme weegschaal: niet bepaald betrouwbaar

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Gebruik van de pil van invloed op je spiermassa en kracht?

          Onderzoek: sterker door niet aan je spieren te denken

          Hoe combineer je voetbal en krachttraining?

          Hoe bouw je snel spiermassa op?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Interessant onderzoek: het herkaderen van je gedachten helpt tegen emotie-eten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Minder snel spiermassa en herstel als je ouder wordt?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Eten en sporten: wat moet ik eten voor en na de training?

          Is alcohol een gevaar voor je spiermassa?

          Is soja slecht voor je testosteron als man?

          Hoe verloopt de vertering van eiwitten?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
voedselverspilling
FIT.nl / Blog / Hoe voorkom je voedselverspilling?

Blog

Hoe voorkom je voedselverspilling?

Blog

Wist je dat een Nederlander jaarlijks gemiddeld 50 kilo voedsel onnodig weggooit? Lees hier simpele tips voor minder voedselverspilling.
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 19 februari 2015
Laatste update: 5 februari 2020
Leestijd: 4 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Wist je dat een Nederlander jaarlijks gemiddeld 47 kilo voedsel onnodig weggooit? Hoog tijd om daar wat aan te doen! In dit artikel geeft onze diëtiste handige tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Inhoudsopgave

  • Cijfers over voedselverspilling
  • Doe slim boodschappen
  • Bewaar je producten op de juiste manier
  • Houdbaarheidsdatum
  • Kook niet te veel en gooi je restjes niet weg

Cijfers over voedselverspilling

Per dag verspillen we 140 gram voedsel per persoon. Jaarlijks komt dit neer op een verspilling van 47 kilo voedsel per hoofd van de bevolking! Zuivel is het product wat we het meest verspillen in Nederland, gevolgd door brood, groenten, fruit en de groep sauzen en vetten [1]. Overheidsinstanties zijn al jaren bezig om de voedselverspilling terug te dringen. Denk hierbij aan de campagnes van het Voedingscentrum: ‘Slim kopen’, ‘Slim koken’ en ‘Slim bewaren’. Maar ook bedrijven denken mee om de voedselverspilling terug te dringen. Zo gaf Albert Heijn zijn klanten vorig jaar een gratis ‘eetmaatje’ weg, een soort maatbeker voor pasta en rijst, maar helaas met weinig succes [2]. De Europese Unie heeft als streven 30% minder voedselverspilling in 2025. De doelstelling van de Nederlandse overheid voor 2015 is 20% minder voedsel te verspillen dan in 2009. Maar uit een tussentijdse meting blijkt dat de verspilling in 2012 nog op hetzelfde niveau zat als dat van 2009 [1]. Hoog tijd om iets tegen deze voedselverspilling te doen.

Doe slim boodschappen

De eerste stap om voedselverspilling tegen te gaan, is te voorkomen dat je te veel voeding in huis haalt. Maak voordat je naar de supermarkt gaat een boodschappenlijstje. Veel mensen kopen te veel voedsel omdat ze een aantrekkelijke aanbieding tegenkomen of bang zijn te weinig in huis te hebben. Door van tevoren te bedenken wat je nodig hebt en een boodschappenlijstje te maken, koop je minder voeding in. Kijk tijdens het maken van je lijstje in je koelkast én voorraadkast, om overbodige boodschappen te voorkomen. Koop niet meer dan je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Veel producten zijn beperkt houdbaar. Pak gekoelde producten als laatste, gebruik eventueel een koeltas om ze tijdens het vervoeren koel te houden en berg boodschappen thuis direct op, zodat ze niet onnodig buiten de koeling staan.

