Een dierenleven redden én niet op smaak en voedingswaarde hoeven inleveren, wie wil dat nou niet? Is jouw beeld van een maaltijd zonder vlees nog steeds droge kikkererwten of tofu die naar rubber smaakt? Dat willen we graag bijstellen! Minder vlees eten hoeft helemaal niet saai of minder lekker te zijn. Er zijn namelijk tegenwoordig veel mogelijkheden om op een gezonde en lekkere manier je vlees te vervangen. In dit artikel vind je 5 eenvoudige keukentips die het laagdrempeliger maken om minder vlees te eten.
Inhoudsopgave
Tip 1: Marineer tofu of tempeh
Sojaproducten zoals tofu en tempeh marineren maakt het zo veel lekkerder. Hierdoor wordt tofu namelijk allesbehalve smaakloos en de tempeh zuigt de ingrediënten dusdanig op dat je er van blíjft eten. Om ervoor te zorgen dat de marinade goed intrekt is het belangrijk om de tofu of tempeh in kleine stukjes te snijden.
Een voorbeeldmarinade (voor 2 personen):
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel chilisaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 theelepel gemberpoeder en/of 1 theelepel uienpoeder
- klein beetje citroensap
Laat de marinade 3 uur intrekken voor je de tofu of tempeh bakt. Haal de blokjes uit de pan wanneer ze goudbruin zijn.
Meer inspiratie? Bekijk ook dit artikel met 5 gezonde vleesvervangers.
Tip 2: Maak een heerlijke vega curry
Er zijn ook genoeg heerlijke en voedzame vegetarische curry’s zonder vlees of vis te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan deze zalige curry met zoete aardappel of deze curry met kikkererwten, boontjes en cherrytomaten.
Tip 3: Pasta met vega gehakt in plaats van dierlijk gehakt
Dankzij vleesvervangers die gemaakt zijn om op het ‘origineel’ te lijken, is het wel heel makkelijk om minder vlees te eten. Je vervangt gewoon kipfilet door vega-kipstukjes, of gehakt door plantaardig gehakt. Een pasta is namelijk ook heerlijk met vegetarisch gehakt in plaats van gehakt van een varken of koe. Bovendien kom je met vegetarisch gehakt absoluut geen eiwitten tekort. Met het volgende recept tover je een simpele maar lekkere pasta op tafel met vega gehakt.
Tip 4: Neem een heerlijke kaas-, bonen- of groenteburger
Afgelopen zomer hebben we met het team van FIT.nl onze traditionele barbecue vervangen door een veganistische barbecue. De bonenburgers, vega schnitzels en groenteburgers waren heerlijk en deden qua smaak niet onder voor een burger van vlees. En iedereen kwam ruimschoots aan zijn eiwitten die avond.
Ook kaasburgers zijn favoriet op kantoor. Omdat vegaburgers steeds populairder worden vind je deze in de meeste supermarkten in de schappen. Probeer vooral meerdere uit om jouw favoriet te ontdekken – een beter excuus om meer burgers te eten is er niet!
Tip 5: Kies vaker voor vegetarische vleesvervangers
Ten slotte zijn er ook allerlei vegetarische vleesvervangers op de markt die goed smaken bij je vertrouwde Hollandse pot en allerlei wereldgerechten. Denk maar eens aan vegetarische shoarma, kipnuggets, falafel of runderreepjes. Heerlijk op je broodje of pizza, bij je aardappeltjes, curry, salade…
De mogelijkheden zijn net zo eindeloos als bij vlees.
Minder vlees eten is nog nooit zo makkelijk geweest, en zal gelukkig ook ons steeds makkelijker gemaakt worden!