Heb jij het goede voornemen om in 2021 aan jezelf te werken? Je wilt bijvoorbeeld veel meer tijd voor jezelf hebben. Of werken aan gezondere relaties met je naasten. Of je wilt nog een slag maken qua persoonlijke ontwikkeling. Wil je in 2021 werken aan een betere versie van jezelf? Deze tips gaan je helpen.
Inhoudsopgave
Tip 1: Neem niet te veel hooi op je vork
Veel mensen hebben in 2020 ontdekt dat hun agenda wel erg vol was. Noodgedwongen hebben we onze uitjes en nevenactiviteiten buitenshuis flink moeten terugschroeven. Onze sociale cirkel werd een stuk kleiner. Overal om me heen hoor ik vrienden en bekenden zeggen dat ze het over het algemeen wel fijn vonden. Even geen slopende weekendjes, maar thuis met een goed boek en de kat op schoot. Living life in the slow lane kan best fijn zijn, of je nu 80 of 20 bent. Ook al mogen we ‘straks’ weer naar meerdaagse festivals, hardcorefeestjes en huishoudbeurzen, probeer genoeg ruimte in je agenda over te houden voor prikkelarme bezigheden. De volgende tips kunnen ook helpen.
Zeg vaker ‘nee’
Niemand vind het leuk om ‘nee’ te zeggen, maar soms is het beter voor jou en voor degene die jou uitnodigt om een activiteit aan je voorbij te laten gaan. Kijk kritisch naar je agenda en schrap activiteiten die je te veel energie kosten. Dit kan zelfs betekenen dat je minder met bepaalde mensen afspreekt. Probeer je vooral niet schuldig te voelen over het afwijzen van een uitnodiging. Dat is altijd nog een stuk beter dan met tegenzin ergens heen gaan, of op het laatste moment moeten afzeggen.
Kijk ook welke taken je kunt delegeren of waar je hulp kunt inschakelen. Misschien is het tijd voor een schoonmaakster of klusjesman. Of laat je partner eens alleen naar een verjaardag gaan, als jij tijd voor jezelf nodig hebt
Plan rust en tijd voor jezelf in
De beste manier om genoeg rust te nemen, is door deze in te plannen in je agenda. Bewaak je grenzen en communiceer duidelijk dat je op die momenten verhinderd bent. Zeker als je een drukke baan of studie hebt, of veel sport, zijn rustdagen bijna noodzaak wanneer je wilt presteren. Al helemaal als je ook nog eens een gezin of huisgenoten hebt.
Je zult stress of een gebrek aan rust niet altijd direct opmerken, maar vaak zijn er wel bepaalde waarschuwingssignalen aan te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan:
- onrustige slaap
- meer of minder eetlust of meer trek in ongezonde producten
- korter lontje
- minder zin in sporten of leuke dingen ondernemen
- minder focus
Tip 2: Handel met de beste intenties
Waarom is het nu zo belangrijk om het goede met jezelf én de ander voor te hebben? Ik neem je even mee in mijn persoonlijke verhaal.
Tien jaar geleden beschuldigde mijn toenmalige verkering me van manipulatief gedrag. Na m’n woedeuitbarsting en glasharde ontkenning volgde een moment van introspectie, en de realisatie dat hij gelijk had. Ik moest bekennen dat ik wel erg vaak leugentjes om bestwil vertelde, en er een handje had m’n zin door te drijven. Een pijnlijke realisatie, want je vindt jezelf op zo’n moment ineens een stuk minder leuk. Ik nam me voor dat ik aan mezelf ging werken, zodat niemand me ooit nog hiervan zou verdenken. Het kostte me een half jaar van vallen en opstaan, maar het was het meer dan waard. Ik probeer nu bewust te handelen met de beste intenties. Eén van de gevolgen is dat ik niet meer lieg, en ook niet meer hóef te liegen; als liegen geen optie meer is, ga je je vanzelf aardiger opstellen. Echt ongezond of onbeschoft gedrag blijft zo automatisch uit. Ook woedeuitbarstingen en echte conflicten zijn sindsdien compleet verleden tijd. Sterker nog, mensen die ik na die periode heb leren kennen, kunnen zich niet voorstellen dat ik ooit zulke neigingen had. Bovenal is het gewoonweg heel prettig om van jezelf te vinden dat je een leuk en oprecht mens bent.
Hoe zorg je voor de beste intenties?
Een hele goede tip is om geregeld stil te staan bij je houding en je woorden. Wanneer je op mensen reageert, bedenk jezelf het volgende:
Is wat ik zeg:
- aardig
- oprecht
- waar
- behulpzaam?
Mensen staan er vaak niet genoeg bij stil dat hun woorden zullen kwetsen. Is dit een punt waar je aan wilt werken, dan zal het je vast verbazen hoe vaak je in het begin woorden moet inslikken.
Weet jij hoe je overkomt op anderen?
Sta stil bij hoe je overkomt op mensen. Heb je bijvoorbeeld het idee dat mensen jou volledig vertrouwen? Ben je aardig tegen vreemden, in het dagelijks leven en op social media? Je kunt zelfs mensen in je naaste omgeving vragen om feedback; zij kunnen deze vraag natuurlijk het beste beantwoorden.
Ben je vaak boos of gefrustreerd?
Lig je vaak in de clinch met mensen of heb je een kort lontje? Dan zou een kritische blik op je communicatiestijl geen overbodige luxe zijn. Probeer ook te bedenken waaróm je heftig reageert op dat moment. Vaak zegt jouw reactie meer over jou dan over de ander of over de boodschap. Gevoelens van frustratie en woede komen meestal voort uit behoeftes die niet worden bevredigd. Probeer te ontdekken welke dat zijn, en hoe je deze op een gezonde manier kunt bevredigen. Of minder met je koffie of energy drink. Lees hier wat voor effecten cafeïne heeft op je lichaam en geest.
Tip 3: Kies een doel – één doel
Albert Einstein zei ooit: “Wie een gelukkig leven wilt leiden, verbindt dit aan een doel – niet aan mensen of dingen”.
Het hebben van een doel en het werken daaraan kan je helpen met het vormgeven van gewenst en gezond gedrag. Zowel het behalen van dat doel als het vertonen van gedrag dat bij jouw doel past, zal zorgen voor een meer tevreden gevoel. Je beloont jezelf in feite met gezondere of helpende keuzes.
Hoe kun je nu een doel omzetten in actie? Twee tips.
Ten eerste: maak je doel zo concreet mogelijk, inclusief het gedrag dat daarbij hoort.
Ten tweede: houd het bij één doel tegelijk, en ga pas door met een volgend doel wanneer je het gevoel hebt dat je nieuwe gedrag een gewoonte is geworden.
Wil je bijvoorbeeld aan je gezondheid werken door meer te bewegen, dan is een goed eerste doel om meer te wandelen. Begin met 20 minuten per dag, en bouw het eventueel op wanneer je voelt dat het een gewoonte is geworden.
We raden je aan om je doel in kleine stapjes op te delen. Op die manier is de kans veel groter dat je je doel behaalt, zonder te veel moeite te moeten doen. In dit artikel legt coach Erik uit waarom dat zo is, en hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Tip 4: Let it go
Veel mensen maken zich te snel druk over dingen die helemaal niet zo belangrijk zijn, en die je energie niet waard zijn. Dit kan van alles zijn; het weer, wat mensen van jouw kledingsmaak vinden, of zogenaamde principekwesties. Zeker wij Hollanders zijn er goed in dat laatste. Krijgen we bij wijze van spreken 10 cent te weinig wisselgeld terug van een kassamedewerker, dan zijn we in staat om de supermarktmanager erbij te halen om ons gelijk te krijgen.
We discussiëren maar wat graag eindeloos lang door met wildvreemden in Facebookreacties op willekeurige nieuwsberichten. Terwijl je ook gewoon je schouders kunt ophalen en jezelf en de ander een dienst kunt bewijzen door het te laten gaan. Dit betekent niet dat je geen ruggengraat hebt, maar gewoonweg dat je jouw energie liever besteedt aan leukere dingen.
Kies voor de weg van de minste weerstand
Vandaag had ik bijvoorbeeld voor de tweede keer in twee dagen een lekke achterband. Ik wist dat de man die mijn band had geplakt niet mijn binnenband had vervangen, wat hij wel claimde na mijn eerste bezoek aan de fietsenmaker. Bij mijn tweede bezoekje kon ik al aan zijn schuldige blik aflezen dat hij wist dat ik hem doorhad. Ik had boos kunnen worden en zijn baas erbij kunnen roepen, en uit zogenaamde principes mijn geld kunnen terugeisen of een gratis tweede reparatie. In plaats daarvan vroeg ik met geduld en een lach of hij nog een keer naar mijn band kon kijken. Met zorg verving hij de band en ik hoefde niets te betalen. Enkel door te kiezen voor een aardige strategie, heb ik mezelf een hoop chagrijn en conflict bespaard. En aan zijn gezicht kon ik wel zien dat hij zijn les geleerd had – wat nog maar de vraag was geweest als ik boos was geworden.
Neem emoties mee in je kosten-baten-analyse
Wat helpt in zulke kwesties is een kosten-baten-analyse te maken waarin je niet alleen zaken als je principes, tijd en geld meeneemt, maar ook het effect van je mogelijke reacties op je humeur en dat van een ander. Boos worden en op je strepen gaan staan lijkt soms de meest logische reactie – zeker als je met helpdesks te maken hebt van grote instanties. Maar vergeet niet dat je daarmee anderen kan raken, die vaak niet eens de schuldige zijn van jouw situatie.
En zeg nou zelf: hoe erg is het écht dat je een dag zonder internet zit of dat je later geholpen bent dan verwacht? Is dat wat je je op je sterfbed nog gaat herinneren? Bedenk je ook of boos worden überhaupt de kans vergroot dat je krijgt wat je wil. Waarschijnlijk zul je minstens zo veel bereiken met aardig blijven en geduldig en begripvol zijn. Bovendien voel je je daarmee nog een leuker mens ook, en verpest je je stemming niet. Win-win!
Maak je niet druk om waar je geen invloed op hebt
De effecten van COVID-19 en de maatregelen van de overheid raken ons allemaal. Wat wel duidelijk is geworden het afgelopen jaar, is dat miljoenen mensen zeer sterke meningen hebben over zaken waar zelfs deskundigen nog niet voldoende kennis van hebben. Iedereen speculeert erop los en loopt vaak op de zaken vooruit. Natuurlijk mag je een mening of voorgevoel hebben, maar het heeft geen enkel nut om je de hele dag bezig te houden met zaken waar jij geen invloed op kunt uitoefenen.
Leg de focus op wat jij kan doen om jouw situatie en die van jouw naasten zo aangenaam mogelijk te maken, en maak je vooral niet te veel druk als dit je niets positiefs oplevert. Minder bijvoorbeeld je tijd op social media. Of snooze voorlopig bepaalde mensen op Facebook die vooral veel negativiteit of complottheorieën verspreiden.
Tip 5: Kies bewust voor positiviteit
Het raakt bij ons volwassenen met een snel en druk bestaan vaak op de achtergrond: spelen, lachen, onzinnig lijkende activiteiten of details. Maar men zegt niet voor niets dat geluk in de kleine dingen zit.
Maak ruimte in je dag voor korte gesprekjes met wildvreemden, strooi meer met complimentjes, sta meer stil bij de mooie dingen in het leven – hoe klein deze ook zijn. Je zult geheid merken dat je humeur en mentale weerbaarheid verbeteren.
Eerder gaf ik al 10 tips voor direct meer positiviteit in je leven. Kies één of meerdere van deze focuspunten en zie wat het je brengt:
- Strooi met complimenten
- Doe een goede daad
- Houd een dankbaarheidsdagboek bij
- Doe iets waar je enthousiast van wordt
- Doe een ‘wonder walk’
- Affirmaties en mantra’s
- Ga actief op zoek naar goed nieuws
- Glimlach en lach
- Speel en laat je innerlijke kind toe
- Zoek een blij ei op
Zelf heb ik veel baat bij de eerste vijf punten. Het leuke aan deze 10 manieren om meer positiviteit in je leven toe te laten, is dat ze vrijwel geen tijd, geld of moeite kosten.
Ik ben benieuwd: waar wil jij aan werken het komende jaar en hoe ga je het aanpakken? Laat een berichtje achter op ons forum!