Bewaar je producten op de juiste manier

Er zijn 3 manieren om voeding te bewaren:

Koelkast 

koelkastindeling2

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/

Zorg ervoor dat je koelkast op 4ºC staat. Restjes kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren na de dag van bereiding. Laat warme gerechten wel eerst goed afkoelen, voor je ze in de koelkast zet. Producten die je gekoeld moet bewaren, zoals vleeswaren of salades, kun je na gebruik beter zo snel mogelijk weer terug in de koelkast zetten, waarbij rauwe producten gescheiden moeten blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades. Om je eten te beschermen tegen uitdrogen en bacteriën en andere stoffen, kan je het het beste in bakjes bewaren.

Voorraadkast

Bewaar vruchtgroenten (tomaat, komkommer, aubergine, paprika en courgette) en wintergroenten (wortel, knolselderij en ui) in de voorraadkast. Daar blijven ze langer goed. Aardappelen kan je beter op een donkere koele plek bewaren. Tropisch fruit bewaar je het beste in een fruitmand of -schaal. Gesneden fruit, zoals ananas, moet wel in de koelkast. Onverpakte aardappels, groente, fruit en brood zijn na aankoop nog enkele dagen houdbaar.

Vriezer

In de vriezer kunnen geen bacteriën groeien, mits de temperatuur laag blijft. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. Als je een niet-voorverpakt product invriest, stop dat in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van naam en invriesdatum. De houdbaarheid van groenten kan je verlengen door ze eerst kort te koken voordat je ze gaat invriezen. De meeste producten kan je ongeveer drie maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies. Er zijn echter een aantal uitzonderingen:

  • Brood en slagroomgebak: 4 weken
  • Rauw vlees: 12 maanden
  • Geblancheerde groenten en zacht fruit: 12 maanden
  • IJs: 12 maanden
  • Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden [3]

Houdbaarheidsdatum

Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan:

  • THT-datum (ten minste houdbaar tot)
  • TGT-datum (te gebruiken tot)

Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan; het verliest smaak, geur of kleur. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum [4].

Kook niet te veel en gooi je restjes niet weg

Mensen koken vaak meer dan ze op kunnen. Door de rijst of pasta te wegen voordat je het in de pan gooit, kan je dit probleem beperken. Gebruik bijvoorbeeld een maatbeker. Houd je toch wat eten over terwijl je goed afgewogen hebt? Als je je restjes goed bewaart, zijn ze langer houdbaar. Laat kliekjes in de pan snel afkoelen in een bak koud water en zet ze daarna direct in de koelkast. De restjes zijn dan nog twee dagen houdbaar. Het internet staat vol met recepten om je kliekjes opnieuw te gebruiken [5]. Daarnaast is er een Kliekipedia-website opgericht met vele tips om je kliekjes om te toveren tot een nieuw gerecht.

Referenties:

[1] Nieuws voor diëtisten (2014) Consument is grootste verspiller. http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/consument-is-grootste-verspiller/

[2] Voedingscentrum (d.o) Wat is het eetmaatje? http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/1-miljoen-maatbekers-eetmaatje/wat-is-het-eetmaatje.aspx

[3] Voedingscentrum (d.o) Bespaar op je boodschappen. http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/hoe-voorkom-je-verspilling-Zo/Bespaar-op-je-boodschappen.aspx

[4] Voedingscentrum (d.o) Hoe bewaar ik? http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/hoe-voorkom-je-verspilling-Zo/Hoe-bewaar-ik.aspx

[5] Voedingscentrum (d.o) Precies genoeg koken. http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/hoe-voorkom-je-verspilling-Zo/Precies-genoeg-koken.aspx

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • FIBO 2015: de hoogtepunten

    FIBO 2015: de hoogtepunten

    Door Jeroen van der Mark
  • Hoe kies je een geschikte personal trainer?

    Hoe kies je een geschikte personal trainer?

    Door Jeroen van der Mark
  • Doe mee aan de FIT 2017 Afvallen Challenge

    Doe mee aan de FIT 2017 Afvallen Challenge

    Door Redactie FIT.nl
  • 5 redenen om een sport bh te dragen

    5 redenen om een sport bh te dragen

    Door Mayke Bosman, MSc.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact